HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Négy kisoroszlán született

Kisoroszlánok láttak napvilágot a Fővárosi Állat -és Növénykertben, méghozzá négyesikrek! Napok óta találgat a fél ország, ma végre fellebbent a fátyol és mindenki megismerheti az új jövevényeket.

Link másolása

Mittelholcz Dóra cikke

Fotó: Bagosi Zoltán

A mindenki által, kiváncsian várt meglepetés, az ázsiai kisoroszlán a világ egyik legritkább állatfaja. Mindössze 300 példány él belőlük vadon, és csak néhány száz a világ állatkertjeiben. A mostani szaporulat azért is nagy dolog, mert elsőre általában 4 kölyök sehol nem születik, csak 1-2 kicsi lát napvilágot.

Az anyuka és apuka már 2010-től él a budapesti állatkertben, a kölykök pedig február 15-én születtek. Mindegyikük egészséges és jól vannak, de beoltani még nem lehet őket, majd csak 2 hónapos korukban. Az anyjuk őrzi a kicsiket, azt sem szerette kimondottan, hogy a sajtó munkatársai videózták és fotózták a kis családot. Folyamatosan szemmel tartotta az újságírókat, így védelmezve a kicsinyeit.

Fotó: Bagosi Zoltán

Fotó: Bagosi Zoltán

Dr. Sós Endre, a kert főállatorvosa elmondta nekünk: egyelőre nem tudják pontosan, hogy milyen neműek az apróságok, mert még nem vizsgálták őket. A gondozó kollégák megfigyelése szerint azonban egy fiúcska, és egy lány biztosan van közöttük. A teljes ivararányt körülbelül két hét múlva, az oltásnál fogják tudni megállapítani. Ekkor derül ki az is, hogy van-e esetleg bármilyen olyan orvosi problémájuk a kicsiknek, mint például egy sérv, bár ha van is ilyen, a fejlődésükben nem akadályozzák őket. A kölykök jelenleg teljesen egészségesek, koruknak megfelelő az állapotuk: időben kinyílt a szemük, egyre ügyesebben mozognak.

A csöppségeket már hétvégén megtekinthetitek, jelenleg az Ázsia házban van az otthonuk. Szabadtéri kifutóra majd csak akkor engedik őket, ha az időjárás tartósan eléri a 10 fokot. A kölykök jelenleg az anyjukkal laknak együtt, az apaállatot nem engedték még hozzájuk. Azt egyelőre nem tudják, hogy a későbbiekben ez fog-e változni.

A tigrisek esetében például nem lehet a hímet a kölykök közelébe engedni, az afrikai oroszlánok viszont szociális lények, ott együtt van a család. Ezzel szemben az ázsia oroszlán már nem annyira közösségi lény, így ki kell tapasztalni, hogy össze lehet-e engedni őket. Az biztos, hogy a testvérek 18 hónapos korukig a pesti állatkert lakói lesznek, utána azonban más parkokba költöznek.

Fotó: Huszár Boglárka

Fotó: Huszár Boglárka

Fotó: Huszár Boglárka

Fotó: Huszár Boglárka

Az oroszlánbébik bemutatóján azt is megtudtuk: a kert másik nagy kedvence, Asha, az elefántkölyök is jól van, remekül fejlődik. Az elmúlt másfél hónapban körülbelül 20 kilót hízott, rendesen szopik, sőt ha a gondozók adják neki, már az almát is megeszi. Az ormányát egyre ügyesebben használja, de saját maga azzal még nem tudja a szájába tenni az ételt. Az elefánt egyébként igen sokáig táplálkozik anyatejjel, még akár kétéves kora után is vehet magához belőle. Asha várhatóan nem költözik el a későbbiekben sem a magyar állatkertből: amennyiben elegendő helyet tudnak majd biztosítani az elefántoknak a fővárosi parkban, akkor a legvalószínűbb, hogy felnőtt korában is az anyjával maradhat.

Ha szeretitek a cuki kölyköket, ne csak az elefántokat és oroszlánokat látogassátok meg, több fajnál is volt szaporulat. Nemrég például a pápaszemes pingvineknél keltek ki fiókák, de van kislajhár, kuszkuszkölyök is. Szintén látható a január 31-én született Mhorr gazella, akit a gondozók mesterségesen nevelnek. Az állat egy olyan faj képviselője, amelyik a természetből már teljesen kipusztult. A következő időszakban még több kisállat fog születni, leghamarabb egy zsiráfborjú érkezése várható.

Ha tetszett a meglepetés, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: