HÍREK

Már Trump tanácsadói sem bíznak abban, hogy meg lehet fordítani az elnökválasztás végeredményét

A Washington Post információi szerint a magánbeszélgetésekben beismerik a kudarcot.

Link másolása

Bár javában folynak Donald Trump fellebbezései az elnökválasztás állítólagos szabálytalanságai ellen, saját táborában is egyre kevesebb reményt fűznek ahhoz, hogy képes lesz meghosszabbítani a mandátumát.

„Visszaélés a szavazatszámlálásokkal”, ezzel a tweettel kezdte napját Trump, miközben csapata hat államban, Arizonában, Georgiában, Nevadában, Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban, tehát azokban, amelyek eldöntötték a versenyt Joe Biden javára, megtámadták a szavazás végeredményét. Közben Mike Pence alelnök a republikánus szenátorokat ösztönözte, hogy álljanak ki az elnök mellett.

A Washington Post viszont úgy tudja, hogy még Trump néhány legharcosabbnak tartott munkatársai is, köztük Mark Meadows Fehér Házi stábfőnök, Ronna McDaniel, a republikánus nemzeti bizottság elnök asszonya és Corey Lewandowski tanácsadó magánbeszélgetésekben elmondták:

nem sok esélyt látnak kereseteik sikerére, hacsak nem kerülnek felszínre komolyabb bizonyítékok a csalásra.

Eddig azonban demokrata és republikánus illetékesek egybehangzóan megerősítették: nem tapasztaltak eredményt befolyásoló visszaéléseket, és ilyen eseteket az elnök emberei sem tudtak mindeddig felmutatni.

Egy, Trumphoz közel álló, névtelenséget kérő személy szerint az elnök folytatni akarja a harcot, de tisztában van azzal, hogy nem lesz könnyű dolga. Az érintett államok választási illetékesei szerint legkésőbb december elejére valamennyi színhelyen lezárul a szavazatok hitelesítése. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője közölte: Trump egészen december 14-ig kereshet jogorvoslatot. Ez a végső határideje ugyanis az elektori testület szavazásának, amely szentesíti a választás végeredményét.

Miközben Trump, aki 5 napja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, a Twitteren folyamatosan győzelmét hangoztatja, hívei egyelőre kitartanak mellette: A Politico/Morning Consult közvélemény-kutatása szerint a republikánus szavazók 70%-a szerint a választásokon nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek. A Guardian emlékeztet rá, hogy a voksolás előtti felmérés során is már 35%-uk fejezte ki bizalmatlanságát a szavazás tisztaságát illetően. 78%-uk úgy vélekedett, hogy a legnagyobb csalásokat a levélszavazatokkal követték el, míg 72% szerint manipulálták az eredményt. Ezzel szemben a demokrata szavazók 90%-a nyilatkozott elégedetten a választások menetéről, holott előzetesen csak 52%-uk bízott benne.

Joe Biden, aki a választási győzelmének bejelentése óta először nyilatkozott újságíróknak egy wilmingtoni otthonához közeli színházban, szégyenletesnek nevezte, hogy Trump nem hajlandó beismerni vereségét.

Egyúttal megerősítette: eltökélt szándéka folytatni a hatalomátvételi folyamatot, és az országot legjobban sújtó válságok megoldásán fog csapatával dolgozni. A megválasztott elnök úgy vélekedett, hogy Trump magatartása aligha segíti politikai pályájának megítélését.

Amíg a fellebbezési ügyek le nem zárulnak, Biden stábja nem kezdhet hivatalos megbeszéléseket a távozó Fehér Házi illetékesekkel, sem pedig a különböző szövetségi hivatalok képviselőivel. A leendő elnök nem kaphatja meg azokat a titkosszolgálati tájékoztatásokat sem, amelyeket normális körülmények között a leköszönő elnök meg szokott osztani utódával.

Biden azonban leszögezte: ezek a késedelmek nem fogják lassítani elképzeléseik végrehajtását.

Biden mellett megjelent választott alelnöke, Kamala Harris, és mindketten hitet tettek a Barack Obama elnök által végrehajtott egészségügyi reform megerősítése és kiterjesztése mellett, amelyet a republikánusok jelenleg is támadnak a konzervatív többségű legfelsőbb bíróság előtt. „Minden Joe Bidenre leadott szavazat azt jelentette, hogy Amerikában az egészségügyi ellátásnak jognak és nem kiváltságnak kell lennie. És Biden döntő fölénnyel nyerte meg a szavazást” – mondta Harris.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Azért kell a magánorvosokat belekényszeríteni az állami ellátásba, hogy ne avuljon el a tudásuk – jelentette ki az államtitkár
Takács Péter élő Facebook-videóban egyeztetett az orvosi kamarával.

Link másolása

Élő Facebook-videóban közvetítette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel folytatott egyeztetést a kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról – számol be a Telex.

A két és fél órás megbeszélésen Takács többek között arról beszélt, nem cél az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó fogorvosokat, háziorvosokat és foglalkozás-egészségügyi orvosokat is arra kötelezzék, hogy a továbbképzésük gyakorlati részét valamelyik állami kórházban teljesítsék.

A többi csak magánpraxisban dolgozó szakorvosnak viszont az ötévente kötelező továbbképzés részeként átlagosan havi 20 órát kell valamelyik állami egészségügyi intézményben gyakorlatot teljesíteniük. Az államtitkár elmondta: ezek természetesen átlagos időtartamok, ezeket nem havonta, hanem egyben is lehet teljesíteni.

Mint elmondta: eddig gyakran bírálták a kormányt, hogy a magánegészségügy felé tereli az orvosokat. Szerinte a továbbképzési rendszer most a privát szektor orvosainak bevonásával javítja az állami ellátás színvonalát és a betegbiztonságot.

Vannak ugyanis sajnos olyan, kis magánrendelőkben dolgozó orvosok, akik nagyon szűk szakmai területen mozognak, és a tudásuk közben elavul.

Takács elmondta: az orvosi „tudásamortizáció” megakadályozására tanulmányozták az európai példákat. Németországban például az alapellátási ügyeletbe bármilyen orvos, akár egy nőgyógyász vagy egy laboráns is. bekényszeríthető, míg az angolszász és skandináv modellben bizonyos mennyiségű esetszám akkreditált elvégzését írják elő.

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szerint a továbbképzés ürügyén való kényszerítés helyett jobb lenne igazi motivációval elérni az állami szektor erősítését.

A MOK vezetői bírálták azt is, hogy az orvosoknak a munkáltató a teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti vagy 40 százalékkal növelheti a bérét. Emlékeztettek: 2020-ban a Karmelitában a miniszterelnökkel abban egyeztek meg: minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik, és ettől az elvtől nem akarnak eltérni.

Takács Péter szerint két év után be kellene látni, hogy bizonyos területeken nem működik a szocialista típusú, mindenkire egyformán érvényes béremelés, és ha van évi 350 milliárd forint a bérekre, akkor azt érdemes lenne a minőségi munka elismerésére fordítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Gyurcsány: „Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket” – A savanyúkáposzta okán posztolt a volt miniszterlnök
Életképek Szántódról a volt kormányfő interpretálásában.

Link másolása

Ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, kissé expresszionista, valamelyest költői stílusban nyilvánult meg közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök legújabb bejegyzése egyszerű életképnek indul, csak később bizonytalanodunk el, hogy vajon most is szabadvers formájában akarta-e kifejezni magvas gondolatait, vagy szimplán csak érzékletesen írta le mindennapi benyomásait.

A bejegyzés központi eleme ezúttal egy átlagos férfi és a savanyúkáposzta esete.

„Ősz, hosszú hajú férfi, lófarkot visel. Amolyan bohém, pesti ember benyomását kelti. Borostás. Sovány, karakteres arca van, inkább zöld szemekkel.

A hűtőpult mellett áll. Savanyú káposztát keres, három különböző csomag van. Más termelő, más ár. Felveszi, nézi az árat, visszarakja. Nézi a következőt. Semmi gesztus, hétköznapi, talán érzelemmentes az arc. Végül egyiket se rakja bele a kosarába. Elengedte. Nem lesz káposzta mostanában az asztalon”

– írja a Mindennapok Ismeretlen Hőséről a volt kormányfő, majd tanulságfélét igyekszik levonni:

„Elrabolták az országot. Metszően fájó élelmiszerinflációt hoztak a fejünkre. Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket. Megöl bennünket a valóság. A semmi. Az élhetetlen élet. Kuszahaza. Lent szorít, fent csillagos ég.”

Közben arról is ír, hogy a hangosbemondónak folyamatosan vásárlásra kell buzdítania az embereket, állandóan a leárazásokat mondják be. „Te tetted!” – teszi hozzá, csak gyaníthatjuk, hogy Orbán Viktorra gondolva ezzel. Sorait pedig egy Szózat-átírással zárja:

„Aztán majd jönni fog, mert jönni kell. Egy jobb kor. Egy jobb élet. Volt már hasonló jajj, Vörösmarty jobban írta.

Drága a savanyú káposzta mostanában.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin legújabb háborús beszédén több orosz tábornok is elaludhatott
Az orosz elnök beszéde a szokásos panelekből épült fel: meg fogják nyerni a háborút, a Nyugat a hibás mindenért, az ukránok pedig a testvéreik.

Link másolása

Több orosz parancsnok is csukott szemmel hallgatta végig Vlagyimir Putyin legújabb háborús beszédét, írja a Metro. Az orosz elnök monológja alatt a Kreml fotósa több felvételt is készített a közönségről, melyeken jól láthatók az alvó, de legalábbis mélyen relaxáló tábornokok. Ezek közül az egyik felvételt a Twitterre is posztolta Anton Gerascsenko.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója a fotóhoz azt írta, hogy a katonai vezetők „nagy érdeklődéssel és figyelemmel” hallgatták az elnök szavait.

Putyin védelmi vezetőkhöz intézett tévébeszédében továbbra is a Nyugatot vádolta azzal, hogy Oroszország meggyengítése és feldarabolása a célja a szövetségeseknek. Az orosz elnök annak ellenére „testvéri” népnek nevezte az ukránokat, hogy a február óta kezdődött invázió során több tízezer embert ölhettek meg az oroszok, és milliók hagyták el otthonaikat.

„Kétségtelenül tragédia, ami történik, de nem a mi politikánk eredménye” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, akinek nincs kétsége afelől, hogy a különleges katonai hadművelet során az oroszok el fogják érni céljaikat. Ugyanakkor leszögezte, hogy tanulniuk kell az Ukrajnában elkövetett hibákból. Egyúttal biztosította a hadsereget arról, hogy a pénz nem számít, és minden szükséges eszközt megkapnak a háború során. Putyin azt is bejelentette, hogy hamarosan elkészülnek az első „Satan II” hiperszónikus rakétákkal.

Szergej Sojgu is a nyugati országokat vádolta a konfliktus elhúzódásával. A védelmi miniszter javaslatot tett a kötelező katonai szolgálat jelenlegi 18-27-ről 21-30 éves korra módosítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Varga Judit: „A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük”
Orbán Viktor az új intézkedést már szeptemberben említette.

Link másolása

Varga Judit igazságügy-miniszter rendkívüli bejelentést tett Facebook-oldalán.

„A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük.”

Orbán Viktor még szeptemberben, a parlamentben beszélt arról, hogy decemberben a kormányzati intézkedések között lesz, hogy ha egy fiatal nő már elhagyja a 25. évét, de vállalja, hogy 30 éves koráig megszüli az első gyermekét, akkor addig továbbra is élvezheti az szja-mentességet - emlékeztet az ATV.

A miniszterelnök később a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy ha a kormány elfogadja, akkor az szja-mentesség 30 éves korig él majd a gyermeket vállaló nők számára.

Herczeg Mária, a MASZSZ nőtagozatának elnöke korábban az ATV egyik műsorában szkeptikusan vélekedett az intézkedésről, mivel szerinte amíg a munka világának szabályzói és maga a munka törvénykönyve nem fog garanciát adni a gyermeket vállaló családoknak, addig minden ilyen bejelentés „egy jó nagy propaganda”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk