HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Márki-Zay Péter: „Orbán egy személyben viszi vásárra a bőrünket, miközben népvezérként tetszeleg”

Ma egyre többen szégyenkeznek a világban azért, mert magyarok - mondja az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Link másolása

"A hatalom a népé" címmel szervezett "kormányváltó" nagygyűlést az ellenzéki szövetség március 15-re. Az esemény délután 3 órakor kezdődött a Műegyetem rakparton, ahová a Szabadság hídon keresztül érkezett meg az ellenzéki szimpatizánsok tömege.

Az eseményen felszólalt többek között Iványi Gábor lelkész, Donáth Anna, a Momentum elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke, Jakab Péter, a Jobbik elnöke és meghívott vendégként Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke.

Az első felszólaló Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője volt, aki először arról beszélt, hogy míg a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő Kijevbe utazott, hogy tárgyaljon az ukrán elnökkel, Orbán Viktor nem tartott velük. Április 3. után viszont már nem marad üresen az a hely, Márki-Zay Péter első útja ugyanis oda vezet majd. "Ma ismét megértjük, hogy nincs magyar szabadság világszabadság nélkül. 1948 forradalmi ifjait és 1956 pesti srácait ma kijevi srácoknak és harkovi forradalmi ifjaknak nevezzük" - mondta. Arról is beszélt, hogy mi az oroszoknak soha nem voltunk és nem is leszünk ellenségei, most sem az orosz néppel van konfliktusa a magyaroknak, hanem az orosz diktátorral. Szerinte az, amit Vlagyimir Putyin tervez, a magyar szabadságra is hatással van.

Az őt követő felszólalók ismertették az ellenzék 12 pontját.

A rendezvényen Márki-Zay Péter, miniszterelnök-jelöltje is beszédet mondott.

VIDEÓ: Márki-Zay beszédét itt követheted

"A nép a legnemesebb szó, ahogy egy nemzet nevezheti magát" - kezdte beszédét. "Ez vagyunk mi, a magyar nép, egy nép, amire a világ szabadságszerető népe csodálattal nézett 1848-ban és 1956-ban is. Szerettek minket, jó volt magyarnak lenni bárhol a világban. Büszkék lehettünk rá, mert a történelem jó oldalán álltunk.

De ma 30 évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára. Ma egyetlen arc vagyunk, egy ember kisajátított minket és elhomályosít mindent. Miközben népvezérként tetszeleg, jogot formál arra, hogy ő mondja meg, ki része a nemzetnek és ki nem."

Beszélt arról is, hogy a határon túli magyarokat is nehéz helyzetbe hozta. De éket vert idehaza is. "Vissza kell szereznünk a nemzet elbitorolt fogalmát" - mondta.

"Húsz nap múlva el kell érnünk, hogy ismét nemzet legyünk, ne legyünk kivülállóak azoktól, akiket ez az ember nemzetnek nevez. Mi is a nemzet vagyunk."

"Elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani, hogy kik vagyunk, mit gondoljunk. Elfogadhatatlan, hogy Magyarország sakkjátszmájában a szabályokat ő írja. Elfogadhatatlan, hogy most nem egy külső kényszer, hanem a saját vezetőnk hatalomvágya választotta a rabságot a szabadság helyett. Önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára"

- mondta.

"A hatalom igyekszik elbizonytalanítani a propagandájával, sajtójával. Ezzel szemben csak egy jó választás van, ha a kelettel szemben Európát választjuk" - közölte Márki-Zay. "Egy jó választás van, ha a rabsággal szemben a szabadságot választjuk."

Négy éve még ő is csak a barátaival kritizálta a rendszert. Mint hétgyerekes édesapa, a fejében nem fordult meg, hogy most itt áll a tömeg előtt. És egy fél ország gyűlőli, míg a másik fele tőle várja a "megváltást". Eközben "Naponta érnek engem és érik családomat a gyűlölködő, trágár megjegyzések olyan emberektől, akiket nem ismerek és akik nem ismernek, akiknek soha nem ártottam és soha nem is fogok ártani" - mondta.

"Érdemes-e leváltani egy zsarnokot?" - teszi fel a kérdést. "Érdemes-e leváltani egy olyan vezetőt, aki négyévente változtatja a véleményét egy olyanra, aki őszinte, de néha vele sem értenek egyet a partnerei." De hisz abban, hogy sokkal több köt össze velük, mint ami elválaszt. És hisz egy gondoskodó, biztonságos Magyarországban.

A NATO szövetségben bízik, és "ezt a szövetséget soha nem fogjuk elárulni" - tette hozzá. Hisz egy olyan országban, ahol a rend őreit megbecsülik, akik a legelesettebbeket is védik. Hisz egy olyan országban, ahol versenyképes tudást adnak a jövő generációjának, akik itthon fognak dolgozni, mert nem kell elhagyniuk a hazájukat. Olyan országban hisz, ahol a támogatásokat megemelik, megbecsülik az anyákat. Ahol nem tolvajok, hanem tisztességes emberek kerülnek a parlamentbe. Azt ígérte, hogy lesz tisztességes orvosi, egészségügyi bér, szabadság és megbecsülés az oktatásban.

"Lesz elszámoltatást"

- ígérte.

Arról is beszélt, hogy sok fiatal nyugatra - nem keletre - ment el. Abban hisz, hogy közülük sokan visszatérnek a választás után, hogy itt élhessnek, itt nevelhessék a gyerekeiket.

"Rendületlenül hiszek az igazság erejében. Hogy a tisztességes többség nem akar a rossz oldalon maradni."

"Már bebizonyították Vásárhelyen, hogy a polgármester nem lop és nem politikai kapcsolatok alapján győzhetnek a vállalkozók" - mondta Márki-Zay.

"Hiszek a csodákban is, mert már háromszor megtapasztaltam ezt" - emlékeztett. Fideszes kétharmadból ellenzéki kétharmadot tudtak csinálni - magyarázta.

Arra kérte az embereket, hogy higgyenek. "Legyen Magyarország mindannyiunké - akik megfogták most egymás kezét, azok soha ne engegjék azt el" - kérte.

Még három hét van a választásokig. Azt kéri, hogy mindenki, aki most megjelent, győzzön meg három embert, hogy szavazzon a kormányváltásra, és akkor kétharmaddal győzhetik le az Orbán-kormányt április 3-án, és "másnap egy szabad és igazságos országban fogunk ébredni".

Hisz abban, hogy újra egy nép, egy nemzet leszünk. "És újra büszkén mondhatjuk ki a világban bárhol, hogy magyar vagyok".

"A mély gödörból, ahová Orbán jutatta az országot, a kijárat nem jobbra, és nem balra van, hanem csakis felfelé van"

- mondta.

"Isten óvja Magyarországot, Isten óvja a magyarokat" - zárta beszédét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: