HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Most akkor melyik károsabb karácsonyra: a műfenyő, vagy a kivágott fa?

Melyikkel károsítjuk jobban a környezetünket?

Link másolása

Évről évre fellángol a vita azok között, akik műfenyőt és akik vágott fenyőfát vásárolnak. A vita arról folyik, melyik a jobb, melyik a környezetkímélőbb, melyikkel lehet a legtöbbet spórolni.

Ha csak a pénztárcánkat nézzük, akkor valóban a műanyag fa a legolcsóbb, amit egyszer kel megvenni, és csak elő kell venni az ünnepek előtt a szekrényből, majd feldíszíteni. Az, ha minden évben fenyőt veszünk, drágább megoldás. Az az indok is gyakran előkerül, hogy természetromboló a fák kivágása.

Viszont sokan azzal érvelnek, hogy az élőfa varázsa semmihez sem fogható, átjárja a szobát az illata, és a tapintása, látványa sem olyan, mint a műfáké.

Éppen emiatt több tanulmány is született arról, hogy melyik károsabb a környezetre: a fák kivágása vagy a műanyag karácsonyfa?karacsonyfa1

A műfenyőkkel egy nagy gond van: az, hogy rendszerint PVC-ből készülnek. A gyártás során káros anyagok szabadulnak fel, üvegház hatású gázok keletkeznek, és a kész termék is egészségkárosító hatású lehet. A PVC fákat nem lehet újrahasznosítani, ez a műanyag nem bomlik le. Csupán speciális helyeken lehet hulladékként elhelyezni. Nem lehet tüzelőként sem hasznosítani, nem lehet úgy felhasználni a későbbiekben, mint a fenyőfákat.

A végtelenségig nem tudjuk használni a műfenyőt sem, mivel tönkremegy egy idő után. Az ilyen "fák" élettartama rendszerint 6-7 év, és csak akkor térül meg környezetvédelmi szempontból az előállítása, ha legalább 15-20 évig használjuk.

A tanulmányok arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel legtöbbször nem helyben gyártják a műanyag fenyőket, a szállításuk is ökológiai lábnyomot hagy maga után.karacsonyfa3

A hagyományos fenyőfák vásárlását azért tartják jobb megoldásnak, mert - Magyarországon legalábbis - rendszerint a környékbeli vagy hazai, ritkábban környező országokban telepített erdőkből származnak. Így a szállítás sem tart annyi ideig, mint a távol-keleten előállított műanyag fáké.

Van, aki szerint fontos, hogy ezzel a helyi gazdaságokat támogatjuk - már amennyiben nem valamelyik szomszédos országból hozzák a fenyőt. A fenyőfa természetes, nem bocsát ki káros anyagot stb. Ez tehát a másik alternatíva a karácsonyfa állításra.

Van azonban, akit ez nem nyugtat meg, mert még ezt is környezetrombolónak tartja. Az ünnepek után ugyanis rengeteg fa végzi a szemétben, kommunális hulladékként.

A harmadik lehetőség szerintük az, ha nem hagyományos értelemben vett karácsonyfánk van, hanem olyan, aminek az elkészítéséhez otthon található anyagokat használtunk, vagy aminek az elkészítéséhez nem kell sok plusz energia. Ilyen például a könyvekből összerakott "karácsonyfa", a fémből készült váz vagy mondjuk a már meglévő karácsonyfaizzókból a falra kirakott fenyő alakú dísz...

A negyedik pedig az, ha csupán bérlünk egy gyökeres fenyőt, amit azután elültetnek, vagy ha dézsás fenyőt választunk, amit karácsony után kiültetünk a kertbe.karacsonyfa2karacsonyfa5

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: