HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Márki-Zay Péter: Ekkora bukásnál ki kell mondani, hogy a Fidesznek felépült a Halálcsillaga

A volt miniszterelnök-jelölt elismerte, hogy rengeteg hiba volt az ellenzék kampányában, ő is többször hibázott. Szerinte a Fidesz addig marad hatalmon ebben a rendszerben, ameddig akar.

Link másolása

Márki-Zay Péter az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje a Népszavának adott interjút, amelyben a vereség okait elemezte. Hangsúlyozta, hogy betartja ígéretét és pártot alapít. Azonban biztos abban, hogy a Fidesz most addig marad hatalmon ebben a rendszerben, ameddig akar.

Márki-Zay tisztázta, és valóban ő kérte meg, hogy családja körében mondhassa el vereségüket beismerő beszédét.

Olyan traumát okoztak neki a választási eredmények, hogy akkor nem tartotta lényegesnek a pártvezetők hiányát. Utólag úgy látja, a vereségből nem mindenki akarta kivenni a részét.

Ezután a volt miniszterelnök-jelölt hosszan elemezte a közvélemény kutatások befolyását. Úgy gondolta, a választások előtt megjelenő Medián-felmérés, amely nagy Fidesz fölényt jósolt, nem volt korrekt. Emiatt méltányos lenne bocsánatot kérnie, de továbbra is úgy gondolja, hogy ezek a felmérések bomlasztották az ellenzéki szavazók morálját.

A riporter megkérdezte Márki-Zay Pétert, hogy mi volt az ő személyes felelőssége a kudarcban:

„Rengeteg hiba volt a kampányban, én magam is többször hibáztam. Könnyen kiforgatható, félremagyarázható szavakat használtam, nem fókuszáltam szinte kizárólagosan egyik vagy másik üzenetre, hosszú és összetett mondatokban beszéltem, nem egyszerű, kétszavas kommunikációban. Sorolhatnám, hogy én mit hibáztam. Az is biztos, hogy a pártokkal való kapcsolatom se volt kellően harmonikus. A jelöltekkel egyébként az volt. A pártokat viszont nem tudtam rávenni arra, hogy úgy beleálljanak a kampányba, ahogyan kérem.”

Azzal indokolta, hogy több pártvezető (akiket nem akart megnevezni) kételkedett a győzelemben, ezért nem vették ki úgy a részüket a kampányból, ahogyan kellett volna.

„Azt kell megérteni: akkora bukást hozott a választás, hogy teljesen fölösleges arról beszélni, kinek milyen volt a hozzáállása, mit kellett volna máshogyan csinálni. Nincs értelme, ezt el kell felejteni. Ekkora bukásnál azt kell kimondani, hogy a Fidesznek felépült a Halálcsillaga. Ebben a rendszerben a Fideszt nem lehetett megverni.

(...) Tudtuk, hogy nem lesz szabad és tisztességes választás, mégis hittem abban, hogy ilyen feltételek mellett is megverhető a Fidesz. De nem az. Ebben a rendszerben nem lehet legyőzni a Fideszt. A Kádár-korszakot analógiának véve eddig azt gondoltam, hogy 1989-ben vagyunk. A mostani választás azt bizonyította be, hogy visszakerültünk 1970-be.”

Márki-Zay Péter szerint nem az volt a hiba, hogy az ellenzéki összefogásba bevették a Jobbikot, hiszen a számítások szerint csak szavazóik egyharmadát veszítették volna el az együttműködésben. A probléma az volt, hogy a Jobbik szavazói „nem tudták megemészteni Gyurcsányt”. A méréseik szerint pedig a legtöbb szavazót a 40-60 év közötti melósok táborából vesztették.

A politikus jövőjét most Hódmezővásárhelyen képzeli el polgármesterként, így nem ül be a parlamentbe. Azonban hangsúlyozta, hogy amit megígért be is fog tartani, és gondolkozik egy jobbközép szavazóknak elfogadható néppártban. Velük már két év múlva az európai parlamenti választásokon is indulna Márki-Zay.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk