hirdetés

HÍREK

Már nem a Gundel üzemelteti Orbánék menzáját a Karmelita Kolostorban

A bérleti díjak elengedése vagy mérséklése is segítség a vendéglátósoknak, de az igazi a bértámogatás lenne.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

A múlt héten jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy február 1. és május 31. között nem kell bérleti díjat fizetni az állami és önkormányzati ingatlanok után az éttermek, kávézók, konditermek üzemeltetőinek. Sőt, a magánszemélytől, cégtől bérelt ingatlanok után sem kellene fizetni az érintett vállalkozásoknak - legalábbis ez a kormány jogértelmezése. A tárcavezető ígérete szerint másnap már olvasható lesz az erről szóló kormányrendelet, de ez azóta sem jelent meg - írja a Népszava.

A lap fővárosi kerületeket kérdezett meg, hogy mekkora bevételkiesést jelent ez nekik. Ők egyelőre még megbecsülni is nehezen tudják, de Józsefváros most 20 millió forint, Erzsébetváros megközelítőleg 80 millió forint, míg Angyalföld 60-100 millió forint közé teszi a várható veszteséget.

Az igazi segítséget mindenki szerint inkább a bértámogatás jelentené, lapértesülések szerint a kormány utólagos elszámolás helyett egy összegben fizeti majd a bértámogatást, de rendelet még erről sem jött ki.

A IX. kerület egyébként már ősszel úgy döntött, hogy elengedi a bérleti díjak 90 százalékát, Terézváros önkormányzata összesen 162 önkormányzati bérleményben működő vállalkozásnak adott bérleti díj – akár 90 százalékos – kedvezményt, és meghosszabbítják május 31-ig. Amivel még segíteni tudnak: a teraszdíjak nyár végéig való eltörlése, szeptembertől felére csökkentése, ingyenes hirdetési lehetőség a kerületi lapban, egyszerűsödő teraszengedélyezés.

A bérleti díj eltörlése miatt kieső állami bevétel nagyságáról egyelőre nem kapott választ a Népszava a Miniszterelnökségtől. Azt sem tudni, hogy a kedvezmény a munkahelyi étkezdékre és a büfékre is vonatkozik-e.

hirdetés

Az Országházban és a Képviselői Irodaházban működő étkezdék csak a politikusok és ott dolgozók számára nyitottak, ha némi megszorítással is, de egyelőre működnek. A Látogatóközpont kávézója a 2018-2022 közötti időszakra összesen 127 millió forint bérleti díjat lenne köteles fizetni, de a koronavírus miatt bezárni kényszerült kávézó díját az Országgyűlés Hivatala 2020 szeptemberében 48 millióra csökkentette - írja a lap.

Jelentős kedvezményt kapott az Országházban működő étkezdéket és büféket üzemeltető SÉF Asztala Étterem Kft. és a CER Kft. is, amelyek az eredeti szerződés szerint 132 millió forintot fizettek volna a 2020-tól 2025-ig tartó időszakra, ezt tavaly nyáron 115,34 millióra csökkentettek, később a nyárra elengedték a bérleti díjat, szeptember-októberre pedig 457 ezerre mérsékelték.

A Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita Kolostor menzáját működtető Gundel Étterem 5+5 évre aláírt szerződését viszont tavaly decemberben közös megegyezéssel felbontották. Egyelőre nem tudni, ki fogja üzemeltetni az étkezdét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk