hirdetés

HÍREK

Miért nem élhetünk még tovább? – megállt a várható élettartam növekedése

Az elmúlt két évszázadban a várható élettartam mindig növekedést mutatott, de ez a tendencia 2011-ben megtorpant.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. október 05.

hirdetés

Az elmúlt 200 év zömében az emberek várható élettartama meglehetősen gyors és következetes ütemben javult - áll a BBC cikkében, mely alapvetően a brit népesség életkorának alakulását veszi górcső alá, azonban tanulságai univerzálisak lehetnek.

Az 1840-es években az angol polgárok átlagosan nem éltek többet 40 évnél. Majd a táplálkozás, a higiéniai és háztartásbeli körülmények, illetve a közegészségügy javulásának köszönhetően a 1900-as évek elejére az átlag megközelítette a 60-at.

A 20. század előrehaladtával - a háborús évek kivételével - az egészségügyi ellátás fejlődésével és a gyermekkori oltások bevezetésével további előrelépések történtek.

Az 1970-es évektől kezdve, különösen a stroke-ot illetően és a szívrohamban szenvedő betegek kezelésében az orvostudomány fejlődése továbbra is fejlődést hozott az évek számában.

Annyira, hogy a 21. század elejére a születéskor várható élettartam a nőknél elérte a 80-at, a férfiak esetében pedig 75-öt.

hirdetés

És ez sokáig így folytatódott, egy-egy további életév adódott az átlaghoz körülbelül négyévente.

Majd a tendencia hirtelen megállt, vagy legalábbis jelentős lassulást mutat - a fordulópont 2011 volt.

A jelenlegi állás szerint több mint 12 évbe telik, amíg az Egyesült Királyságban élő emberek további éveket "szereznek".

És mik lehetnek az okai ennek?

Az egyik magyarázat szerint egyszerűen arról van szó, hogy oly sok év növekedés után az emberi élettartam elérte a felső határait.

A legidősebb ember, akit egy hivatalos nyilvántartásban jegyeztek, egy francia nő, Jeanne Calment volt - ő 122 éves korában hunyt el. Ez azonban több mint 20 évvel ezelőtt történt.

Kezdetben sok szakértő elgondolkozott azon, hogy talán csak pillanatnyi stagnálásról van szó.

Aztán 2015 minden bizonnyal kivételes év volt - negatív értelemben. Megnőtt a halálesetek száma, a szakértők szerint azért, mert a tél különösen nehéz volt és ez összefüggésben állt a keringő influenzával.

Mostanra azonban nyilvánvalóvá vált, hogy többről van szó, mint egy rövid, átmeneti időszakról.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal által a 2016–2018-ra vonatkozóan kiadott legfrissebb adatok az elmúlt évek alatt az elsők, amelyek kizárják a rossz téli időszakot, mint tényezőt.

És bár történt egy kis javulás, ez még mindig messze van a korábban látottaktól.

A Nature folyóirat által közzétett kutatás szerint a határérték - az olyan szélsőséges kivételek nélkül, mint az említett, 122 éves hölgy - kb. 115 év körül mozog.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk