HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Ferenc pápa Budapesten mutat be szentmisét - kövesd velünk élőben a nap eseményeit!

A katolikus egyházfő mutatja majd be az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét a Hősök terén.

Link másolása

13:30 - Befejeződött a pápai szentmise Budapesten. A tömeg lassan elhagyja a Hősök terét és a környező utcákat, míg Ferenc pápa repülőgépe a tervek szerint 14:40-kor indul tovább Pozsonyba.

13:05 - Végéhez közeledik Ferenc pápa szentmiséje a budapesti Hősök terén, a szertartás végén pedig megkezdődött a hívek áldoztatása. A hvg.hu egy papra hivatkozva azt írja, hogy nem megy minden zökkenőmentesen, ugyanis sok helyen felezni kell az ostyákat, mivel az Andrássy úti áldoztató sátraknál jóval kevesebb áldozóra készültek, "pedig ez az egész kongresszus az Oltáriszentséget hivatott ünnepelni".

12:03 - Ferenc pápa Ippolito Caffi festményének mozaikból készült másolatával ajándékozta meg Orbán Viktort és Áder Jánost, derül ki a Vatikán közleményéből. Az 1800-as évek közepén készült 'Pápai áldás a Szent Péter téren' eredetijét egy római múzeumban őrzik. A festményen a római Szent Péter tér látható reggeli fényben, miközben a tömeg már gyülekezni kezd a pápai áldásra várva.

11:36 - Orbán Viktor a Facebookon osztott meg részleteket arról, hogy miről beszélgetett Ferenc pápával az eucharisztikus kongresszus zárómiséje előtt:

11:31 - Elkezdődött az eucharisztikus kongresszus zárómiséje. A statio orbist a budapesti Hősök terén Ferenc pápa celebrálja. A misét élőben közvetítjük itt:

10:58 - A Szentatya pápamobilról köszönti a híveket az Andrássy úton. A Kodály köröndnél fordult meg a biztonsági emberek gyűrűjében, és elindult a Hősök tere felé. Ferenc pápa útközben homlokon csókolt két csecsemőt.

10:13 - Eközben kétezer zarándok vonul a Hősök terére a Kossuth térről, Böjte Csaba ferences szerzetes vezeti őket.

10:03 - Tóth Gabi is fellépett a Hősök terén, Az én szívem című dalát énekelte.

9:58 - Ferenc pápa Orbán Viktorral és Áder Jánossal találkozott először a Szépművészeti Múzeumban.

9:52 - Lassan megtelik a Hősök tere a 11:30-kor kezdődő pápai szentmisére:

Fotó: Markovics Z. Kristóf

9:11 - Semjén Zsolt az elsők között üdvözölte Ferenc pápát Magyarországon. A miniszterelnök-helyettes és a Szentatya közös fotóit itt lehet megnézni:

8:46 - Ferenc pápa megérkezett a Szépművészeti Múzeumba, ahol először Áder Jánossal és Orbán Viktorral találkozik, majd köszönti a püspököket, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselőit és a magyarországi zsidó közösségek képviselőit.

8:41 - Hamarosan megérkezik a konvoj a Hősök terére - élőben közvetítjük Facebook-oldalunkon:

8:32 - A Ferenc pápát szállító autó rendszáma SCV 1, ami a Status Civitatis Vaticanae 1 (Vatikánvárosi állam) rövidítése. A fehér alapon piros betűkkel írt rendszámot 1987 óta kizárólag a pápa használhatja.

8:17 - Olvasóinktól úgy tudjuk, hogy a Hősök teréhez közeli lezárt utcákban lakók csak rendőri kísérettel hagyhatják el az épületeket. A házakba pedig csak a lakcímkártyák felmutatásával térhetnek vissza.

8:08 - Ferenc pápa konvoja lassan halad a Hősök tere irányába. A pápát szállító vatikáni zászlóval fellobogózott autót négy másik biztonsági jármű fogja közre.

Forrás: M1

8:02 - Nem sokkal 8 óra után elindult a konvoj, a pápa a Szépművészeti Múzeumhoz tart jelentős hatósági kísérettel.

7:42 - A tervezettnél néhány perccel korábban landolt Budapesten a 84 éves Szentatya repülőgépe. Ferenc pápa villámlátogatása során csak néhány órát tölt Magyarországon, majd háromnapos látogatásra indul Pozsonyba.

A pápa budapesti programja:

Érkezés után - Köszöntő a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren;

08:45 – Találkozó Áder Jánossal és Orbán Viktorral a Szépművészeti Múzeumban;

09:15 – Találkozó a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban;

10:00 – Találkozó a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselővel és magyarországi zsidók közösségeivel a Szépművészeti Múzeumban;

11:30 – Szentmise a Hősök terén;

14:30 – Búcsúceremónia a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren;

14:40 – Indulás repülővel Pozsonyba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: