/hirek/megkezdodott-az-oltas-az-orosz-vakcinaval-is-itt-vannak-a-legfontosabb-tudnivalok-az-oltoanyagrol/
hirdetés

HÍREK

Megkezdődött az oltás az orosz vakcinával is - itt vannak a legfontosabb tudnivalók az oltóanyagról

A kormányzati oldalon megjelent egy tájékoztató a Szputnyik V oltásról. Leírják, mi van benne, ki kaphatja meg és ki nem.
hirdetés

Csütörtökön megkezdődött az oltás a Szputnyik-vakcinával.

Elsőként 2800 idős budapesti embert oltanak be vele négy kórházi oltóponton

- írják a koronavirus.gov.hu oldalon.

A fővárosi praxisok választhatták ki az oltáshoz azokat a regisztrált időseket, akik megfelelnek a feltételeknek. Az orosz vakcinával a Dél-Pesti Centrum Kórházban, a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban és a Szent Imre Kórházban kezdődnek az oltások.

A Szputnyik immár a negyedik Magyarországon alkalmazott vakcina a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett.

Magyarország 1 millió ember oltásához elég vakcina beszerzésére szerződött le Oroszországgal, amely három hónap alatt érkezhet meg.

A magyar gyógyszerészeti hatóság 2020. január 20-án engedélyezte az orosz vakcinát. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) február 7-én engedélyezte a felhasználását.

hirdetés
Ez a vakcina is 18 év felett adható, ebből is két oltás szükséges 21 napos különbséggel.

„Az orosz alkalmazási előiratban volt egy olyan rész, amely arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal kell adni ezt a vakcinát, ezért a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy döntött, hogy minden biztonságot előtérbe helyezve, egyelőre ezekben a bizonyos kockázati krónikus betegségcsoportokban nem alkalmazzuk a vakcinát. Ugyanakkor életkor szerinti határ nincsen, tehát az idős személyek, akik nem szenvednek ezekben a krónikus betegségekben, ugyanúgy megkaphatják a Szputnyik-V vakcinát, mint a többi vakcinát” – mondta Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Szputnyik V vakcina összetétele a következő:

kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére.

Az I. komponens (az adagolási sorozat 1. adagja) a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza.

A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza.

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

A Szputnyik V vakcina 18 éves és idősebb embereknél alkalmazható.

Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó illetve súlyos lefolyású halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.

A védettség kialakulásához 2 adag, I. és II. komponens, 21 nap különbséggel történő beadása szükséges.

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk