Mi az a Wagner-csoport, és milyen szerepet játszik az ukrajnai háborúban?

A zsoldosokból álló magánhadsereg formálisan nem is létezik, ám éppen ezért lehet hasznos a Kreml számára.

Link másolása

A hírhedt, veszélyes és félelmetes Wagner-csoport valójában nem is igazán létezik - írja a Metro.

Oroszországot évek óta azzal vádolják, hogy világszerte katonai magánvállalkozókat foglalkoztat a Kreml érdekeltségébe tartozó konfliktusokban. Az ország eszerint zsoldosok hálózatát építette ki, akik Afrikában és a Közel-Keleten harcoltak, jelenleg pedig Ukrajnában vannak.

Jogilag azonban a szervezet még mindig nem létezik egyetlen egységként, és az elemzők még mindig vitatkoznak róla, hogyan határozhatják meg a legjobban.

Nyilvánvaló, hogy a Kremlhez hű magánkatonák az orosz kormány számára előnyös műveleteket hajtottak végre. Ennek ellenére a katonai magáncégek továbbra is törvénytelennek számítanak Oroszországban, a Kreml pedig tagadja, hogy bármiféle kapcsolata lenne velük - írja a lap.

Tehát mi is pontosan a Wagner-csoport, hogyan alapították és mit visz véghez Ukrajnában?

A Wagner-csoport meghatározása nem egyszerű, ezt a feladatot nehezíti a jogi szürke terület, amelyben működik. Úgy tűnik, hogy formálisan nem létezik egyetlen entitásként, ehelyett inkább olyan, mint a világ különböző részein működő, különböző, egymást átfedő csoportok hálózata.

A világ többi hasonló csoportjához hasonlóan elsősorban egykori katonákból és biztonsági személyzetből áll, akik háborús övezetekbe mennek profitszerzés céljából. A csoport ideológiailag elkötelezett Vlagyimir Putyin és Oroszország mellett, gyakorlatilag a hadsereg kiterjesztéseként működik, de hivatalosan nem annak része.

Az orosz kormány következetesen tagadta, hogy bármilyen kapcsolata lenne a csoporttal, ám a nyugati kormányok szerint integrálódott az államba.

Az ukrán hírszerzés korábban nyilvánosságra hozta a szerinte lehallgatott hívásokat, amelyekből kiderült, hogy a Wagner-csoport vezetői közvetlenül beszéltek az orosz katonai hírszerzés parancsnokaival, ami magas szintű koordinációra utal.

Elemzők szerint a magánvállalkozók igénybevétele lehetővé teszi a Kreml számára, hogy vitatott vagy illegális műveletekben vegyen részt, miközben fenntartja a tagadhatóság bizonyos fokát. Tekintettel arra, hogy a csoport nem létezik egyetlen entitásként, valószínűleg több parancsnok irányít különböző egységeket, és eltérő szintű kommunikációt folytatnak közöttük.

Széles körben elterjedt vélemény, hogy az orosz veterán, Dmity Utkin a kezdetektől fogva részt vett a csoport megalapozásában. Egy elmélet szerint a Wagner név a saját hívójeléből származik.

Kevés fotó van Utkinről, ám az egyiken náci tetoválások láthatók, ami hitelesítené a hívójele és a csoport neve közötti kapcsolatot (Wagner Adolf Hitler kedvenc zeneszerzője). Ám még ha valóban Utkin áll is a háttérben, akkor sem ellenőrizhető, hogy az ő ötlete volt-e a Wagner-csoport.

A csoport finanszírozása mögött Jevgenyij Prigozsin, a Kremllel kötött étkeztetési szerződései miatt „Putyin szakácsának” becézett üzletember állhat. Cége több milliárd font értékű állami szerződést kötött iskolások és katonák élelmezésére, és az elemzők úgy vélik, ezeket a kifizetéseket a Kreml magánerőkhöz juttatja. Prigozsin azonban mindig is tagadta, hogy bármiféle köze lenne a Wagner-csoporthoz.

Az FBI ugyanakkor a 2016-os amerikai elnökválasztásba való állítólagos beavatkozás miatt is keresi, és azzal vádolják, hogy kapcsolatban áll az oroszországi dezinformációs műveletekkel, amit szintén tagad.

Az ukrán kormány szerint a Wagner-csoport tagjai 2014 óta tartózkodnak az országban, az invázió óta egyre nagyobb létszámban.

A BBC értesülései szerint zsoldosokat hívtak meg az ukrajnai hadművelethez, amelyet „pikniknek” neveztek, és kifejezetten kiterjesztették a fegyveres felhívást azokra a harcosokra, akiket adósság vagy bűnügyi nyilvántartás miatt kitiltottak más egységektől.

A kijevi tisztviselők szerint több száz katonát küldtek a fővárosba, mielőtt az invázió megkezdődött, és várják az utasítást Volodimir Zelenszkij meggyilkolására. Szerintük az ukrán elnök több kísérletet is túlélt, részben az orosz hírszerző szolgálat lázadó elemeinek köszönhetően, amelyek időben figyelmeztették Ukrajnát.

Nem ellenőrizhető, hogy valóban a Wagner-csoport tagjai próbálják-e megölni az elnököt, ám éppen a Kreml és a magánkatonák közti kapcsolat igazolhatatlansága az oka, hogy olyannyira hasznosak lehetnek Vlagyimir Putyin számára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.

Link másolása
KÖVESS MINKET: