hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

"Megkezdődött a hatodik kihalás kora" – az emberiség az állatok 60%-át kiirtotta 1970 óta

Ha véget is vetnénk ennek a folyamatnak, úgy is 5-7 millió évre lenne szükség a természet újjászületéséhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 30.

hirdetés

Egy friss jelentés szerint az emberiség az emlősök, a madarak, a halak és a hüllők 60%-át eltüntette az 1970-es évek óta, ez pedig arra ösztönzi a szakértőket, hogy megkongassák a vészharangot: az élővilág kiirtása vészhelyzetet eredményez, ami egész civilizációnkat fenyegeti.

Az élővilág lemészárlásáról szóló nagyszabású jelentést a WWF közölte, elkészítéséhez 59 tudóst vontak be a világ minden tájáról. Megállapították, hogy a globális lakosság hatalmas és növekvő fogyasztása az élelem és az egyéb források tekintetében lerombolja az élet évek milliárdjai alatt kialakult "hálóját". Márpedig végső soron ez a háló felel az emberi társadalom számára nélkülözhetetlen tiszta levegőért, vízért és minden másért is.

"Mintha alvajárás közben egy szikla peremén sétálnánk" - mondja Mike Barrett, a WWF tudományos és természetvédelmi igazgatója a kialakult helyzetről. "Ha az emberi populációban lenne 60%-os csökkenés, az egyenlő lenne Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Kína és Óceánia kiürülésével. Ehhez hasonlíthatjuk, amit tettünk."

"Bármennyire is borzalmas, ez túlmutat a természet csodáinak elvesztésén. Valójában az emberiség jövője került veszélybe. A természet nem csupán a gyönyörködtetésünkre született, hanem az életfenntartó rendszerünk."

"Vészesen futunk ki az időből," nyilatkozta Johan Rockström professzor, a potsdami Klímaváltozást Kutató Intézet globális fenntarthatósági szakértője. "Csakis akkor van esélyünk az emberiség stabil földi jövőjének megőrzésére, ha kézbe vesszük az ökoszisztémák és az éghajlat sorsát."

hirdetés

Sok tudós szerint megkezdődött a hatodik kihalás kora. Az első olyan kihalásé, melyet egy faj okozott - a homo sapiens. Más kutatások szerint az emberiség a civilizáció hajnala óta az emlősök 83%-ával és a növények felével végzett, és még ha véget is vetnénk ennek a folyamatnak, úgy is 5-7 millió évre lenne szükség a természet újjászületéséhez. Márpedig számtalan szakértő szerint az élővilág pusztulása ugyanannyira veszélyes, mint az éghajlatváltozás.

A természet márpedig hozzájárul az emberi jóléthez nemcsak kulturális és spirituális értelemben, hanem a táplálék, a tiszta víz és valamennyi természetes energia termelésével, valamint az éghajlat, a légszennyezés, a beporzási folyamatok és az árvizek szabályozásával is.

Az élővilág veszteségének első számú oka a természetes élőhelyek eltűnése - nagy részük a mezőgazdasági területek térnyerésének esik áldozatul. Jelenleg a Föld területeinek háromnegyedét érinti emberi tevékenység. A második legpusztítóbb ok az élelemszerzés - 300 emlős halt ki az emberiség táplálék utáni hajszájában, az óceánokon pedig tombol a végzetes ipari halászat. A harmadik kritikus krízis pedig a vízi és szárazföldi, vadon élő állatokat egyaránt sújtó kémiai szennyezés.

Ugyanakkor a védelmi erőfeszítések működhetnek, hiszen például Indiában a tigrisek száma 6 év alatt 20%-kal emelkedett, hála élőhelyük védelmének. A kínai óriáspandák és az Egyesült Királyság vidráinak helyzete is javuló tendenciát mutat. Ennek ellenére korántsem bízhatjuk el magunkat.

Marco Lambertini, a WWF International igazgatója szerint az alapvető kérdés a fogyasztás: "Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a jelenlegi fenntarthatatlan termelési modellek és a pazarló életmód hatását". A világ nemzetei már dolgoznak az ENSZ biológiai sokféleségről szóló, 2020-as egyezményén, mely Mike Barrett szerint az utolsó esélyünk, amit mindenképp meg kell, hogy ragadjunk.

Tanya Steele, a WWF vezérigazgatója elmondta: "Mi vagyunk az első nemzedék, aki tisztában van vele, hogy megsemmisíti a bolygóját, és az utolsó, aki bármit is tehet ez ellen."

Forrás: theguardian.com


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Hőszigetelt iglukat kaptak a hajléktalanok Nagykanizsán, hogy túléljék a -15 fokos hideget

A Vöröskereszt akciója sikeres, ketten máris ott éjszakáztak. A hőszigetelt sátrakat az önkormányzat fizette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Nagykanizsán egyszemélyes hőszigetelt sátrakat, iglukat állított fel a Vöröskereszt azoknak a hajléktalanoknak, akik még a legnagyobb hidegben sem akarnak szállóra menni.

Szentesi János, a Magyar Vöröskereszt szociális munkatársa elmondta: „Négy darab, körülbelül 12 milliméteres polifoamból áll, ami össze van ragasztva, itt látható egy hőtükör.”

Bent nagyjából 15 fokkal melegebb van, mint a szabad levegőn. Ez akár életet is menthet.

Ez egy kísérlet tulajdonképpen, ami úgy néz ki, hogy kezd beválni, hiszen pénteken érkeztek az igluk, és már ketten aludtak is benne.”

Az iglukat a város önkormányzata fizette, miután a városban minden évben előfordul, hogy halálra fagy valaki az utcán.

Szőlősi Márta, területi vezető az RTL Híradónak arról beszélt: „Az ember úgy gondolná, hogy józan belátása főleg a saját életével kapcsolatban talán mindenkinek van. De sajnos nincs. És itt jönnek a szociális munkások, akik nem azt nézik, hogy ki miért került oda, ahova és ki mennyire elfogadhatatlan vagy züllött életmódot folytat, hanem csak azt nézik, hogy az illető ugyanúgy egy ember".

hirdetés

A következő napokban egyre hidegebb lesz, a hétvégén valószínűleg már napközben se lesz melegebb -5 foknál, éjjelente pedig akár -15 -20 fokig is hűlhet a levegő.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Trumpék egy nappal hamarabb kiköltöznek, így még tapétát is cserélnek a Fehér Házban

Nem a megszokott módon zajlik majd a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése a Fehér Házba.
Címkép: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Donald Trump és családja már egy nappal korábban kiköltöznek a Fehér Házból, így az új elnök költöztetése is más rendben zajlik majd, mint szokott - írja a CNN.

A hagyomány szerint a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése abban a hat órában zajlik, amikor ők az új elnök beiktatási ünnepségén vesznek részt. Tehát ekkor nem tartózkodnak politikusok az épületben. Maga a költöztetés pedig egy igen jól megkoreografált dolog, mindent képzett költöztetők, takarítók és inasok intéznek. Így, amikor a beiktatásnak vége, az új elnök és családja már az általuk kért ételekkel telepakolt hűtőt és a kedvenc kozmetikai szereikkel felszerelt fürdőszobát találja a Fehér Házban.

Ez most teljesen máshogy zajlik majd, mivel

Donald Trumpék már egy nappal korábban elhagyják a Fehér Házat, így jóval több idő marad a költöztetésre.

A leköszönő elnök és családja a tervek szerint nem vesz részt Joe Biden január 20-i beiktatásán, sőt már Washingtont is elhagyják addigra.

A CNN szerint Biden és felesége a beiktatás előtti estét egy washingtoni hotelben tölti majd. Ezalatt pedig a Fehér Házban lezajlik egy teljes körű fertőtlenítés (amire a lap szerint a koronavírus-járvány miatt van szükség), és szőnyegeket, tapétát is cserélnek, valamint több helyiségben kijavítják a padló hibáit is.

hirdetés

A lap forrásai szerint egyébként Trumpék már nem sokkal a választási eredmények közlése után csomagolni kezdtek, a pakolás felét már el is végezték. Melania Trump pedig már be is dobozolta a saját dekorációinak jelentős részét és Floridába szállíttatta azokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Elon Musk csak pár napig volt a világ leggazdagabb embere

A Tesla és a SpaceX vezére hétfőn csaknem 14 milliárd dollárt veszített vagyonából, így ismét Jeff Bezos került a képzeletbeli lista élére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

13,5 milliárd dollár veszteséggel 176,2 milliárdra csökkent Elon Musk vagyona, miután a Tesla részvényeinek értéke 8 százalékkal csökkent hétfőn, írja a Forbes.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Musk néhány nap után ismét átadta az első helyet a világ leggazdagabb embereinek listáján Jeff Bezosnak.

Az Amazon alapítója közel 6 milliárd dollárral, 182,1 milliárd dolláros vagyonnal előzi meg Muskot. Bezosnak sem volt azonban hétfőn jó napja a tőzsdén: az Amazon értéke 2 százalékkal csökkent, ami összességében 3,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett az 57 éves üzletembernek.

2020 elején Elon Musk még nagyon messze volt a Bloomberg milliárdos listájának élmezőnyétől. Az egyik napról a másikra az egekbe szökő Tesla részvényárfolyamának köszönhetően azonban év végégig 150 milliárd dollárral gyarapodott vagyona, 2021 első hetében pedig a tavalyi összesen 720 százalékos emelkedés után további 12 százalékkal nőtt az autógyártó cég értéke.

A Tesla ma már a világ legértékesebbnek számító autógyára, annak ellenére, hogy tavaly összesen félmillió kocsit épített, ami töredéke a piacot uraló olyan óriások termelésének, mint a General Motors vagy a Toyota.

Musk hétfői veszteségei ellenére is még 20 milliárd dollárral gazdagabb, mint a Bloomberg listáján 154,6 milliárd dollárral harmadik helyen álló, a luxusiparban érdekelt francia Bernard Arnault.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Közpénz költéséről kérdezte a legfőbb ügyészt Vadai Ágnes, a cégek helyett őt hívta be a rendőrség

Az ügyet korábban a 24.hu írta meg, a politikus ennek alapján írt Polt Péternek, ám most arról faggatták, honnan származik az információja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Novemberben írt a 24.hu arról, hogy az állami Antenna Hungária a NER egyik üzletemberének cégétől rendelt feltűnően drágán egy műsort. A cikk alapján a DK-s Vadai Ágnes Polt Pétert kérdezte meg írásban. A legfőbb ügyész ezt feljelentésnek értékelte és az ügyet átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

A politikus ezt követően idézést kapott a rendőrségtől és kedden ki is hallgatták. Vadai a Facebookon mondta el, hogy tíz éve nem járt a Gyorskocsi utcában. Nem érti, hogy az ügyben miért őt idézték be a szerződésben szereplő felek helyett.

"Engem hallgatott meg a rendőrség egy írásbeli kérdés kapcsán és nem a közpénzt költő és kapó cégek képviselőit!"

- írta hozzá.

Videójában beszélt arról is, hogy több mint egy órán át faggatták arról, honnan származik az információja. Erre ő csak annyit tudott válaszolni, hogy a 24.hu írása alapján fordult Polt Péterhez. Majd azt javasolta a rendőröknek, hogy kérdezzék a témáról az Antenna Hungáriát és a titokzatos Magno Studio Kft.-t.

VIDEÓ: Vadai Ágnes beszél az ügyről

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: