hirdetés

HÍREK

Megfertőződtek koronavírussal a Nemzeti Gárda tartalékosai a rendőri erőszak elleni tüntetéseken

Több járványügyi szakértő is arra figyelmeztetett korábban, hogy a tüntetéseken megugorhat a koronavírus-fertőzöttek száma.
MTI, Címkép: MTI/AP/Evan Vucci - szmo.hu
2020. június 10.

hirdetés

A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek Washingtonban a rendőri erőszak elleni tüntetéseken - jelentette be közleményében Brooke Davis ezredes, a Nemzeti Gárda fővárosi irodájának szóvivője kedden este.

"Megerősítjük, hogy a washingtoni Nemzeti Gárda tagjai között pozitív vírusteszteket azonosítottunk"

- olvasható a közleményben, amely mindazonáltal "műveleti biztonságra" hivatkozva nem részletezte, hogy a gárda hány tagjánál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.

A szövetségi fővárosban a múlt héten erőszakba torkolló tüntetéseken a Nemzeti Gárda mintegy 1700 tartalékosát mozgósították a rend fenntartására. A tüntetések, amelyek sok helyütt, így Washingtonban sem voltak erőszakmentesek, George Floyd afroamerikai férfi erőszakos rendőri fellépés miatti halála kapcsán robbantak ki. Floydot május 25-én igazoltatták a rendőrök Minneapolisban, az úttestre szorították, megbilincselték és az egyik rendőr a nyakára térdelt. A 46 éves férfi ennek következtében életét vesztette. Kedden búcsúztatták és temették el őt a texasi Houstonban.

hirdetés

A rend fenntartására kivezényelt gárdisták ugyan viseltek szájmaszkot, de a tömeges tüntetésen a társadalmi távolságtartás ajánlott előírásait képtelenség volt betartani.

Több járványügyi szakértő - köztük Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi munkacsoportjának egyik vezetője - is arra figyelmeztetett korábban, hogy a tömeges tüntetéseken megugorhat a koronavírus-fertőzöttek száma.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint 24 óra alatt - hétfő estétől kedd estig - az Egyesült Államokban 800 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 nevű betegségben vagy a fertőzés egyéb szövődményeiben. Ezzel a járvány amerikai halálos áldozatainak száma 111 ezer 750-re emelkedett. A diagnosztizált vírusfertőzöttek száma csaknem kétmillió. Ugyanakkor 518 ezer fertőzöttet nyilvánítottak teljesen gyógyultnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk