hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Négy kisoroszlán született

Kisoroszlánok láttak napvilágot a Fővárosi Állat -és Növénykertben, méghozzá négyesikrek! Napok óta találgat a fél ország, ma végre fellebbent a fátyol és mindenki megismerheti az új jövevényeket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. március 28.

hirdetés

Mittelholcz Dóra cikke

Fotó: Bagosi Zoltán

A mindenki által, kiváncsian várt meglepetés, az ázsiai kisoroszlán a világ egyik legritkább állatfaja. Mindössze 300 példány él belőlük vadon, és csak néhány száz a világ állatkertjeiben. A mostani szaporulat azért is nagy dolog, mert elsőre általában 4 kölyök sehol nem születik, csak 1-2 kicsi lát napvilágot.

Az anyuka és apuka már 2010-től él a budapesti állatkertben, a kölykök pedig február 15-én születtek. Mindegyikük egészséges és jól vannak, de beoltani még nem lehet őket, majd csak 2 hónapos korukban. Az anyjuk őrzi a kicsiket, azt sem szerette kimondottan, hogy a sajtó munkatársai videózták és fotózták a kis családot. Folyamatosan szemmel tartotta az újságírókat, így védelmezve a kicsinyeit.

hirdetés

Fotó: Bagosi Zoltán

Fotó: Bagosi Zoltán

Dr. Sós Endre, a kert főállatorvosa elmondta nekünk: egyelőre nem tudják pontosan, hogy milyen neműek az apróságok, mert még nem vizsgálták őket. A gondozó kollégák megfigyelése szerint azonban egy fiúcska, és egy lány biztosan van közöttük. A teljes ivararányt körülbelül két hét múlva, az oltásnál fogják tudni megállapítani. Ekkor derül ki az is, hogy van-e esetleg bármilyen olyan orvosi problémájuk a kicsiknek, mint például egy sérv, bár ha van is ilyen, a fejlődésükben nem akadályozzák őket. A kölykök jelenleg teljesen egészségesek, koruknak megfelelő az állapotuk: időben kinyílt a szemük, egyre ügyesebben mozognak.

A csöppségeket már hétvégén megtekinthetitek, jelenleg az Ázsia házban van az otthonuk. Szabadtéri kifutóra majd csak akkor engedik őket, ha az időjárás tartósan eléri a 10 fokot. A kölykök jelenleg az anyjukkal laknak együtt, az apaállatot nem engedték még hozzájuk. Azt egyelőre nem tudják, hogy a későbbiekben ez fog-e változni.

A tigrisek esetében például nem lehet a hímet a kölykök közelébe engedni, az afrikai oroszlánok viszont szociális lények, ott együtt van a család. Ezzel szemben az ázsia oroszlán már nem annyira közösségi lény, így ki kell tapasztalni, hogy össze lehet-e engedni őket. Az biztos, hogy a testvérek 18 hónapos korukig a pesti állatkert lakói lesznek, utána azonban más parkokba költöznek.

Fotó: Huszár Boglárka

Fotó: Huszár Boglárka

Fotó: Huszár Boglárka

Fotó: Huszár Boglárka

Az oroszlánbébik bemutatóján azt is megtudtuk: a kert másik nagy kedvence, Asha, az elefántkölyök is jól van, remekül fejlődik. Az elmúlt másfél hónapban körülbelül 20 kilót hízott, rendesen szopik, sőt ha a gondozók adják neki, már az almát is megeszi. Az ormányát egyre ügyesebben használja, de saját maga azzal még nem tudja a szájába tenni az ételt. Az elefánt egyébként igen sokáig táplálkozik anyatejjel, még akár kétéves kora után is vehet magához belőle. Asha várhatóan nem költözik el a későbbiekben sem a magyar állatkertből: amennyiben elegendő helyet tudnak majd biztosítani az elefántoknak a fővárosi parkban, akkor a legvalószínűbb, hogy felnőtt korában is az anyjával maradhat.

Ha szeretitek a cuki kölyköket, ne csak az elefántokat és oroszlánokat látogassátok meg, több fajnál is volt szaporulat. Nemrég például a pápaszemes pingvineknél keltek ki fiókák, de van kislajhár, kuszkuszkölyök is. Szintén látható a január 31-én született Mhorr gazella, akit a gondozók mesterségesen nevelnek. Az állat egy olyan faj képviselője, amelyik a természetből már teljesen kipusztult. A következő időszakban még több kisállat fog születni, leghamarabb egy zsiráfborjú érkezése várható.

Ha tetszett a meglepetés, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Hőszigetelt iglukat kaptak a hajléktalanok Nagykanizsán, hogy túléljék a -15 fokos hideget

A Vöröskereszt akciója sikeres, ketten máris ott éjszakáztak. A hőszigetelt sátrakat az önkormányzat fizette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Nagykanizsán egyszemélyes hőszigetelt sátrakat, iglukat állított fel a Vöröskereszt azoknak a hajléktalanoknak, akik még a legnagyobb hidegben sem akarnak szállóra menni.

Szentesi János, a Magyar Vöröskereszt szociális munkatársa elmondta: „Négy darab, körülbelül 12 milliméteres polifoamból áll, ami össze van ragasztva, itt látható egy hőtükör.”

Bent nagyjából 15 fokkal melegebb van, mint a szabad levegőn. Ez akár életet is menthet.

Ez egy kísérlet tulajdonképpen, ami úgy néz ki, hogy kezd beválni, hiszen pénteken érkeztek az igluk, és már ketten aludtak is benne.”

Az iglukat a város önkormányzata fizette, miután a városban minden évben előfordul, hogy halálra fagy valaki az utcán.

Szőlősi Márta, területi vezető az RTL Híradónak arról beszélt: „Az ember úgy gondolná, hogy józan belátása főleg a saját életével kapcsolatban talán mindenkinek van. De sajnos nincs. És itt jönnek a szociális munkások, akik nem azt nézik, hogy ki miért került oda, ahova és ki mennyire elfogadhatatlan vagy züllött életmódot folytat, hanem csak azt nézik, hogy az illető ugyanúgy egy ember".

hirdetés

A következő napokban egyre hidegebb lesz, a hétvégén valószínűleg már napközben se lesz melegebb -5 foknál, éjjelente pedig akár -15 -20 fokig is hűlhet a levegő.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Trumpék egy nappal hamarabb kiköltöznek, így még tapétát is cserélnek a Fehér Házban

Nem a megszokott módon zajlik majd a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése a Fehér Házba.
Címkép: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Donald Trump és családja már egy nappal korábban kiköltöznek a Fehér Házból, így az új elnök költöztetése is más rendben zajlik majd, mint szokott - írja a CNN.

A hagyomány szerint a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése abban a hat órában zajlik, amikor ők az új elnök beiktatási ünnepségén vesznek részt. Tehát ekkor nem tartózkodnak politikusok az épületben. Maga a költöztetés pedig egy igen jól megkoreografált dolog, mindent képzett költöztetők, takarítók és inasok intéznek. Így, amikor a beiktatásnak vége, az új elnök és családja már az általuk kért ételekkel telepakolt hűtőt és a kedvenc kozmetikai szereikkel felszerelt fürdőszobát találja a Fehér Házban.

Ez most teljesen máshogy zajlik majd, mivel

Donald Trumpék már egy nappal korábban elhagyják a Fehér Házat, így jóval több idő marad a költöztetésre.

A leköszönő elnök és családja a tervek szerint nem vesz részt Joe Biden január 20-i beiktatásán, sőt már Washingtont is elhagyják addigra.

hirdetés

A CNN szerint Biden és felesége a beiktatás előtti estét egy washingtoni hotelben tölti majd. Ezalatt pedig a Fehér Házban lezajlik egy teljes körű fertőtlenítés (amire a lap szerint a koronavírus-járvány miatt van szükség), és szőnyegeket, tapétát is cserélnek, valamint több helyiségben kijavítják a padló hibáit is.

A lap forrásai szerint egyébként Trumpék már nem sokkal a választási eredmények közlése után csomagolni kezdtek, a pakolás felét már el is végezték. Melania Trump pedig már be is dobozolta a saját dekorációinak jelentős részét és Floridába szállíttatta azokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Elon Musk csak pár napig volt a világ leggazdagabb embere

A Tesla és a SpaceX vezére hétfőn csaknem 14 milliárd dollárt veszített vagyonából, így ismét Jeff Bezos került a képzeletbeli lista élére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

13,5 milliárd dollár veszteséggel 176,2 milliárdra csökkent Elon Musk vagyona, miután a Tesla részvényeinek értéke 8 százalékkal csökkent hétfőn, írja a Forbes.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Musk néhány nap után ismét átadta az első helyet a világ leggazdagabb embereinek listáján Jeff Bezosnak.

Az Amazon alapítója közel 6 milliárd dollárral, 182,1 milliárd dolláros vagyonnal előzi meg Muskot. Bezosnak sem volt azonban hétfőn jó napja a tőzsdén: az Amazon értéke 2 százalékkal csökkent, ami összességében 3,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett az 57 éves üzletembernek.

2020 elején Elon Musk még nagyon messze volt a Bloomberg milliárdos listájának élmezőnyétől. Az egyik napról a másikra az egekbe szökő Tesla részvényárfolyamának köszönhetően azonban év végégig 150 milliárd dollárral gyarapodott vagyona, 2021 első hetében pedig a tavalyi összesen 720 százalékos emelkedés után további 12 százalékkal nőtt az autógyártó cég értéke.

A Tesla ma már a világ legértékesebbnek számító autógyára, annak ellenére, hogy tavaly összesen félmillió kocsit épített, ami töredéke a piacot uraló olyan óriások termelésének, mint a General Motors vagy a Toyota.

Musk hétfői veszteségei ellenére is még 20 milliárd dollárral gazdagabb, mint a Bloomberg listáján 154,6 milliárd dollárral harmadik helyen álló, a luxusiparban érdekelt francia Bernard Arnault.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Közpénz költéséről kérdezte a legfőbb ügyészt Vadai Ágnes, a cégek helyett őt hívta be a rendőrség

Az ügyet korábban a 24.hu írta meg, a politikus ennek alapján írt Polt Péternek, ám most arról faggatták, honnan származik az információja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Novemberben írt a 24.hu arról, hogy az állami Antenna Hungária a NER egyik üzletemberének cégétől rendelt feltűnően drágán egy műsort. A cikk alapján a DK-s Vadai Ágnes Polt Pétert kérdezte meg írásban. A legfőbb ügyész ezt feljelentésnek értékelte és az ügyet átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

A politikus ezt követően idézést kapott a rendőrségtől és kedden ki is hallgatták. Vadai a Facebookon mondta el, hogy tíz éve nem járt a Gyorskocsi utcában. Nem érti, hogy az ügyben miért őt idézték be a szerződésben szereplő felek helyett.

"Engem hallgatott meg a rendőrség egy írásbeli kérdés kapcsán és nem a közpénzt költő és kapó cégek képviselőit!"

- írta hozzá.

Videójában beszélt arról is, hogy több mint egy órán át faggatták arról, honnan származik az információja. Erre ő csak annyit tudott válaszolni, hogy a 24.hu írása alapján fordult Polt Péterhez. Majd azt javasolta a rendőröknek, hogy kérdezzék a témáról az Antenna Hungáriát és a titokzatos Magno Studio Kft.-t.

VIDEÓ: Vadai Ágnes beszél az ügyről

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: