hirdetés

HÍREK

Megtiltotta az adóemelést az önkormányzatoknak a kormány

Tovább nehezedik az önkormányzatok helyzete.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. december 02.

hirdetés

Nem emelhetnek a helyi és a települési adók mértékén az önkormányzatok, és új adót sem vezethetnek be 2021-től - jelent meg a Pénzügyminisztérium kedd este bejelentett rendelete a Magyar Közlönyben.

A kormányrendelet emellett rögzíti,

hogy nem törölhetők el az adókedvezmények és az adómentességek, sem szűkíteni, sem korlátozni nem lehet azokat 2021 során. A települési önkormányzatokra vonatkozóan megtiltották az új települési adó bevezetését.

A Pénzügyminisztérium szerint a döntésre azért volt szükség,

mert az "biztosítja a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmét".

hirdetés

Az utóbbi időben a koronavírus-járványra hivatkozva sorra hozták az önkormányzatokat egyre nehezebb helyzetbe hozó rendeleteket, az ellenzék szerint azonban a kormány így akarja anyagilag ellehetetleníteni azokat. A döntéssel tovább szűkül az önkormányzatok adóbevétele, amelyet az elmúlt években egy sor rendelettel nyirbáltak meg.

A rendelet 2021. február 8-án hatályát veszti, így a későbbiekben még várhatóan szabályozni fogja a kormány a kérdést.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke néhány hete Orbán Viktor kérésére arra tett javaslatot, hogy a kis-és középvállalkozások megsegítése érdekében a helyi iparűzési adót átmenetileg elengedjék. A radikális javaslat pártállástól függetlenül nemtetszést váltott ki a legtöbb önkormányzati vezetőben, akik szerint ezzel egy rendkívül fontos bevételi forrás úszna el, amelyet a központi költségvetésből kéne pótolniuk.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk