hirdetés

HÍREK

Megszüntetné az Egyenlő Bánásmód Hatóságot a kormány

Az ellenzék szerint a semmiből jött az ötlet, amivel a diszkriminációs panaszok az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalához kerülnének.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. november 10.

hirdetés

Megszüntetné az Egyenlő Bánásmód Hatóságot a kormánypárt egy törvényjavaslattal, amit a parlament igazságügyi bizottsága nyújtott be kedden.

Eszerint a hatóság 2021. január 1-jén beolvad az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalába, általános jogutódja az ombudsman lesz.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság fő feladata a diszkrimináció esetén tett panaszok kivizsgálása. Létrehozása 2003-ban az uniós jogon alapult - emlékeztet a 24.hu.

A javaslat szövege szerint az EBH feladatköreinek átvételével minden korábbinál szélesebb vizsgálati és intézkedési jogkör áll majd az ombudsman rendelkezésére ahhoz, hogy felléphessen az alapvető jogok, közöttük az egyenlő bánásmódhoz fűződő jog érvényesülése érdekében.

A javaslatot Vejkey Imre, a bizottság KDNP-s elnöke nyújtotta be.

hirdetés

Az MSZP szerint „a semmiből jött az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetésének terve” - írja a Telex.

A javaslatot ugyanis kedden úgy szavazta meg az igazságügyi bizottság fideszes többsége, hogy az egy nappal korábbi ülésen fel sem merült hasonló terv.

„Úgy búcsúztunk el, hogy később találkozunk, erre este jött az üzenet a reggel fél kilences időpontról. Az sem derült ki belőle, mi lesz a megbeszélés tárgya” – mondta a Telexnek Varga László, a bizottság MSZP-s tagja. „Arra sem tudtak válaszolni, milyen hatástanulmányok készültek, kivel egyeztettek, az érintettekkel nyilván nem. Fölháborító az eljárás és az, hogy kutyafuttában a veszélyhelyzet leple alatt szüntetnének meg egy jól működő hatóságot” - tette hozzá az ellenzéki képviselő.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk