HÍREK

Maradjon otthon, akinek nincs otthona? Mosson kezet, akinek nincs vize?

A menekülttáborokban még nem ütötte fel a fejét a koronavírus, de már segítségért kiáltanak. Szíria háború dúlta területén már vannak gyanús halottak, ám nincs bizonyíték, mert ahhoz sincs eszköz, hogy megnézzék az okot.

Link másolása

Európa egyik részében már katonai autók sora viszi a halottakat, máshol még nevetgélnek azon, miért bolondítja meg a világot egy kis influenza. Minden érintett országba nehezen jut el, hogy a járvány komoly, lassítani kell a terjedést, ehhez viszont mindenkinek be kellene tartani a szabályokat. Azokról az országokról beszélünk, ahol a nagy többségnek megoldható a gyakori kézmosás, a maszk és otthon is maradhatnának, mert van otthonuk.

De mi legyen a háború sújtotta Szíriában? Az ország északnyugati felén egymillió ember él sátrakban, gyakran tucatnyian egyben. Hogy lehetne itt eltávolodni egymástól? A táborban nincs víz vagy csak nagyon kevés. Vannak akik, a gyerekeiket is csak hetente tudják megmosdatni.

A New York Times szerint a szír orvosok azt mondják, a vírus már elterjedt a táborokban, több olyan halál volt, ahol gyanús, hogy a járvány áldozatai voltak. Bizonyíték nincs, mert bár a kormány megkapta a teszteket, ide nem hoztak. Az Egészségügyi Világszervezet azt ígérte, legkésőbb a héten elkezdik a vizsgálatot.

Fotó: Belal Khaled/TRT

Ilyen környezetben nagyon veszélyes a koronavírus. Nemcsak azért, mert nem tudnak megfelelően tisztálkodni és távolságot tartani, hanem az itt élők nagy részének az immunrendszere is gyenge.

A török és a görög határ között is hasonló a helyzet. Ott már két hete is azt kérték az önkéntesektől, hogy semmiképpen ne jöjjenek ide, ha a legkisebb esélye is van a fertőzöttségüknek. Ahogy helyszíni tudósításunkban is olvashatták a több ezer ember naponta egyszer kap vizet és enni, vécé, mosdó nincs.

Egy hete még 15 ezer körül voltak, mostanra 6-8 ezren. Ők eltökéltek, hogy innen csak előre mehetnek. Amikor Erdogan azt állította, hogy a határ nyitva van, az volt az utolsó csepp a pohárban, nem akarnak már visszatérni Törökországba. Tegnap még Isztambulból is visszajöttek a határhoz legalább ezren olyanok, akik egyszer már feladták a harcot. Iráni ismerősünk tegnap mutatta az iráni új évre összeállított, szerény kis tálat, rajta két tojás, egy krumpli és egy fokhagyma.

Mindezt azután, hogy megpróbáltak átmenni a határon nagy tömegben. A szíraiak készítette létra sem segített. A görögök most is gázsprayt használtak, ami a felirata szerint halált is okozhat, ha nem képzettek használják.

A táborban hideg van, tegnap -7 fok volt. A korábbi esők után sokan meg vannak fázva, de elvileg koronavírus nincs. És ha lesz, mit tehetnek?

Napok óta jönnek a hírek, hogy ki akarják üríteni ezt a területet, a környékbeli város boltját, kávézóját is bezárták, ahol eddig vásárolhattak vagy tölthettek telefont. Úgy tervezik, mindenkit elvisznek más török városokba, de eddig nem kaptunk hírt a teljes evakuálásról.

Leszboszon a tábor lakói önkénteskednek

A görög szigeteken a túlzsúfolt táborokban lehet pusztító a járvány. Leszboszon, a Moria-ban hétszer annyian, vannak, mint, amire tervezték a helyet. Ott több, mint ezer emberre jut egy mosdó, szappan sincs.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet a most húszezer fős tábor azonnali kiürítését kérte, mert beláthatatlan következményei lehetnek a járványnak.

Egyelőre nincs fertőzött bent, de sokan érzik már, hogy az első lépés, amit megtehetnek, hogy tájékoztatják a többieket. A „Stand by me Lesvos” segélyszervezettel kezdtek posztereket gyártani a fiatalok, kézzel írták ki a fontos tudnivalókat. Egyelőre próbálnak meggyőzni mindenkit, hogy komolyan kell venni ezt a fertőzésveszélyt, de nem szabad pánikolni és nem szabad pletykákra hallgatni. Farsi, arab, francia és angol nyelven tájékoztatnak, mi ez pontosan. Ezzel egyidőben segítségért kiáltanak ebben a videóban.

Solidarity in times of Corona; Call from Moria Camp in Lesvos

A call for support from the Moria Corona Camp Team in Lesvos for solidarity and help. Lesvos is facing a huge crisis. But we try to react and do what we...Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk