HÍREK

Meredeken zuhan Trump támogatottsága – 28 éve nem volt egy elnök se ekkora hátrányban

Ha ma tartanák az elnökválasztásokat az Egyesült Államokban, Donald Trump megsemmisítő vereséget szenvedne – ezt mutatják a legfrissebb amerikai közvélemény-kutatások.

Link másolása

A koronavírus-járvány, az ebből következő súlyos gazdasági visszaesés és a George Floyd rendőri erőszak általi halálát követő egyre szélesebb tüntetések érezhetően megrendítették a hivatalban lévő elnök iránti bizalmat. Szinte valamennyi nagy közvélemény-kutató intézet (Ipsos, YouGov, Rasmussen) felmérésében, amelyet a regisztrált vagy várható szavazók körében végeztek, a Trump működésével elégedetlenek mindenütt többségben vannak, és a negatív vélemények legalább 10%-kal ütik az elégedetteket.

Ekkora előnnyel, mint Joe Biden, egyetlen kihívó sem rendelkezett 1992 nyara óta, amikor Bill Clinton volt a vetélytársa az idősebb George Bush elnöknek. Ez a folyamat már márciusban elkezdődött, amikor Biden 8 pontos előnyre tett szert Trumppal szemben, és ez az előny tovább nőtt. Ráadásul a volt alelnök biztosra veheti, hogy ő kapja meg hivatalosan a demokrata párttól a hivatalos elnökjelöltséget, miután egyetlen komoly riválisa, Bernie Sanders visszalépett.

A Trump-hívek számának zsugorodása gyakorlatilag valamennyi demográfiai csoport között világosan észlelhető. Hosszú távon azonban az elnök gyengesége mindenekelőtt a női szavazók között lehet döntő jelentőségű  – írja a New York Times.

Már négy évvel ezelőtt is sokan azt hitték, hogy Trump nőellenes magatartása, az állítólagos szexuális zaklatásairól szóló hírek végzetesnek bizonyulnak Hillary Clintonnal szemben. Ez most bekövetkezett, mert a felmérések azt mutatják, hogy a női voksolók körében Trump 25 ponttal lemaradva kullog Biden mögött, szemben a négy évvel ezelőtt 14 pontos hátránnyal. Igaz a férfiak körében még mindig vezet 6%-kal, ugyanannyival, mint a 2016-os elnökválasztáskor.

Bár legfőbb bázisa, a felsőfokú végzettség nélküli fehér szavazók között az elnök még mindig 21 ponttal vezet, azonban feltűnő, hogy e körben is 10 ponttal esett vissza márciushoz és áprilishoz képest. Ráadásul kihívója e réteg 37%-ának bizalmát élvezi, miközben a felsőfokú végzettségű fehérek körében Biden 20 ponttal vezet, 8 ponttal többel, mint Hillary Clinton. Javult némiképp elfogadottsága a fiatal szavazók körében is, akik valószínűleg sosem lesznek a fő támaszai, hiszen a 78 éves volt alelnök a „normális élethez” való visszatérést ígéri. Figyelemre méltó viszont, hogy 7 ponttal vezet a 65 év felettiek között, annak ellenére, hogy a faji zavargások az idősebb generációt általában a republikánus felé szokták vezérelni. Bár az elmúlt hónapokban e rétegnél kissé visszaesett, mégis lényegesen erősebb Hillary Clintonnál, aki négy éve 5 pontos mínuszban volt az időseknél.

Ami a legutóbbi események fényében talán meglepő, hogy nem növelte jelentősen támogatottságát a színesbőrű szavazók között. Jelenleg 46% áll mögötte, nagyjából ugyanannyi, mint az előző két hónapban. Tehát a következő időszakban Bidennek leginkább a fiatal színesbőrűek megnyerésére kell koncentrálnia.

Persze öt hónap még nagy idő november első keddjéig, és Donald Trump akár meg is fordíthatja a verseny kimenetelét. A helyzet annyiban emlékeztet a négy évvel ezelőttihez, hogy Hillary Clinton akkor ért népszerűsége csúcsára, amikor előkerült egy 2005-és felvétel, amelyen Trump különösen durván nyilatkozott a nőkről és sértegette egy Irakban elesett amerikai muszlim katona családját. Csakhogy Trump akkor elsősorban Clinton e-mailjeinek és egészségi állapotának negatív híráradatával volt képes ledolgozni hátrányát. Joe Biden „maradj otthon”-kampánya azonban egyelőre Trumpnak a járvánnyal kapcsolatos hibáin tartja a figyelmet, és az elnök stábja egyelőre nem találta meg a fogást a volt elnökön.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk