hirdetés

HÍREK

Már most várólistás az ingyenes influenza elleni oltás

A hazai gyártású 3Fluart oltóanyag átmenetileg elfogyott, a Vaxigrip Tetra vakcinából viszont már nem is lesz újabb szállítmány.
Címkép: illusztráció (huntlh/Pixabay) - szmo.hu
2020. október 27.

hirdetés

Olyannyira óriási az érdeklődés az ingyenes influenza elleni védőoltás iránt, hogy van olyan háziorvos, aki már csak várólistára tudja tenni a vakcina beadatását kérő betegeket - számolt be róla a Telex.

Ez a szakember azt mondta, most a korábbi évekhez képest ötször-hatszor több betege kéri az oltást, de mivel nem kapott elég oltóanyagot, hogy mindenkinek beadja, most kénytelen várólistára felvenni az igénylőket. Mint mondta,

"tömött sorokban jönnének oltatni", olyanok is, akiket évek óta nem is látott a rendelőben. Szerinte a népegészségügyi hivatal egyelőre nem meri kimondani, hogy nincs elég vakcina.

Egy másik orvos azonban kapott egy hivatalos választ a tisztiorvosi hivataltól, amiben

nem is tagadják, hogy átmenetileg elfogyott a 3Fluart oltóanyag (ez az a három víruzstörzset tartalmazó vakcina, amit a magyar kormány gyártatott le).

hirdetés

Azt írták, "plusz adagok megrendelése a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé a múlt héten megtörtént", de még nem kaptak érdemi választ.

A háziorvos elmondása szerint november 6-tól heti elszámolást vezet be a népegészségügyi központ, ami azt jelenti, hogy az orvosoknak minden péntek délutánig le kell adniuk, hogy hány embert oltottak be, és hányan várnak még erre. A szakember szerint ezek alapján fognak majd sakkozni a meglévő készletekkel.

„Az elosztásakor első körben max. 200 db oltóanyagot igényelhetett minden háziorvos. Ezt a 200 db-ot az meg is kapta, aki az első nap délelőttjén ment az oltásokért, aki viszont aznap délután, annak már csak 100 db jutott, mondván, hogy 'nem gondoltuk, hogy minden háziorvos kérni fogja a 200 db-ot'"

- mondta el egy harmadik háziorvos.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk