HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Márki-Zay: Ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más

Az ellenzék vesztes miniszterelnök-jelöltje azt mondta, soha nem gondolták volna, hogy ez lesz az eredmény.

Link másolása

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azzal kezdte beszédét, ugyanúgy le van taglózva, mint bárki más. Arról is beszélt, elismerik a Fidesz győzelmét. Azt viszont továbbra is vitatják, hogy ez a választás szabad vagy demokratikus lett volna.

"Ebben a rendszerben győzött a Fidesz"

- mondta Márki-Zay Péter.

"Hazugságokkal, gyűlöletkampányokkal, és a másik fél elhallgattatásával, azzal, hogy egy vitára nem álltak ki, hogy nem engedtek be a köztévébe, hogy a hátunk mögött hazudoztak, hogy 13-szor annyi plakáton ontották a hazugságot, mint amennyi nekünk lett volna elmondani az igazságot, nyilvánvalóan egy egyenlőtlen és esélytelen küzdelem volt, mégis belevágtunk."

Azért vállalták, mert bíztak benne, hogy egy négyéves küzdelem most eredményt fog elérni, és meg tudják nyerni ezt a választást. "Nem így történt" - mondta a jelölt.

Márki-Zay szerint a történelem tanulsága az, hogy valószínűleg Hitler is kétharmados többséget kapott volna az oroszok által körbekerített Berlinben 1945 áprilisában.

"Tudomásul kell vennünk, hogy a propaganda az, amely megnyerte ezt a választást a Fidesznek, nem a tisztesség és nem a becsület."

"Tudtuk előre, hogy ez egy rendkívül egyenlőtlen küzdelem lesz, előre elmondtuk, igen, csaltak is. Előre elmondtuk azt, hogy onnantól kezdve, hogy nincs Magyarországon demokrácia, hogy átalakították a rendszert, a körzethatárokat... És valljuk be, hogy Hadházy Ákosnak volt leginkább igaza, amikor azt mondta, hogy amennyiben a tömegtájékoztatáson nem tudunk változtatni, amennyiben az emberek jelentős részét csak az agymosás, a propaganda éri el, akkor ezt a rendszert nehéz, vagy lehetetlen lesz leváltani."

Márki-Zay Péter szerint egy vigaszuk lehet, a miniszterelnök ma reggeli sajtótájékoztatója, ahol szerinte látszott, hogy Orbán Viktor félt, rettegett attól, hogy elveszítheti a hatalmát. "Ebben a rendszerben ezt lehetett elérni, mi mindent megtettünk" - jelentette ki.

"Négy éve én az életemet rátettem arra, hogy ezt a rendszert lebontsuk. Úgy gondoltuk, hogy megtettünk mindent. Volt összefogás, volt egy kiváló program, amely az emberek nagyon széles többségének egy sokkal jobb, szebb, szabadabb Magyarországot kínált volna, mint amit Orbán Viktortól fogunk kapni most mindannyian."

Szerinte most sokan fontolgatják, hogy összepakolnak, és elhagyják az országot. "Először is mindenki nyugodjon meg" - üzente.

"Én is most hazamegyek, és egy év után kialszom magam, megcsókolom a gyermekeimet, találkozok újra a barátaimmal, beszélgetni fogunk, sütögetünk, megiszunk egy-két pohár bort. Úgyhogy én most mindenkitől azt kérem, hogy nyugodjon meg, menjünk haza, szeressük egymást, és aludjuk ki magunkat."

Szerinte egy józan döntést kell hozni ebben a helyzetben.

"Mi maradunk. Itt maradunk veletek, és küzdünk együtt tovább!" - ígérte. "Az a sok tízezer ember, akinek a reményeit összetörte ez az eredmény, nem küzdött hiába. Felépítettünk egy csodálatos közösséget, ezt fogjuk tovább vinni."

A miniszterelnök-jelölt azt mondta, nem gondolták, hogy ennyire meg lehet vezetni az embereket, de ők nem adják fel, kiállnak mindenki kellett, akit üldözni fognak ebben az országban. "Nehéz idők jönnek. Nehéz idők jöttek volna, akárki nyerte volna ezt a választást. De megfogtuk egymás kezét, és nem engedjük el!"

Azt mondta, be kell bizonyítaniuk, hogy a becsület és a tisztesség nem veszett ki Magyarországról, egy tisztességes Magyarországban hisznek, és ezt a küzdelmet nem adhatják fel soha.

Márki-Zay Péter beszédén az ellenzéki összefogás pártvezetői nem jelentek meg, kivéve Donáth Annát, a Momentum elnökét, és Karácsony Gergely főpolgármestert, a Párbeszéd társelnökét.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: