/hirek/melysegesen-sertonek-es-felhaboritonak-tartja-a-pesti-sracok-cikket-a-mozgaskorlatozottak-szovetsege/
hirdetés

HÍREK

Mélységesen sértőnek és felháborítónak tartja a Pesti Srácok cikkét a mozgáskorlátozottak szövetsége

„Elvárjuk, hogy a mozgáskorlátozott embereket ne használják fel gyűlöletkeltés céljára, a cikk írója pedig kérjen bocsánatot a kerekesszékes emberektől!” – szól a közleményük.
hirdetés

Mint arról beszámoltunk, vita alakult ki a Coca-Cola legújabb magyarországi kampánya miatt.

A Budapesten kihelyezett, azonos neműek közti szerelem elfogadását "Zéró cukor - Zéró előítélet" és #loveislove, azaz "a szerelem az szerelem" szlogennel hirdető reklámokra sokan reagáltak.

Volt, aki üdvözölte a kampányt, mások bírálták, sőt, akadt, akik petíciót indítottak a betiltásuk ellen.

"Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!" című írásával reagált a már a világsajtót is bejáró Coca-Cola-ügyre Vésey Kovács László, a Pesti Srácok szerzője is.

A Pesti Srácok oldalon megjelent cikket a mozgáskorlátozottak szövetsége "mélységesen sértőnek és felhábortónak" tartja.

hirdetés

Vésey Kovács a korábbi reakciókra is reflektálva szedte csokorba gondolatait. Először sorbavette, hogy miként nyilatkoztak a Coca-Cola reklámkampányáról a szerinte "balliberális univerzumba" tartozó politikusok, majd a cég véleményét is kikérdezte az ügyről, de saját megfogalmazása szerint csak "feketeöves mellébeszélést" kapott.

A szerző szerint felháborító, hogy a "népnevelő ambíciókat dédelgető nagyvállalatok" morálból és elvekből akarnak leckét adni a fogyasztóiknak. Vésey a cikk végén kifejtette, hogy nem a mássággal van a probléma, hanem azzal, ha "az embert nem hagyják élni".

"Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni (sőt, a francnak se hiányoznának a mozgólépcsőnyi és buszmegállónyi hirdetések), miközben nem gyűlöljük a mozgássérülteket, nem akarjuk bántani és kirekeszteni őket, sőt akadálymentesített feljárókat építünk nekik, ahol csak lehet"

- írja Vésey Kovács, és így folytatta:

"Arra tanítjuk a gyerekeinket, hogy sajnos vannak, akik ilyen helyzetbe kerültek, és segítünk nekik, ha rászorulnak, nem csúfoljuk ki, nem bántjuk őket.

De nem hazudjuk azt magunknak meg másoknak, és főleg nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más.

Ha pedig a tolószékesek elkezdenék eltördelni a gyerekeink hátgerincét, hogy ők is tolószékesként éljenek, attól a társadalom irgalmatlanul dühbe gurulna.

Hasonló az emberek dühe, amikor már nem tudnak úgy tévézni, sőt kimenni az utcára, hogy ne zúdítsák a nyakukba az örökös, átkozott érzékenyítést, ugyanakkor nem mernek szólni ellene, mert egyből lehomofóbozzák őket a rendkívül toleráns, nyílt szellemiségű haladó újságírók, politikusok, civil aktivisták és vállalati marketingesek. El a kezekkel a gyerekektől, és el a kezekkel a társadalomtól! Aki nem bír megbirkózni a nemiségével, az a saját életét tegye rendbe mindenki másé helyett!"

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége közleményben tiltakozott az írás ellen.

A honlapjukon azt írták:

határozottan visszautasítanak minden olyan megnyilvánulást, amely a mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek emberi méltóságát sérti.

"Tiltakozunk a közösségünket érő jogsértő, kirekesztő és megalázó kinyilvánítások ellen. Mélységesen sértőnek és felháborítónak tartjuk a pestisracok.hu „Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!” c. írást"

- áll a közleményben.

"Magyarország az Alaptörvényben deklarálta a mozgáskorlátozott embereket megillető jogokat, emberi méltóságuk védelmét, és külön intézkedésekkel védi a fogyatékkal élő embereket. Ennek szellemében az érdekükben tett intézkedések állami kötelezettségek, nem egyéni kegy gyakorlása.

A mozgáskorlátozott embereket ugyanazon jogok illetik meg, mint a társadalom többi tagját, beleértve a közösségi életben való részvételt is.

A mozgáskorlátozottság egy állapot, amivel élni és megélni kell a mindennapokat, úgy, ahogy azt, minden ember teszi. A kerekesszékes emberek nem kérnek sajnálatot, csak ugyanazokat a törvényben biztosított jogokat, mint a társadalom valamennyi tagja.

Elvárjuk, hogy a mozgáskorlátozott embereket, az ő helyzetüket ne használják fel gyűlöletkeltés céljára, a cikk írója pedig kérjen bocsánatot a kerekesszékes emberektől!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk