hirdetés

HÍREK

Mióta használnak az emberek műfenyőt karácsonykor?

Régebben, mint hinnéd. A legbizarrabb viszont mind közül az angol vécékefe-fa volt.
Fotók: Pinterest, Wikipédia, Youtube printscreen - szmo.hu
2017. december 11.

hirdetés

Karácsonyi fadíszítés? Vajon honnan ered? És kiknek az ötlete volt? Németek kezdték el a hagyományt, még a középkor végén.

Az első műfák is német nyelvterületen terjedtek el (és nem Németországban, mert az akkor még nem létezett). Ez az első változat a falécekből összeeszkábált és feldíszített fa volt, ilyet már a 18. században is állítottak.

A másik verzió a 19. században megalkotott műfa volt: fémvázra vagy favázra ragasztottak zöldre festett libatollat, és ezzel imitálták a fenyőfát. Erre azért volt szükség, mert akkoriban az ipari méretű fakitermelés miatt hiánycikké vált a fenyőfa.

Egészen a 20. század elejéig használták a libatollas fákat, és nem csak Németországban, hanem például az Egyesült Államokban is. A műfa egyik előnye ugyanis pontosan az, hogy messzire is szállítható. A másik meg az, hogy nem potyogtatja a tűleveleket. A tollas műkarácsonyfák gyártásakor az ágak között azért jókora hézagot hagytak, hogy ne kapjon azonnal lángra az egész fa, ha valaki gyertyát gyújt rajta.

Fotó: Melinda Shelton&IvoShandor/Wikipedia

hirdetés

Az 1930-as években egészen elképesztő módon alkottak műfákat karácsonyra. Az Addis Brush Company nevű angol cég, amely állati szőrrel készült vécékeféket gyártott, rájött arra, hogy ha a sörtéket végigrakják a kefe nyelén, és zöldre festik, akkor az hasonlít a műfenyőhöz.

El is kezdték gyártani a hosszabb nyelek és a formára kialakított sörték segítségével a műfákat. Népszerűvé váltak, mivel strapabíróbbak voltak, mint a tollas fák, és több díszt lehetett felrakni rájuk, így exportálni kezdték a kefefákat.

Az 1950-es évek végén újabb típus jelent meg: a fémből készült fenyő. Az elsőt 1958-ban készítették. Az 1960-as években, Amerikában volt a legnépszerűbb, de egészen a hetvenes évekig gyártották.

A következő lépés a műanyag fák elterjedése volt. Először az úgynevezett 2D típusú fenyők jelentek meg: pár milliméter széles műanyag lapokat vágtak fel és fűztek be a fenyő drótból készült ágaiba.

Az igényesebb és drágább műanyag fenyőkhöz a tűleveleket is külön fröccsöntik, hogy minél élethűbben imitálják a valódi fenyőfákat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk