hirdetés

HÍREK

Mi volt a világ első sms-ében, amit 25 évvel ezelőtt küldtek el?

Az üzenet szövegét alaposan meggondolta a feladója.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 02.

hirdetés

A technológia világában sokszor nem gondolkozunk a dolgok eredetén, pedig már 25 év telt el azóta, hogy Neil Papworth, aki akkor szoftverfejlesztőként a Vodafone-nak dolgozott, elküldte az első szöveges üzenetet kollégájának.

A világ első SMS-ében pedig nem más állt, mint hogy „Boldog Karácsonyt!”. sms

1992-ben egy akkor 22 éves programozó, Neil Papworth cselekedete forradalminak volt mondható, mikor így üzent a kollégájának, Richard Jarvis-nak. Az üzenet ugyanis digitálisan, a számítógépéről indult el. December lévén pedig az aktualitásra is kényesen ügyelt, hiszen az üzenet nemes egyszerűséggel a "Merry Christmas" (Boldog Karácsonyt!) volt.

Papworth már évek óta nagy erőkkel dolgozott a Short Message Service, vagyis az SMS létrejöttén, amelynek modernebb variációi nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az élet. 1993-ban, egy évvel az első SMS elküldése után, a Nokia egy új funkciót is bemutatott, amely megkülönböztető "hangjelzéssel" jelezte a bejövő üzeneteket, könnyebbé téve az észrevételt.

De vajon ugyanúgy működött minden 25 évvel ezelőtt, mint napjainkban?

Aligha. Ezek az üzenetek kezdetben maximum 160 karakterből állhattak, és mivel a ma széles körben ismert emotikonoknak még nyoma sem volt, a felhasználók így szimplán pár karakterből álló rövidítésekkel jelezték, hogy milyen kedvük van, vagy milyen hangulatban vannak: például,

hirdetés

ha valamit nagyon viccesnek találtak, egy egyszerű ’LOL’-t (Laughing Out Loud) írtak a mondandójuk végére.

1999-ben, hét évvel Neil Papworth első elküldött SMS-e után, az üzeneteket végre több hálózaton keresztül is képesek voltak közvetíteni, amivel a szolgáltatás hatalmas népszerűségre tett szert.

Ma a ’Boldog karácsonyt!’ üzeneteket emberek milliói tudják már elküldeni egymásnak

lakhelytől függetlenül az idő töredéke alatt, videókkal és igazi, színes emotikonokkal, vagyis hangulatjelekkel színesebbé téve a mondandójukat.

Bár eltelt 25 év az első SMS elküldése óta, Papworth továbbra is lelkesen dolgozik a digitális újításokon, így ez alkalomból szívesen emlékezett vissza a történelmi jelentőségű innovációjára.

"1992-ben fogalmam sem volt arról, hogy milyen népszerű lesz a szöveges üzenet, és arra végképp nem gondoltam, hogy ez emotikonos és üzenetküldő alkalmazásokat eredményezne, amelyeket milliók használnak majd. Nemrég meséltem el a gyermekeimnek, hogy én küldtem az első ilyen szöveget."

Visszatekintve örömmel látom, hogy ez a karácsonyi üzenet a történelem egy fontos részét képezi

– mondta el nemrég Papworth.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk