hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Mentsétek meg a fecskéket!

Már több mint 13 ezren osztották meg azt a fotót a Facebookon, amivel a fecskék megmentésére és segítésére hívják fel a figyelmet. Olvassátok el a Hortobágyi Madárkórház igazgatójának tanácsait!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. április 05.

hirdetés

A Facebook Piti Éva osztotta meg a fotót az alábbi felhívással:

"Kedves Ismerőseim! Tegnap délután Szentes központjába megérkezett az első hatalmas fecskecsapat. A Penny környékén fészkelők elfoglalták fészkeiket, a többiek szétoszlottak, valószínűleg a város különböző pontjain, ezért különösen fontos lenne, hogy OSSZÁTOK MEG MINÉL TÖBBEN AZ ALÁBBIAKAT!!!

A rendkívül hideg időjárás következményeképpen nincsenek repülő rovarok, melyekkel gyönyörű költöző madaraink táplálkozhatnának. Ha néhány napon belül nem javul az idő, vagy nem próbálunk meg rajtuk segíteni, fészkeikben fognak legyengülten elpusztulni.

hirdetés

Kérlek, nézzétek meg a környezetetekben lévő fészkeket,hallgassátok meg, hallotok-e abban halk csivitelést!

Ha igen, a A FÉSZKEK ALÁ TÁLCÁN, CSERÉPALÁTÉTBEN TÖRJETEK ÖSSZE VILLÁVAL APRÓRA WHISKAS MACSKAELEDELT, és/ vagy TÚRÓT, ÉS A FÉSZKEK ALATT JÓL LÁTHATÓ HELYEN HELYEZZÉTEK EL SZÁMUNKRA.

Aki a Rákóczi utcai , piac melletti Állateledel boltban LISZTKUKACOT vásárol,még többet tehet értük. Műanyag, vagy bármilyen csúszós falú falú tálkában, edénykében ( hogy ne tudjanak az edényből kimászni ) tegyétek a fészkek közvetlen közelébe, hogy észrevegyék őket a fecskék.A mozgó férgeket talán felszedik, ha már nagyon éhesek lesznek.

Csontkukacot ( vagyis légylárvát, amit a horgászok használnak ) NE ADJATOK NEKIK! Betegségeket terjesztenek! Sok beteg, vagy fészekből kiesett, legyengült kis- és felnőtt fecskét is mentettem már. Csodálatos, okos, intelligens, az emberhez nagyon ragaszkodni tudó madarak.

Pár éve ugyan így korán érkeztek , és ezrével pusztultak el itt, ahová sok ezer km-t megtéve, a jó idő , a költés lehetőségének reményében ,,hazajönnek". Segítsünk rajtuk közösen! KÉRLEK OSSZÁTOK, ÉS AKI TUD SEGÍTSEN RAJTUK A FENT LEÍRTAK SZERINT!

HA LEGYÖNGÜLT MADARAT TALÁLTOK,VAGY SEGÍTSÉGRE, ELEDELRE, TANÁCSRA VAN SZÜKSÉGE BÁRKINEK, AKÁR ISMERŐSÖTÖKNEK, ITT ÍRJATOK , PRIVÁTBAN TEL. SZÁMOT IS ADOK, vagy HÍVJÁTOK a Körös-Maros Nemzeti Park Szentesi Területi Képviselőjét, Tel . száma: 06 30 425 43 00.

KEDVES SZENTESIEK, VIDÉKIEK! (hiszen, valószínűleg, nem egyedi eset a szentesi kolónia egy részének,megérkezése , és a napokban fokozatosan várhatóak a többiek is ) KÉRLEK BENNETEKET, FOGJUNK ÖSSZE, SEGÍTSÜNK ÍGY IS KIPUSZTULÓFÉLBEN LÉVŐ, NAGYON MEGFOGYATKOZOTT, GYÖNYÖRŰ MADARAINKNAK!"

Tegnap pedig Éva közreadta a Déri Jánosnak, Hortobágyi Madárkórház igazgatójának tanácsait is is:

"Szóval a segítség módja az, hogy az éhségtől legyengült, de még menthető, (ami molnárfecske esetében 12 g, füstinél 20 g minimális testtömeg) ha hagyja magát, akkor meg kell fogni, melegen tartani és fél órán belül tömni. Egyszerre 4-6 db vízbe mártott, 1-1,5 cm-re szeletelt lisztkukaccal és óránként ismételni. Papírdobozban tarthatók, vagy kalitkában. "

Lisztkukac híján , gyors segítségként , a Whiskas cicaeledelből, vagy túróból (ezek keveréke is lehet) készített borsszemnél alig nagyobb kis gombócokat kell egyenként a madár óvatosan szétnyitott csőrébe helyezni szemöldökcsipesz, bármilyen csipesz, vagy ujjbegy segítségével.

Később , ha a madár erősödik, az etetést lehet 3-4 óra különbséggel ismételni, az elején nagyon fontos az óránkénti etetés. Amíg nem melegszik fel a levegő, és nem jelennek meg a repülő rovarok, nem szabad őket elengedni.

A Szegedi Vadaspark befogad minden fecskét, ha életben tudjátok tartani, oda átszállíthatók.

Szentesen az alábbi telefonszámokon kérhettek segítséget!

06 30 425 43 00 vagy 06 70 276 58 76

Gyors anyagcseréjük révén egy -egy kirepüléskor grammokat vesztenek a súlyukból, néhány napi éhezés után végzetesen legyöngülnek."

Ha te is szeretnél segíteni a fecskéknek, nyomj egy lájkot! :)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Hőszigetelt iglukat kaptak a hajléktalanok Nagykanizsán, hogy túléljék a -15 fokos hideget

A Vöröskereszt akciója sikeres, ketten máris ott éjszakáztak. A hőszigetelt sátrakat az önkormányzat fizette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Nagykanizsán egyszemélyes hőszigetelt sátrakat, iglukat állított fel a Vöröskereszt azoknak a hajléktalanoknak, akik még a legnagyobb hidegben sem akarnak szállóra menni.

Szentesi János, a Magyar Vöröskereszt szociális munkatársa elmondta: „Négy darab, körülbelül 12 milliméteres polifoamból áll, ami össze van ragasztva, itt látható egy hőtükör.”

Bent nagyjából 15 fokkal melegebb van, mint a szabad levegőn. Ez akár életet is menthet.

Ez egy kísérlet tulajdonképpen, ami úgy néz ki, hogy kezd beválni, hiszen pénteken érkeztek az igluk, és már ketten aludtak is benne.”

Az iglukat a város önkormányzata fizette, miután a városban minden évben előfordul, hogy halálra fagy valaki az utcán.

Szőlősi Márta, területi vezető az RTL Híradónak arról beszélt: „Az ember úgy gondolná, hogy józan belátása főleg a saját életével kapcsolatban talán mindenkinek van. De sajnos nincs. És itt jönnek a szociális munkások, akik nem azt nézik, hogy ki miért került oda, ahova és ki mennyire elfogadhatatlan vagy züllött életmódot folytat, hanem csak azt nézik, hogy az illető ugyanúgy egy ember".

hirdetés

A következő napokban egyre hidegebb lesz, a hétvégén valószínűleg már napközben se lesz melegebb -5 foknál, éjjelente pedig akár -15 -20 fokig is hűlhet a levegő.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Trumpék egy nappal hamarabb kiköltöznek, így még tapétát is cserélnek a Fehér Házban

Nem a megszokott módon zajlik majd a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése a Fehér Házba.
Címkép: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Donald Trump és családja már egy nappal korábban kiköltöznek a Fehér Házból, így az új elnök költöztetése is más rendben zajlik majd, mint szokott - írja a CNN.

A hagyomány szerint a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése abban a hat órában zajlik, amikor ők az új elnök beiktatási ünnepségén vesznek részt. Tehát ekkor nem tartózkodnak politikusok az épületben. Maga a költöztetés pedig egy igen jól megkoreografált dolog, mindent képzett költöztetők, takarítók és inasok intéznek. Így, amikor a beiktatásnak vége, az új elnök és családja már az általuk kért ételekkel telepakolt hűtőt és a kedvenc kozmetikai szereikkel felszerelt fürdőszobát találja a Fehér Házban.

Ez most teljesen máshogy zajlik majd, mivel

Donald Trumpék már egy nappal korábban elhagyják a Fehér Házat, így jóval több idő marad a költöztetésre.

A leköszönő elnök és családja a tervek szerint nem vesz részt Joe Biden január 20-i beiktatásán, sőt már Washingtont is elhagyják addigra.

A CNN szerint Biden és felesége a beiktatás előtti estét egy washingtoni hotelben tölti majd. Ezalatt pedig a Fehér Házban lezajlik egy teljes körű fertőtlenítés (amire a lap szerint a koronavírus-járvány miatt van szükség), és szőnyegeket, tapétát is cserélnek, valamint több helyiségben kijavítják a padló hibáit is.

hirdetés

A lap forrásai szerint egyébként Trumpék már nem sokkal a választási eredmények közlése után csomagolni kezdtek, a pakolás felét már el is végezték. Melania Trump pedig már be is dobozolta a saját dekorációinak jelentős részét és Floridába szállíttatta azokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Elon Musk csak pár napig volt a világ leggazdagabb embere

A Tesla és a SpaceX vezére hétfőn csaknem 14 milliárd dollárt veszített vagyonából, így ismét Jeff Bezos került a képzeletbeli lista élére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

13,5 milliárd dollár veszteséggel 176,2 milliárdra csökkent Elon Musk vagyona, miután a Tesla részvényeinek értéke 8 százalékkal csökkent hétfőn, írja a Forbes.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Musk néhány nap után ismét átadta az első helyet a világ leggazdagabb embereinek listáján Jeff Bezosnak.

Az Amazon alapítója közel 6 milliárd dollárral, 182,1 milliárd dolláros vagyonnal előzi meg Muskot. Bezosnak sem volt azonban hétfőn jó napja a tőzsdén: az Amazon értéke 2 százalékkal csökkent, ami összességében 3,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett az 57 éves üzletembernek.

2020 elején Elon Musk még nagyon messze volt a Bloomberg milliárdos listájának élmezőnyétől. Az egyik napról a másikra az egekbe szökő Tesla részvényárfolyamának köszönhetően azonban év végégig 150 milliárd dollárral gyarapodott vagyona, 2021 első hetében pedig a tavalyi összesen 720 százalékos emelkedés után további 12 százalékkal nőtt az autógyártó cég értéke.

A Tesla ma már a világ legértékesebbnek számító autógyára, annak ellenére, hogy tavaly összesen félmillió kocsit épített, ami töredéke a piacot uraló olyan óriások termelésének, mint a General Motors vagy a Toyota.

Musk hétfői veszteségei ellenére is még 20 milliárd dollárral gazdagabb, mint a Bloomberg listáján 154,6 milliárd dollárral harmadik helyen álló, a luxusiparban érdekelt francia Bernard Arnault.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Közpénz költéséről kérdezte a legfőbb ügyészt Vadai Ágnes, a cégek helyett őt hívta be a rendőrség

Az ügyet korábban a 24.hu írta meg, a politikus ennek alapján írt Polt Péternek, ám most arról faggatták, honnan származik az információja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Novemberben írt a 24.hu arról, hogy az állami Antenna Hungária a NER egyik üzletemberének cégétől rendelt feltűnően drágán egy műsort. A cikk alapján a DK-s Vadai Ágnes Polt Pétert kérdezte meg írásban. A legfőbb ügyész ezt feljelentésnek értékelte és az ügyet átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

A politikus ezt követően idézést kapott a rendőrségtől és kedden ki is hallgatták. Vadai a Facebookon mondta el, hogy tíz éve nem járt a Gyorskocsi utcában. Nem érti, hogy az ügyben miért őt idézték be a szerződésben szereplő felek helyett.

"Engem hallgatott meg a rendőrség egy írásbeli kérdés kapcsán és nem a közpénzt költő és kapó cégek képviselőit!"

- írta hozzá.

Videójában beszélt arról is, hogy több mint egy órán át faggatták arról, honnan származik az információja. Erre ő csak annyit tudott válaszolni, hogy a 24.hu írása alapján fordult Polt Péterhez. Majd azt javasolta a rendőröknek, hogy kérdezzék a témáról az Antenna Hungáriát és a titokzatos Magno Studio Kft.-t.

VIDEÓ: Vadai Ágnes beszél az ügyről

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: