Még a tudósokat is megdöbbentette a szeptemberi rekordmeleg

Még a klímakutatók is meghökkentek azon, hogy milyen meleg volt az idei szeptember. Szinte biztos, hogy 2023 lesz az eddigi legmelegebb év, de 2024 még ennél is forróbb lehet.

Link másolása

Rekordot döntött az átlaghőmérséklet szeptemberben is, írja a The Guardian. Az eddigi legmelegebb szeptember minden idők legmelegebb augusztusát és júliusát követte, ráadásul utóbbi volt a valaha mért legmelegebb hónap is egyben. A csúcsokat döntő hőmérsékleti értékek világszerte hőhullámokat és erdőtüzeket okoztak.

A mostani szeptember 0,5 Celsius-fokkal megdöntötte az előző, erre a hónapra vonatkozó rekordot, ami a valaha mért legnagyobb hőmérsékletugrás is egyúttal. Ez a szeptember körülbelül 1,8 Celsius-fokkal volt melegebb az iparosodás előttiekhez képest.

Az európai és japán tudósok adatai megerősítik az emelkedés mértékét.

A rekordhőmérséklet a továbbra is magas szén-dioxid-kibocsátás és az El Niño éghajlati jelenség együttes hatására alakult ki. Az előző három évben a La Niña-jelenség néhány tized fokkal csökkentette a globális hőmérsékletet, mivel ilyenkor több hő tárolódik az óceánban. Az El Niño azonban szabadjára engedi ezt a hőt. Mindezek tükrében szinte biztos, hogy 2023 lesz a valaha mért legmelegebb év, 2024 pedig még ezt is meghaladhatja, mivel az El Niño melegítő hatása a kezdetét követő évben érezhető leginkább.

„Klímakutató szakmai véleményem szerint ez a szeptember egyszerűen döbbenetes volt”

– írta közösségi oldalán Zeke Hausfather a Berkeley Earth munkatársa.

Hasonlóképp vélekedett Mika Rantanen, a Finn Meteorológiai Intézet éghajlatkutatója is:

„Még mindig nem értem, hogy egyetlen év hogyan tud ekkora ugrást produkálni a megelőzőekhez képest.”

Ed Hawkins, a Readingi Egyetem professzora szerint az idei nyáron tapasztalt hőség „rendkívüli” volt. Samantha Burgess, az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának munkatársa pedig a rekord meleg szeptember miatt „ambiciózus éghajlat-változási intézkedéseket” sürgetett az ENSZ két hónap múlva esedékes klímakonferenciáján.

A hőség több országban is rekordot döntött, többek között Franciaországban, Németországban és Lengyelországban.

Az Egyesült Királyságban a Met Office jelentése szerint az 1884-ig visszanyúló adatok alapján az eddigi legmelegebb szeptembert regisztrálták. De hasonlóan megdöbbentő adatokat rögzítettek Ausztráliában is.

A tudósok szerint az idei rendkívüli hőség egy évtized múlva teljesen normális lesz, hacsak nem történik drámai változás a klímavédelmi intézkedések terén. A szakértők többsége úgy véli, hogy a legfontosabb lépés a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének nullára csökkentése lenne mihamarabb.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk