hirdetés

HÍREK

Maszkviselés nélkül indult újra az éjszakai élet, kinyitottak a szórakozóhelyek Vuhanban

Mintha sose lett volna koronavírus a 11, 9 milliós városban.
Képünk illusztráció, fotó: Northfoto/Xinhua News Agency/eyevine - szmo.hu
2020. december 18.

hirdetés

Újra megtelnek a szórakozóhelyek, az utcák tele vannak maszk nélküli, boldog arcokkal, egyszóval a koronavírus epicentrumának számító Vuhan éjszakai élete újraindult, írja a Daily Star.

A kínai Hupej tartomány fővárosában az utolsó fertőzöttet május 10-én azonosították, azóta csak néhány behurcolt esetről számoltak be.

A világjárvány kitörésekor a 11,9 milliós város lakosait januárban 11 hétre minden idők egyik legszigorúbb karanténjába zárták, még az otthonaikat sem hagyhatták el engedély nélkül, a város határait pedig katonák őrizték.

Az első enyhítéseket márciusban vezették be: ekkor indult újra a tömegközlekedés, és kinyitottak a bevásárlóközpontok is. A szigorú zárlatot végül áprilisban oldották fel teljesen. Májusban még egy rövid időre visszatért a karantén, néhány fertőzött azonosítása után, ám a járványt gyorsan sikerült megfékezni.

A fontos kereskedelmi csomópont manapság már ismét egy olyan világváros arcát mutatja, ahol mindenki önfeledten szórakozhat. Az éjszakai élet újraindulásával pedig végképp kimondták, hogy Vuhan legyőzte a Covid-19-et.

hirdetés

A lapban megjelent fotók alapján

a diszkók és klubok teljesen megteltek fiatalokkal, akiknek többsége már egyáltalán nem viselt maszkot. Az utcai büfék előtt is hömpölygött a tömeg. A zsúfolt koncerttermekben pedig olyan szorosan álltak egymás mellett a bulizók, ami európai szemmel hónapok óta elképzelhetetlen.

Ráadásul a világnak ezen a felén úgy tombol a járvány második hulláma, hogy nemhogy enyhítéssel, hanem szinte mindenhol szigorítással készülnek a kormányok az ünnepekre.

Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) januárban nyomozókból és szakértőkből álló csapatot küld Kínába, hogy kiderítsék, mi is történt pontosan az országban 2019 végén, 2020 elején. Nemrég derült ki, hogy az ország vezetése valószínűleg erősen kozmetikázta a fertőzöttek és elhunytak számát is.

Hangsúlyozták: a vizsgálat célja nem az, hogy Kínából bűnbakot csináljanak. A kutatók szeretnék megérteni, mi történhetett a városban egy évvel ezelőtt. Elképzeléseik szerint minél közelebb jutnak az igazsághoz, annál nagyobb eséllyel lehet a jövőben megelőzni a hasonló kitöréseket.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk