hirdetés

HÍREK

Meghalt Méray Tibor, Kossuth-díjas író

96 éves volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 13.

hirdetés

96 éves korában tegnap elhunyt a Párizsban élő Méray Tibor író, újságíró, a magyar emigráció egykori legjelentősebb lapja, az Irodalmi Újság szerkesztője - írja a Népszava.

A lap szerint a Kossuth-díjas írót Párizsban érte a halál.

Méray Tibor 1924-ben született Budapesten, már fiatalon újságírással foglalkozott, első írásai a Népszavában jelentek meg. Nagy Imre foglyul ejtésének hírére elmenekült az országból családjával és barátjával, szerzőtársával, Aczél Tamással. Később feleségével és közös gyermekükkel Párizsban telepedett le. Írói munkássága az emigrációban teljesedett ki.

Nevéhez köthető Makk Károly: A 9-es kórterem című filmjének forgatókönyve, valamint a Búcsúlevél: Párizs című regény is. Párizsban írta fő művét, az előbb angolul és franciául megjelent, számos új kiadást megélt életrajzi könyvét, Nagy Imre élete és halála címmel.

Méray Tibor 1953-ban Kossuth-díjat kapott, 1992-ben kiérdemelte a Pulitzer-emlékdíjat. 1994-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével, 1997-ben pedig a Francia Köztársaság Becsületrendjével ismerték el, 2009-ben kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal elismerést - írja a hvg.hu.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk