Meghökkentő csokitorta
Egyszerűen elkészíthető torta ez, nem igényel nagyon sok időt. A csokitorta édességét ellensúlyozza a kellemesen sós karamellkrém, amely mascarponéval van lazítva.
Tortalap:
100 g étcsokoládé
150 g vaj / margarin
130 g cukor
3 nagy (L-es)tojás
90 g (tönköly) finomliszt
2 ek holland kakaópor
50 g pirított dió aprítva
Sós karamella krém:
100 g (világos nád)cukor
250 ml tejszín (30%)
1/2 tk. sóvirág (fleur de sel), vagy tengeri só ízlés szerint
250 g mascarpone
A ropogós dióhoz:
30 g cukor
50 g dió
Elkészítés
A tortalappal kezdem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszek. A diót száraz serpenyőben megpirítom, hagyom kihűlni, majd durvára aprítom. Egy lábosban alacsony lángon a vajat és a csokit megolvasztom. Elzárom a tüzet majd hozzáadom a cukrot majd egyesével a tojásokat is (nem kell túlverni, de érdemes robotgéppel gyorsan összedolgozni).
Beleszitálom a lisztet és a kakaót. Homogénre keverem, de nem szabad túl sokáig keverni. Spatulával beledolgozom az aprított, pirított diót. A tortaformába helyezem, majd nagyjából 30 perc alatt megsütöm. A közepe még kissé ragadós lesz, de nem érdemes túlsütni. Hagyom teljesen kihűlni, és csak akkor vágom ketté.
Amíg a diós brownie hűl, elkészítem a diót és a sós karamellkrémet. Egy lábosban a cukrot karamellizálom. Van, aki szerint nem szabad a cukorba belenyúlni, van, aki belenyúl, és a csomókat dolgozza szét, van, aki kevés vízzel barnítja meg a cukrot. Én azt a verziót szeretem, amikor csak a cukor megy a lábosba közepes lángon, és bevallom, belenyúlok, a végén a csomókat szépen el lehet dolgozni.
Amint olvadni kezd, leveszem a lángról, mert a hőtől tovább barnul, és a titok abban rejlik, hogy ne égessük el. Gyorsan felöntöm a tejszínnel. Vigyázat, nagyon fröcsög ilyenkor, de ha az összes tejszín benne van, akkor megnyugszik. Nagyon alacsony lángra teszem vissza, hozzáadom a sót, és addig főzöm, míg besűrűsödik.
Hagyom teljesen kihűlni, de nem hűtőhidegre, hanem szobahőmérsékletre. Ha netalán előző napon készült, és hűtőben tároltuk, akkor fel kell melegíteni egy picit. A mascarponét és a sós karamellt simára dolgozom.
A dióhoz a 30 g cukrot barnítom, majd hozzáadom a diót, és gyorsan egy sütőpapírra kanalazom, szépen elterítem. Hagyom teljesen kihűlni, majd nagyjából 1/3-át aprítógépben aprítom, a többit pedig egy klopfolóval (potyolóval) durvára aprítom.
Összeállítom a tortát. Az alsó csokilapra helyezem a krém kicsit több mint egyharmadát, megszórom a darált dióval, majd ráhelyezem a felső lapot, utána a maradék krémet a torta tetejére és oldalára kenem. A durvára aprított grillázs dió csak tálaláskor kerüljön rá, különben megpuhul. A diót papírzacskóban vagy dobozban érdemes szobahőmérsékleten tárolni, hogy ha előző napon készül, és azt akarjuk, hogy ropogós maradjon.
Az elkészült tortát érdemes néhány órára hűtőbe helyezni, hogy összeérjenek az ízek, de frissen is szuperül szeletelhető. Tálalás előtt érdemes egyébként 20-30 percet szobahőmérsékleten tartani, és csak utána kínálni.
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!