HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Megszólaltak a bucsai mészárlás túlélői az átélt borzalmakkal kapcsolatban

A városban nincs internetkapcsolat, sok házból nem maradt más, csupán néhány fal maradványa. A helyiek a pincékben próbáltak elbújni.

Link másolása

A bucsai Vokzal’na utca lakói közül a legtöbben csendes életre vágytak, miután belefáradtak Kijev gyors tempójába - ezért költöztek el a „Kis Svájcnak” is nevezett, az ukrán fővárostól mindössze 43 km-re fekvő városkába, kezdi riportját a Guardian.

A nyugodt életből mára csak kiégett otthonok, vér és sárban szétszórt katonai felszerelések maradtak.

A 43 éves Serhiy Savenko, aki édesanyjával, a 72 éves Larisával él a 35. szám alatt, hetven orosz páncélozott járművet számlált össze, amint azok február 27-én 9 óra 10 perckor elgurultak mellettük a szomszédos Irpin városa felé, majd onnan tovább Kijevbe.

„Körülbelül 40 percbe telt, mire elhaladtak a házunk mellett. Néztem és számoltam. Aztán az ukránok az oroszokra lőttek” - meséli Savenko. Ezután harminc percnyi pusztítás következett.

Orosz holttestek hevertek az úton, forró fém repült a levegőben, betört minden ablak, tűzbe borultak a fák és égtek a járművek. Megtöltötte a levegőt az égő olaj és fém szaga.

Azok az oroszok, akik el tudtak menekülni, megtették. Ám egy órával később visszajöttek, hogy olyan pontokat alakítsanak ki, ahonnan tüzet nyithatnak az ukrán védőkre.

„Egész idő alatt a pincénkben voltunk”

– mondta Savenko. Az egyik orosz katona lement és meglátta őket. Elvette a telefonjaikat, és azt mondta, legyenek csendben, mert a többiek lelövik őket.

A 62 éves Zinaida a 31-es számú házban lakott, de március 5. óta a pincéjében volt, lányát és 16 éves unokáját evakuálták. Egy cetlit markol, arcán könnyek csorognak le. Az ukrán hadsereg vasárnap találta meg a sarkon veje holttestét:

„A lányom megkérte őt, hogy hagyja el a pincét, hogy elhozzon néhány dolgot a szomszéd házból. Itt van a jegyzete, nála volt: cigaretta a kanapé melletti polcon, tabletták, élelmiszerek, papucsok, takaró. Március 4-én hagyta el a házat. Alig 20 méterre ment el, és az oroszok megölték. Nincs figyelmeztetés, nincs ok. Nagyon jó apa volt, a fia nagyon szerette. Fogyatékkal élő. Hogyan mondjam el nekik?"

Az út ugyanazon oldalán, a 27-es szám alatti újépítésű lakótömb az 55 éves Ivan és az 50 éves Helen tulajdonában van, csupán három hónappal ezelőtt költöztek be. Az itt lakó nyolc család közül egyedül ők maradtak, mert nem volt hova menniük.

„Folyamatosan takarítottunk, söpörtünk. Amúgy nincs pincénk. Meg akartuk mutatni, hogy nem félünk”

– mondja Ivan, és hozzáteszi:

"De látja ott azt a magas lakóházat? Nos, volt egy mesterlövész, és mérges volt, hogy nem félünk és nem ijedtünk meg. Szóval lövéseket adott le ránk."

Az út túloldalán, a 32-es szám alatt már nincs más, csak néhány fal maradványa. Lakói a pincében bújtak el, mielőtt kitelepítették őket. A 25-ös szám alatti szomszédok zöld tetője beszakadt egy közvetlen találat miatt. A pincében lapuló tulajdonosai, a 66 éves Oleksandr és a 65 éves Galayno, akik a szomszédban lévő idős barátjuk gondozói voltak, csodával határos módon megmenekültek.

Hétfőn a hatóságok öt férfi holttestét szállították el, akiket megkötöztek és lelőttek az oroszok egy alagsorban.

A város közelében emberi maradványokat is találtak - Olga Sukhenk, Motyzhyn polgármestere, férje és fia voltak azok.

A Vokzal'na utca sarkán, közel ahhoz a helyhez, ahol 21 halott civilt találtak Bucsa egyik főútján szombaton, az 57 éves Szergij Zebenko és felesége, Helen rokonuk, az 59 éves Dmitro Bernaszszkij sírja mellett állnak a kertükben.

"Március 31-én találtuk meg a holttestét, mindössze 150 méterre tőlünk”

– mondta Helen.

„De még azt sem tudjuk, mikor ölték meg, talán 10 nappal korábban, amikor jött hozzánk. Három golyó volt a bal lábában, egy a szívében és egy a tüdejében. A szupermarket mellett volt. Újra akarjuk temetni. Pilóta volt az ukrán légierőnél. Az egyenruhájában akarjuk eltemetni, ennek meg kell történnie. Miért tették ezt velünk?”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: