Megvan az első nő és az első afroamerikai, akit a Holdhoz küld a NASA

Rajtuk kívül egy amerikai haditengerész és egy kanadai vadászpilóta lesz még a következő Artemis-misszió tagja.


Bemutatta a NASA azt a négy űrhajóst, akik jövő év végén vagy 2025 elején megkerülik a Holdat, írja a BBC. A négytagú legénység egyelőre még nem lép majd a szomszédos égitest felszínére, csak megkerülik a Holdat. Feladatuk az lesz, mint az 1968-as Apollo 8-nak, mely az első emberes küldetés volt, ami a Hold közelébe ért, de nem szálltak le a felszínen.

A most bemutatott űrhajósok között van az első nő, aki megkerülheti a Holdat.

A 44 éves Christina Koch nem rutintalan űrhajós: ő tartja a leghosszabb ideig űrben tartózkodó nő rekordját 328 nappal. Ugyancsak részese volt az első olyan űrsétának, melyen csak nők léptek a világűrbe még 2019 októberében.

Rajta kívül a legénység tagja lesz a 46 éves Victor Glover, aki az első afroamerikai lehet a Hold közelében. Glover volt az első afroamerikai, aki egyfolytában hónapot töltött Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Az Artemis-II-vel megközelítheti még a Holdat a 47 éves Jeremy Hansen. A kanadai vadászpilótának ez lesz az első űrutazása. A küldetés vezetője a vele egyidős Reid Wiseman lesz, aki az amerikai haditengerészet pilótája volt, és 2015-ben már eljutott az ISS-re.

A NASA bejelentése alapján

a négy kiválasztott életében intenzív kiképzés következik, hogy felkészítsék őket a tíznaposra tervezett útra.

Az Artemis-II azzal az Orion űrkapszulával kerüli meg a Holdat, mely tavaly sikeresen tette meg ugyanezt az utat, de még emberek nélkül.

A négy árhajóst ebben a posztban mutatta be az amerikai űrhivatal:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Link másolása
KÖVESS MINKET:

AjánljukLink másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk