HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Mentsétek meg a fecskéket!

Már több mint 13 ezren osztották meg azt a fotót a Facebookon, amivel a fecskék megmentésére és segítésére hívják fel a figyelmet. Olvassátok el a Hortobágyi Madárkórház igazgatójának tanácsait!

Link másolása

A Facebook Piti Éva osztotta meg a fotót az alábbi felhívással:

"Kedves Ismerőseim! Tegnap délután Szentes központjába megérkezett az első hatalmas fecskecsapat. A Penny környékén fészkelők elfoglalták fészkeiket, a többiek szétoszlottak, valószínűleg a város különböző pontjain, ezért különösen fontos lenne, hogy OSSZÁTOK MEG MINÉL TÖBBEN AZ ALÁBBIAKAT!!!

A rendkívül hideg időjárás következményeképpen nincsenek repülő rovarok, melyekkel gyönyörű költöző madaraink táplálkozhatnának. Ha néhány napon belül nem javul az idő, vagy nem próbálunk meg rajtuk segíteni, fészkeikben fognak legyengülten elpusztulni.

Kérlek, nézzétek meg a környezetetekben lévő fészkeket,hallgassátok meg, hallotok-e abban halk csivitelést!

Ha igen, a A FÉSZKEK ALÁ TÁLCÁN, CSERÉPALÁTÉTBEN TÖRJETEK ÖSSZE VILLÁVAL APRÓRA WHISKAS MACSKAELEDELT, és/ vagy TÚRÓT, ÉS A FÉSZKEK ALATT JÓL LÁTHATÓ HELYEN HELYEZZÉTEK EL SZÁMUNKRA.

Aki a Rákóczi utcai , piac melletti Állateledel boltban LISZTKUKACOT vásárol,még többet tehet értük. Műanyag, vagy bármilyen csúszós falú falú tálkában, edénykében ( hogy ne tudjanak az edényből kimászni ) tegyétek a fészkek közvetlen közelébe, hogy észrevegyék őket a fecskék.A mozgó férgeket talán felszedik, ha már nagyon éhesek lesznek.

Csontkukacot ( vagyis légylárvát, amit a horgászok használnak ) NE ADJATOK NEKIK! Betegségeket terjesztenek! Sok beteg, vagy fészekből kiesett, legyengült kis- és felnőtt fecskét is mentettem már. Csodálatos, okos, intelligens, az emberhez nagyon ragaszkodni tudó madarak.

Pár éve ugyan így korán érkeztek , és ezrével pusztultak el itt, ahová sok ezer km-t megtéve, a jó idő , a költés lehetőségének reményében ,,hazajönnek". Segítsünk rajtuk közösen! KÉRLEK OSSZÁTOK, ÉS AKI TUD SEGÍTSEN RAJTUK A FENT LEÍRTAK SZERINT!

HA LEGYÖNGÜLT MADARAT TALÁLTOK,VAGY SEGÍTSÉGRE, ELEDELRE, TANÁCSRA VAN SZÜKSÉGE BÁRKINEK, AKÁR ISMERŐSÖTÖKNEK, ITT ÍRJATOK , PRIVÁTBAN TEL. SZÁMOT IS ADOK, vagy HÍVJÁTOK a Körös-Maros Nemzeti Park Szentesi Területi Képviselőjét, Tel . száma: 06 30 425 43 00.

KEDVES SZENTESIEK, VIDÉKIEK! (hiszen, valószínűleg, nem egyedi eset a szentesi kolónia egy részének,megérkezése , és a napokban fokozatosan várhatóak a többiek is ) KÉRLEK BENNETEKET, FOGJUNK ÖSSZE, SEGÍTSÜNK ÍGY IS KIPUSZTULÓFÉLBEN LÉVŐ, NAGYON MEGFOGYATKOZOTT, GYÖNYÖRŰ MADARAINKNAK!"

Tegnap pedig Éva közreadta a Déri Jánosnak, Hortobágyi Madárkórház igazgatójának tanácsait is is:

"Szóval a segítség módja az, hogy az éhségtől legyengült, de még menthető, (ami molnárfecske esetében 12 g, füstinél 20 g minimális testtömeg) ha hagyja magát, akkor meg kell fogni, melegen tartani és fél órán belül tömni. Egyszerre 4-6 db vízbe mártott, 1-1,5 cm-re szeletelt lisztkukaccal és óránként ismételni. Papírdobozban tarthatók, vagy kalitkában. "

Lisztkukac híján , gyors segítségként , a Whiskas cicaeledelből, vagy túróból (ezek keveréke is lehet) készített borsszemnél alig nagyobb kis gombócokat kell egyenként a madár óvatosan szétnyitott csőrébe helyezni szemöldökcsipesz, bármilyen csipesz, vagy ujjbegy segítségével.

Később , ha a madár erősödik, az etetést lehet 3-4 óra különbséggel ismételni, az elején nagyon fontos az óránkénti etetés. Amíg nem melegszik fel a levegő, és nem jelennek meg a repülő rovarok, nem szabad őket elengedni.

A Szegedi Vadaspark befogad minden fecskét, ha életben tudjátok tartani, oda átszállíthatók.

Szentesen az alábbi telefonszámokon kérhettek segítséget!

06 30 425 43 00 vagy 06 70 276 58 76

Gyors anyagcseréjük révén egy -egy kirepüléskor grammokat vesztenek a súlyukból, néhány napi éhezés után végzetesen legyöngülnek."

Ha te is szeretnél segíteni a fecskéknek, nyomj egy lájkot! :)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: