hirdetés

HÍREK

Merkely: eddig másfél millióan fertőződtek meg Magyarországon, de ez még nem elég a nyájimmunitáshoz

Merkely Béla szerint a terjesztők körülbelül 10 százaléka úgynevezett szuperterjesztő, tőlük jut el a vírus a későbbi fertőzöttek 80 százalékához.
fotó:pixabay - szmo.hu
2020. november 26.

hirdetés

A higiéniai szabályok betartása mellett a legfontosabb, hogy a személyes találkozások számát 60-90 százalékban csökkentsük - mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádió reggeli műsorában.

A professzor hozzátette: nem gyakori, hogy valaki kétszer kapja el a koronavírust, mivel az azon átesettek nagy valószínűséggel már védettek.

A középsúlyos tüneteken átesett fertőzöttek esetében kialakul egyfajta immunitás, így az átlagosnál kisebb az újbóli megfertőződésük esélye, de a kockázat fennáll, így mindenkinek a szabályok maximális betartását javasolja.

Becslések szerint eddig másfél millióan fertőződtek meg Magyarországon, ami még nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához.

A terjesztők tíz százaléka úgynevezett szuperterjesztő, tőlük jut el a vírus a két héttel későbbi megfertőzöttek nyolcvan százalékához.

hirdetés

Amikor "elérkezünk egy tartós fázisig a fertőzöttek számát tekintve, akkor egy reprezentatív átfertőződési mérést kell végezni, amiből nagy biztonsággal nemcsak regionálisan, hanem életkorra lebontva is meg lehetne mondani, hogy hányan fertőződtek meg" - közölte Merkely Béla. Megjegyezte, hogy jelenleg a középkorúak fertőződnek meg inkább, az idősek jobban vigyáznak magukra.

A szívsebész hangsúlyozta: senkinek nem ajánlja az ivermektint tartalmazó állatgyógyszerek emberi használatát, mert bár hatóanyag szempontjából ez a vegyület nem káros, klinikai vizsgálatok nem támasztják alá a hatásosságát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk