HÍREK

Megcsonkítják és megölik – fenyegették meg az oroszok a fogságba esett ukrán újságírót

Oleh Baturin nyolc nap után szabadult, most számolt be a megpróbáltatásairól.
Fotó: falco/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. április 03.


Link másolása

Oleh Baturin március 12-én ismeretlen számról kapott telefonhívást Szerhij Cigipa aktivistától. Megállapodtak, hogy 17 órakor találkoznak a város buszpályaudvarán. A Novyi Den (Új nap) című független lapnál dolgozó, 43 éves Baturin előre figyelmeztette családját, hogy hova megy, és kivel találkozik - írja a Guardian.

A férfi a személyi igazolványát és telefonját hátrahagyva ment el a találkozóhelyre Kakhova városában, ám Cigipa nem volt ott: csapdát állítottak neki. Amikor hazafelé indult volna, egy furgon ajtaja kicsapódott, majd lábak csattogását hallotta, innentől homályosak az emlékei.

"Térdelj le, ribanc!" – kiabálták az orosz katonák, miközben a földre lökték, hátracsavarták a karját, és megbilincselték, a nevéről, igazolványairól, telefonjáról faggatták.

Baturint a következő nyolc napban fogságban tartották, eközben kevés vízzel, élelemmel és gyógyszerrel látták el. Négy bordáját törték el, kihallgatták, megkínozták. Csonkítással és halállal fenyegették, valamint azzal, hogy ártani fognak a családjának is.

„Az első kihallgatásokon azt mondták, bosszút akarnak állni rajtam a szakmai tevékenységemért” – mondta Baturin szerdán, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) előtt tartott beszédében.

„Megkínoztak, csonkítással és a megölésemmel fenyegetőztek, és sok hülye kérdést tettek fel: kik a szervezői az ukránbarát tüntetéseknek a Herszon régióban, kik vezetik a Telegram csatornákat, kinek van fegyvere, vannak-e aktivistáink és független fehérorosz újságírók?" - idézte fel.

"Az orosz megszállóknak egyetlen célja van: letörni Ukrajna polgárait, megfélemlíteni őket és teljesen megsemmisíteni a független újságírást. Fizikailag és pszichésen is meg akarják törni a civil aktivistákat és az újságírókat" - tette hozzá.

Mivel fegyverrel fenyegették, Baturin kénytelen volt aláírni egy dokumentumot, amelyben kijelentette, hogy „együtt fog működni az Orosz Föderáció szövetségi hatóságaival”. Aznap este a Nova Kahovka rendőrőrsön megverték, és egy radiátorhoz láncolták. Másnap reggelre a jobb keze feldagadt a láncoktól, tudta, hogy meghalhat.

Az első éjszakája és a következő reggel volt a legrosszabb. Kerüli a részleteket, csak annyit mond, hogy fizikai erőszakot alkalmaztak, és gyilkossággal fenyegetőztek.

Baturin azon töprengett, mivel vádolhatják meg, de végül nem emeltek ellene konkrét vádakat.

A férfit végül március 13-án reggel, más fogvatartottakkal együtt egy ukrán zenét játszó civil autóval a Nova Kahovka városháza felé vitték. Elmondása szerint nyugodt volt, bár meg volt róla győződve, hogy falhoz állítják, vagy kiviszik a mezőre és lelövik. Egyedül a családja miatt aggódott.

Két óra elteltével megérkeztek valahova, ahol erős alkoholszag volt, mint egy vodkagyárban, és ételek illatát érezte, mintha oroszok ittak és ettek volna itt napok óta. Az újságíró itt tudott először vécét használni. A cellájában mindössze egy vízcsap volt, és egy lyuk a padlón, mellette se ágynemű, se törölköző, se wc papír.

Baturin később meghallotta Cigipa hangját, és rájött: őt is elrabolták, majd kényszerítették, hogy feladja a szövetségesét. Baturin attól tartott, ő maga is kénytelen lesz valakit felhívni és csapdába csalni.

Az újabb kihallgatások során az újságírót ismét kifaggatták, ám idővel úgy érezte, információi nem érdekesek az oroszok számára. Úgy tűnt, csak "kihallgatást játszanak", bohózat volt az egész.

A következő napokban a cellák új fogvatartottakkal teltek meg, főként Donyeckben és Luhanszkban harcoló veteránokkal. Hallotta a sikolyaikat, ahogyan kínozták őket, ami őt magát is még tovább gyötörte.

Baturin kihallgatásai végül teljesen kaotikussá váltak, különböző emberek végezték őket kiszámíthatatlan időpontokban. Az őrök esténként körbejárták, és megkérdezték: „Minden rendben?” Ám ha nem válaszolt igennel, volt, hogy betörtek és verni kezdték.

Március 18-án, egy Covid-teszt leple alatt DNS-mintát és ujjlenyomatokat vettek tőle és lefotózták, majd mindezt egy adatbázisban regisztrálták. Két nappal később, március 20-án azt mondták neki:

„Csomagolja össze a cuccait, hazavisszük.”

Baturin hazaérve épségben találta a családját, és bár az első éjszaka nem tudott aludni, hamarosan megnyugodott.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk