hirdetés

HÍREK

Most akkor melyik károsabb karácsonyra: a műfenyő, vagy a kivágott fa?

Melyikkel károsítjuk jobban a környezetünket?
SzE, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2017. december 15.

hirdetés

Évről évre fellángol a vita azok között, akik műfenyőt és akik vágott fenyőfát vásárolnak. A vita arról folyik, melyik a jobb, melyik a környezetkímélőbb, melyikkel lehet a legtöbbet spórolni.

Ha csak a pénztárcánkat nézzük, akkor valóban a műanyag fa a legolcsóbb, amit egyszer kel megvenni, és csak elő kell venni az ünnepek előtt a szekrényből, majd feldíszíteni. Az, ha minden évben fenyőt veszünk, drágább megoldás. Az az indok is gyakran előkerül, hogy természetromboló a fák kivágása.

Viszont sokan azzal érvelnek, hogy az élőfa varázsa semmihez sem fogható, átjárja a szobát az illata, és a tapintása, látványa sem olyan, mint a műfáké.

Éppen emiatt több tanulmány is született arról, hogy melyik károsabb a környezetre: a fák kivágása vagy a műanyag karácsonyfa?karacsonyfa1

A műfenyőkkel egy nagy gond van: az, hogy rendszerint PVC-ből készülnek. A gyártás során káros anyagok szabadulnak fel, üvegház hatású gázok keletkeznek, és a kész termék is egészségkárosító hatású lehet. A PVC fákat nem lehet újrahasznosítani, ez a műanyag nem bomlik le. Csupán speciális helyeken lehet hulladékként elhelyezni. Nem lehet tüzelőként sem hasznosítani, nem lehet úgy felhasználni a későbbiekben, mint a fenyőfákat.

hirdetés

A végtelenségig nem tudjuk használni a műfenyőt sem, mivel tönkremegy egy idő után. Az ilyen "fák" élettartama rendszerint 6-7 év, és csak akkor térül meg környezetvédelmi szempontból az előállítása, ha legalább 15-20 évig használjuk.

A tanulmányok arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel legtöbbször nem helyben gyártják a műanyag fenyőket, a szállításuk is ökológiai lábnyomot hagy maga után.karacsonyfa3

A hagyományos fenyőfák vásárlását azért tartják jobb megoldásnak, mert - Magyarországon legalábbis - rendszerint a környékbeli vagy hazai, ritkábban környező országokban telepített erdőkből származnak. Így a szállítás sem tart annyi ideig, mint a távol-keleten előállított műanyag fáké.

Van, aki szerint fontos, hogy ezzel a helyi gazdaságokat támogatjuk - már amennyiben nem valamelyik szomszédos országból hozzák a fenyőt. A fenyőfa természetes, nem bocsát ki káros anyagot stb. Ez tehát a másik alternatíva a karácsonyfa állításra.

Van azonban, akit ez nem nyugtat meg, mert még ezt is környezetrombolónak tartja. Az ünnepek után ugyanis rengeteg fa végzi a szemétben, kommunális hulladékként.

A harmadik lehetőség szerintük az, ha nem hagyományos értelemben vett karácsonyfánk van, hanem olyan, aminek az elkészítéséhez otthon található anyagokat használtunk, vagy aminek az elkészítéséhez nem kell sok plusz energia. Ilyen például a könyvekből összerakott "karácsonyfa", a fémből készült váz vagy mondjuk a már meglévő karácsonyfaizzókból a falra kirakott fenyő alakú dísz...

A negyedik pedig az, ha csupán bérlünk egy gyökeres fenyőt, amit azután elültetnek, vagy ha dézsás fenyőt választunk, amit karácsony után kiültetünk a kertbe.karacsonyfa2karacsonyfa5


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk