/hirek/megjelent-a-hatarzar-reszletes-szabalyozasa/
hirdetés

HÍREK

Megjelent a határzár részletes szabályozása

Külföldieknél vannak kivételek és méltányolható esetek, a sportolókra más szabályok vonatkoznak. A karanténból pedig - a sportolók kivételével - csak itthon elvégzett teszttel lehet előbb kiszabadulni.
hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a kormány úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány második hullámának közeledése miatt szigorú intézkedéseket hoz, és visszaállítja a határzárat. Azaz az országba csak karanténkötelezettséggel lehet belépni, és abból csak két negatív teszt bemutatása után lehet előbb szabadulni. Ez alól vannak kivételek, melyeket a Magyar Közlöny most felsorol.

Vasárnap délután jelent meg a szabályozás a Magyar Közlönyben, amelyben részletesen megírják, hogy milyen feltételekkel léphetnek be Magyarországra a határt átlépők szeptember 1-től.

A hivatalos közlemény szerint nem magyar állampolgár nem léphet be a szeptember 1-től az országba. Ez alól

kivétel, ha van állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye. Ezen kívül itt dolgozó sportoló, sportszakember, teherforgalmat bonyolít szállítmányozó, hivatalos látogatáson lévő személy is beléphet.

hirdetés

Azok is átléphetik a határt, akik igazolják, hogy az elmúlt fél évben átestek a Covid-19-en.

A magyar állampolgárok, vagy az ő külföldi családtagjaik kötelező egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, és amennyiben fertőzésgyanúsak, otthoni vagy kórházi karanténba mennek. Ha nem gyanúsak, akkor két hét karantén vár rájuk, amelyből itthon elvégzett két negatív teszt után szabadulhatnak.

Külföldiek akkor jöhetnek be az országba, ha méltányolható okuk van. Például hatósági eljárásban kell részt venniük, családi esemény miatt jönnének, vagy hozzátartózót ápolnak. De sport-, kulturális vagy egyházi rendezvény is lehet ilyen. Ezt azonban előre kell engedélyeztetni, majd rájuk is két hét karantén vagy tesztelés vár.

Külön szabályozzák az ingázók munkavégzéséhez szükséges ki-belépést. Többek között megszabják, hogy csak 30 kilométeres sávban érvényes az engedély, és 24 órára vonatkozik.

A külföldi sportolók, akik magyarországi eseményre jönnek, szintén két negatív teszttel léphetnek be az országba, ám ezt magukkal hozhatják. Kivéve az UEFA protokoll szerinti eseményt, ahol egy darab három napos teszt is elég.

A határon kívülről érkező magyar sportolókra is karanténszabály vagy tesztkészítés vonatkozik. De van mód arra, hogy már egy negatív teszt után elmehessen edzésre.

A fertőzött személlyel találkozó kontaktnak is karantént írnak elő, amelyből két negatív teszttel szabadulhat. De csak a találkozás után négy nappal lehet az elsőt megcsináltatni.

További részletek a Magyar Közlönyben.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

Forrás: hvg.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk