HÍREK

Már Trump tanácsadói sem bíznak abban, hogy meg lehet fordítani az elnökválasztás végeredményét

A Washington Post információi szerint a magánbeszélgetésekben beismerik a kudarcot.

Link másolása

Bár javában folynak Donald Trump fellebbezései az elnökválasztás állítólagos szabálytalanságai ellen, saját táborában is egyre kevesebb reményt fűznek ahhoz, hogy képes lesz meghosszabbítani a mandátumát.

„Visszaélés a szavazatszámlálásokkal”, ezzel a tweettel kezdte napját Trump, miközben csapata hat államban, Arizonában, Georgiában, Nevadában, Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban, tehát azokban, amelyek eldöntötték a versenyt Joe Biden javára, megtámadták a szavazás végeredményét. Közben Mike Pence alelnök a republikánus szenátorokat ösztönözte, hogy álljanak ki az elnök mellett.

A Washington Post viszont úgy tudja, hogy még Trump néhány legharcosabbnak tartott munkatársai is, köztük Mark Meadows Fehér Házi stábfőnök, Ronna McDaniel, a republikánus nemzeti bizottság elnök asszonya és Corey Lewandowski tanácsadó magánbeszélgetésekben elmondták:

nem sok esélyt látnak kereseteik sikerére, hacsak nem kerülnek felszínre komolyabb bizonyítékok a csalásra.

Eddig azonban demokrata és republikánus illetékesek egybehangzóan megerősítették: nem tapasztaltak eredményt befolyásoló visszaéléseket, és ilyen eseteket az elnök emberei sem tudtak mindeddig felmutatni.

Egy, Trumphoz közel álló, névtelenséget kérő személy szerint az elnök folytatni akarja a harcot, de tisztában van azzal, hogy nem lesz könnyű dolga. Az érintett államok választási illetékesei szerint legkésőbb december elejére valamennyi színhelyen lezárul a szavazatok hitelesítése. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője közölte: Trump egészen december 14-ig kereshet jogorvoslatot. Ez a végső határideje ugyanis az elektori testület szavazásának, amely szentesíti a választás végeredményét.

Miközben Trump, aki 5 napja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, a Twitteren folyamatosan győzelmét hangoztatja, hívei egyelőre kitartanak mellette: A Politico/Morning Consult közvélemény-kutatása szerint a republikánus szavazók 70%-a szerint a választásokon nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek. A Guardian emlékeztet rá, hogy a voksolás előtti felmérés során is már 35%-uk fejezte ki bizalmatlanságát a szavazás tisztaságát illetően. 78%-uk úgy vélekedett, hogy a legnagyobb csalásokat a levélszavazatokkal követték el, míg 72% szerint manipulálták az eredményt. Ezzel szemben a demokrata szavazók 90%-a nyilatkozott elégedetten a választások menetéről, holott előzetesen csak 52%-uk bízott benne.

Joe Biden, aki a választási győzelmének bejelentése óta először nyilatkozott újságíróknak egy wilmingtoni otthonához közeli színházban, szégyenletesnek nevezte, hogy Trump nem hajlandó beismerni vereségét.

Egyúttal megerősítette: eltökélt szándéka folytatni a hatalomátvételi folyamatot, és az országot legjobban sújtó válságok megoldásán fog csapatával dolgozni. A megválasztott elnök úgy vélekedett, hogy Trump magatartása aligha segíti politikai pályájának megítélését.

Amíg a fellebbezési ügyek le nem zárulnak, Biden stábja nem kezdhet hivatalos megbeszéléseket a távozó Fehér Házi illetékesekkel, sem pedig a különböző szövetségi hivatalok képviselőivel. A leendő elnök nem kaphatja meg azokat a titkosszolgálati tájékoztatásokat sem, amelyeket normális körülmények között a leköszönő elnök meg szokott osztani utódával.

Biden azonban leszögezte: ezek a késedelmek nem fogják lassítani elképzeléseik végrehajtását.

Biden mellett megjelent választott alelnöke, Kamala Harris, és mindketten hitet tettek a Barack Obama elnök által végrehajtott egészségügyi reform megerősítése és kiterjesztése mellett, amelyet a republikánusok jelenleg is támadnak a konzervatív többségű legfelsőbb bíróság előtt. „Minden Joe Bidenre leadott szavazat azt jelentette, hogy Amerikában az egészségügyi ellátásnak jognak és nem kiváltságnak kell lennie. És Biden döntő fölénnyel nyerte meg a szavazást” – mondta Harris.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk