hirdetés

HÍREK

Miért nem élhetünk még tovább? – megállt a várható élettartam növekedése

Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. október 05.

hirdetés

De sokan vitatják ezt: egy amerikai genetikus, David Sinclair Lifespan című könyve szerint a hosszú élettartamhoz kapcsolódó gének segítségével az emberek sokkal hosszabb ideig élhetnének.

Bármi is legyen az igazság, rengeteg bizonyíték utal arra, hogy az Egyesült Királyság lakosságának nem kellett volna még elérnie az élettartama határait.

Például Japánban, ahol több a várható évek száma, az elmúlt években nagyobb növekedés volt tapasztalható ezen a téren, mint az Egyesült Királyságban.

Valójában a gazdagabb nemzetek közül, amelyeket az ONS vizsgált, csak egy ország ért el jóval rosszabb eredményeket, mint az Egyesült Királyság: az Amerikai Egyesült Államok.

Az ONS szakértője, Edward Morgan szerint valószínűleg "komplex" tényezők széles skálája rejlik a trend mögött - és több kutatást szeretne elvégezni ennek vizsgálatára. A Public Health England tavaly közzétett jelentése fel is tárt számos tényezőt.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az elmúlt néhány évtizedben nem történt drasztikusan nagy orvosi vagy egészségügyi változás.

Ha a halálozás egy oka megszűnik, jön a helyére egy következő betegség.

Például a szívroham, a stroke és a rák növekvő túlélési arányai mellett a demencia miatti halálesetek száma növekedést mutat.

És mivel az orvostudomány arra törekszik, hogy megtalálja a betegség lassításának lehetőségeit - nem pedig a gyógyítását -, a várható élettartamot megfékezték.

Egyértelmű magyarázat tehát még nem született a stagnálásra, de az biztos azonban, hogy minél tovább folytatódik ez a tendencia, annál sürgetőbbé válik a válasz megtalálása.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk