/hirek/meg-mindig-nem-tudni-mi-tortent-94-milliard-forintnyi-lelegeztetogeppel/
hirdetés

HÍREK

Még mindig nem tudni, mi történt 94 milliárd forintnyi lélegeztetőgéppel

Továbbra sem tisztázódott, hogy mi a helyzet a tavasszal a Külügyminisztérium által vásárolt feleslegesen sok, majdnem 17 ezer darab orvosi műszerrel.
hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal rendszeresen frissülő adatai között továbbra is van egy grafikon az orvosi eszközök importjáról, és ezen belül arról is, hogy milyen értékű lélegeztetőgép érkezett az országba. Ez alapján továbbra is jelentős, 94 milliárd forintnyi különbség van a bejelentett vásárlások és a ténylegesen levámolt lélegeztetőgépek értéke között, vette észre a 444.hu.

Idén legalább 317 milliárd forint értékű lélegeztetőgépnek kellett volna érkeznie Magyarországra. Ebben benne van a külügyminisztérium által 300 milliárd forintért vásárolt 17 ezer darab, illetve az állami kórházellátó 26,7 milliárdos beszerzése. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2481 darabot vett, nem mellékesen fele annyiért, mint a külügy.

A KSH-s adatokban azonban novemberig nincs nyoma a 317 milliárdos importnak. Náluk összesen csak 224 milliárdnyi behozott lélegeztetőgép szerepel. (Így jön ki a 94 milliárd forintos különbség.)

Szeptemberben Menczer Tamás államtitkár azzal magyarázta a különbséget, hogy megérkeztek a lélegeztetők, de azokat még nem vámolták el, márpedig a KSH a vám alapján számolja a statisztikáját.

Azóta valóban nőtt a statisztikában szereplő szám, de még mindig ott van egy 94 milliárdos lyuk.

Mellesleg hiába van ennyi eszköz, ha nincs az üzemeltetésükre elég szakember. Merkely Béla, a SOTE rektora egy decemberi előadásában azt mondta, hogy „a magyar egészségügy teherbíró képessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el”.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk