HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Megszólalt az ukrán tengerész, aki megpróbálta elsüllyeszteni egy orosz oligarcha luxusjachtját

„Választanod kell, hogy Ukrajna lesz, vagy munkád... Nekem nem kell munka, ha nincs Ukrajna” - mondta a férfi, akit letartóztattak az akciója miatt, de már szabadon engedték, most az ukrán hadseregben szolgál.

Link másolása

A CNN-nek nyilatkozott egy ukrán férfi, aki megpróbált elsüllyeszteni egy orosz oligarchához köthető jachtot. Tarasz Ostapcsuk már több mint tíz éve dolgozott az Alekszandr Mihejev orosz oligarchához kötött Lady Anastasia nevű hajó főmérnökeként, amikor kitört a háború.

A férfi elmondása szerint február 26-án, miután kikötöttek Mallorcán, látott felvételeket arról, hogy szülővárosában, Kijevben lakóépületeket is rakétatámadások érnek. Nem bírta kiverni a fejéből a gondolatot, hogy a következő csapás az ő otthonukat is érheti. Ekkor döntött úgy, hogy elsüllyeszti a jachtot - mesélte a CNN-nek.

Hozzátette: a luxusjacht feltételezett tulajdonosát személyesen is felelősnek tartja a támadásokért. Mihejev a Roszoboronexport orosz hadiipari vállalat vezérigazgatója, amely harci helikopterekkel, tankokkal, rakétakilövő-rendszerekkel és tengeralattjárókkal is kereskedik.

A legtöbb luxusjacht esetében a homályos tulajdonjogi viszonyok miatt nehéz kideríteni a tulajdonos valódi személyét. A CNN megkereste Mihejev cégét a Lady Anastasia tulajdonjogával kapcsolatban, a vállalat szóvivője azonban azt válaszolta: soha nem adnak ki információt a vállalat munkatársainak személyes életéről és tulajdonáról, kivéve az orosz jogszabályok által előírt esetekben.

Ostapcsuknak azonban nem voltak kétségei a kérdést illetően. "Ha valami úgy néz ki, mint egy kutya, úgy ugat, mint egy kutya, úgy harap, mint egy kutya, akkor az egy kutya. Ezért, ha tíz év alatt a jachtot nyaralásra használta [Mihejev és a családja], akkor azt gondolom, hogy egyértelműen ő a jacht valódi tulajdonosa" - mondta a CNN-nek.

Miután elhatározta, hogy elsüllyeszti a hajót, Ostapcsuk a Lady Anastasia gépházában, majd a szállásrészen is szelepeket nyitott meg, amelyeken elkezdett beáramlani a víz. „Rajtam kívül még három másik legénységi tag volt a fedélzeten. Bejelentettem nekik, hogy a jacht süllyed, és el kell hagyniuk a hajót” - mondta.

Elmondása szerint a legénység többi tagja is ukrán volt, de „attól való félelmükben, hogy ez az állásukba kerül”, kihívták rá a rendőrséget. A kikötői munkások végül vízszivattyúval megakadályozták, hogy a hajó elsüllyedjen, Ostapcsukot pedig letartóztatták.

„A rendőrségnek azt a vallomást tettem, hogy az orosz agresszió elleni politikai tiltakozásként próbáltam elsüllyeszteni a hajót. Választani kell. Vagy Ukrajnával vagy, vagy nem. Választanod kell, hogy Ukrajna lesz, vagy munkád... Nekem nem kell munka, ha nincs Ukrajna” - mondta a CNN-nek.

A spanyol hatóságok végül február 27-én szabadon engedték, a férfi pedig azóta már Ukrajnában tartózkodik, és a hadseregben szolgál. A CNN-nek azt mondta, reméli, hogy a Putyint támogató oligarchák meg fogják érezni a szankciók hatását, és felelősségre kell őket vonni, mert „ők azok, akik a viselkedésükkel, az életmódjukkal, a csillapíthatatlan kapzsiságukkal” ehhez vezettek. Szerinte azért indították ezt a háborút is, hogy „eltereljék a nép figyelmét Oroszország valódi kifosztásáról” - fogalmazott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: