HÍREK

Már több mint 140 embert tartóztattak le Mianmarban a katonai puccs után

Köztük az ország elmozdított vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít és a kormányához köthető politikusokat, tisztségviselőket és aktivistákat.

Link másolása

Legalább 147 embert, köztük az ország elmozdított vezetőjét, Aung Szan Szú Kjí-t és a kormányához köthető politikusokat, tisztségviselőket és aktivistákat vettek őrizetbe Mianmarban a katonai puccs után, közölte a politikai bebörtönzötteket segítő mianmari szervezet (AAPP) - írja a BBC.

Az AAPP szerint 133 tisztségviselő, illetve törvényhozó, valamint 14 aktivista került eddig börtönbe.

Az ország hadserege hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar vezetőjét, illetve több más magas rangú politikust.

A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

A tavaly novemberben tartott választást toronymagasan Aung Szan Szú Kjí pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nyerte.

A párt másik meghatározó politikusát, Win Hteint pénteken korán reggel vitték el yangoni otthonából.

Hajnalban még tudott telefonon nyilatkozni, azt mondta, nem tudja milyen váddal tartóztatták le, de azt mondták, akár életfogytiglani börtönt is kaphat.

"Nem szeretik azt, amiről beszéltem. Félnek attól, amit mondok"
- fogalmazott a letartóztatott politikus.

Az NLD 79 éves védnöke és Suu Kyi asszony támogatója és tanácsadója a puccs óta számos interjút adott, és kritizálta a hadsereget és annak vezetőjét, Min Aung Hlaingot.

A hét elején azt mondta a Frontier helyi hírmagazinnak, hogy Tatmadaw vagy Mianmar fegyveres erői "rossz hírnévnek örvendenek a puccs miatt".

"A puccs megrendezése jelenleg azt mutatja, hogy egyáltalán nem bölcsek és szűk látókörűek"

- mondta.

"1962-ben tapasztaltam Ne Win tábornok puccsát. Mianmar gazdasága 26 évig szenvedett a puccsot követően."

Azt, hogy a politikusokat és az aktivistákat hol tartják fogva, egyelőre nem tudni.

A puccsot és az azt követő leszámolásszerű lépéseket globális felháborodás követte.

Az ENSZ felszólította a mianmari katonaságot, hogy engedjék szabadon a kormánytagokat. Követelték

"a demokratikus intézmények és folyamatok fenntartásának szükségességét, az erőszaktól való tartózkodást, valamint az emberi jogok, az alapvető szabadságok és a jogállamiság teljes tiszteletben tartásának szükségességét"

- fogalmazott közleményében a szervezet.

Joe Biden amerikai elnök arra utasította a mianmari katonaságot, hogy "mondjon le a hatalomról" és engedje szabadon az őrizetbe vett tisztviselőket és aktivistákat.

Valamint súlyos szankciókkal fenyegette meg az országot, amennyiben az utasításnak nem tesznek eleget.

A katonaságot azonban úgy tűnik, nem riasztja el az utasítás és a fenyegetőzés, folytatják a hatalmuk megszilárdítását. Új minisztereket neveztek ki Naypyitaw fővárosába.

Közben egy polgári engedetlenségi mozgalom is alakult.

Néhány város lakói, köztük Yangon, éjszakai tüntetéseket tartottak otthonukból, ahol fazekakkal és serpenyőkkel dörömböltek, és forradalmi dalokat énekeltek.

Sok egészségügyi dolgozó, tanár és köztisztviselő is kisebb tiltakozásokat szervezett, és sztrájkol, míg mások a dac szimbólumait, például piros szalagot viselve folytatták a munkát.

Sokan az interneten tiltakoztak a puccs ellen. A hadsereg azóta ideiglenesen betiltotta a Facebook-ot, amelyet országszerte széles körben használnak.

A tilalom csütörtöki megkezdése óta számos ember más közösségi média platformokra özönlött, például a Twitterre és az Instagramra.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.

Link másolása
KÖVESS MINKET: