HÍREK

Mészáros Lőrinc cége a nyíltan ellenzéki, a kormány által folyamatosan támadott Bige Lászlótól vett műtrágyát 10 milliárdért

A bizniszt valószínűleg Csányi Sándor sem nézi jó szemmel, aki már több alkalommal is keresztbe tett Bigének. Ráadásul Mészáros mezőgazdasági vállalata az OTP-vezér agrárbirodalmához tartozó KITE Zrt. vetélytársa lett.

Link másolása

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Agrolink Zrt. A Márki-Zay Péter kampányát nyíltan támogató, az ügyészség által börtönnel fenyegetett Bige Lászlótól vett műtrágyát 10,5 milliárd forintért - írja a 24.hu.

A lap piaci forrásai szerint az üzlet december és január között több tételben, készpénzes előrefizetéssel történt. Az Agrolink a Nitrogénművek által meghirdetett Black Friday alkalmával vásárolt 10 ezer tonnát a kedvezményesen kínált műtrágyából.

Akkor 217 ezer forintos tonnánkénti áron adták a pétisót 700 kilogrammos zsákos kiszerelésben, ha legalább 1 vagonnyit (24 500 kilogrammot) vásárolt a vevő. A 24.hu által megkérdezett kereskedő szerint ez jó árnak számít, nem lehet olcsóbban hozzájutni ehhez a minőséghez.

A biznisz érdekessége, hogy az Orbán Viktor bizalmasaként ismert felcsúti milliárdos cége attól a Bige Lászlótól vásárolt nagy tételben műtrágyát, aki évek óta a hatóságok célkeresztjében van, és akit a kormány folyamatosan támad.

A versenyhivatal 11 milliárd forintra büntette kartellezés miatt, jelenleg hűtlen kezeléssel és vesztegetési pénz elfogadásával vádolják, az agrárminiszter pedig azt mondta róla, hogy 36 milliárd forinttal károsította meg a magyar gazdatársadalmat. Bige az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, ráadásul nyíltan ellenzéki, anyagilag is támogatja Márki-Zay Péter kampányát és a kormányváltást. De arról is nyíltan beszél, hogy el akarják venni tőle a műtrágyás birodalmát, Csányi Sándor ássa a sírját, és mindez a miniszterelnök jóváhagyásával történik.

Egy másik érdekes vetülete az ügynek, hogy Mészáros tavaly júniusban bejegyzett cége az OTP-vezér agrárbirodalmához tartozó KITE Zrt., az ország legnagyobb mezőgazdasági integrátorának versenytársa lett. A vállalatot egyébként Csányi éppen Bige elől happolta el még 2013-ban, és a KITE volt az, aki feldobta a versenyhivatalnál Bigééket.

Ráadásul egy kártérítési per is indult évekkel ezelőtt Bige és Csányiék között, mivel a tulajdonosváltás után a KITE Zrt. nem akart több műtrágyát venni a Nitrogénművektől. Ezzel nem teljesítette hosszú távú kötelezettségeit, amivel nagy veszteséget okozott Bigének. Mindezek fényében Csányi aligha nézi jó szemmel Mészáros és Bige üzletelését.

A Bige-csoportnál azt közölték a 24.hu megkeresésére, hogy üzletfelekről nem nyilatkozhatnak. Arról sem adhatnak ki információt, hogy milyen eredményt hozott a decemberben meghirdetett Black Friday-akció, mennyi műtrágyát értékesítettek eddig. Az Agrolink Zrt. sem árulta el, hogy vásároltak-e a Nitrogénművektől műtrágyát, de azt elismerték, hogy minden olyan céggel partneri viszonyra törekszenek, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtsák a velük szerződésben lévő gazdálkodóknak.

Egy nagybirtokos forrás a lapnak azt mondta, "ez üzlet, nem politika", ráerősítve, hogy Bige és Mészáros cégei eddig is üzleteltek egymással. Gyakorló gazdálkodók, kereskedők ebben nem látnak különöset. A lap által megkérdezett agrárszakemberek egybehangzóan állítják, hogy tapasztalataik szerint a Bige-féle pétisó Közép-Európában a legjobb minőségű. Ezek alapján tehát racionális döntés volt az Agrolink részéről, hogy a Nitrogénművektől vásárolt műtrágyát.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.

Link másolása
KÖVESS MINKET: