/hirek/meghalt-jiri-menzel/
hirdetés

HÍREK

Meghalt Jiří Menzel

A világhírű cseh filmrendező 82 éves volt.
hirdetés

Nyolcvankét éves korában meghalt Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező – adta hírül Facebook-oldalán felesége, Olga Menzelová vasárnap este, egy videó kíséretében.

A cseh új hullám leghíresebb képviselőjét még szombaton, otthonában érte a halál.

Menzel a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI) szerzett filmrendezői diplomát 1962-ben.

1956–57-ben a prágai televízió asszisztense. 1963-ig a Csehszlovák Híradó munkatársaként Véra Chytilová asszisztense, 1963–1965 között egy filmstúdió rendezője volt. 1965-től rendezőként dolgozik a Barrandov Studio filmstúdióban. 1965-ben készítette első rövidfilmjeit. 1971-ben Svédországban, 1977–78-ban az NSZK-ban, valamint Svájcban vendégrendező volt.

Menzel olyan filmeket rendezett, mint a Szigorúan ellenőrzött vonatok, a Sörgyári capriccio (mindkettő Hrabal regénye alapján), vagy Az én kis falum. Az utóbbi főszereplője a magyar Bán János, és Oscar-jelölést is hozott számára.

hirdetés

Közismert a barátsága sok magyar művésszel. Játszott több magyar filmben (például Szívzűr – Böszörményi Géza, Felhőjáték – Maár Gyula, Franciska vasárnapjai – Simó Sándor, Az ajtó – Szabó István); színdarabot is rendezett Magyarországon. A Katona József Színházban, Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre.

2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben részesült – írja a Wikipédia.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk