/hirek/mar-ezen-a-heten-utolerhetjuk-svedorszagot-a-koronavirus-halalozasok-szamaban/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Már ezen a héten utolérhetjük Svédországot a koronavírus-halálozások számában

Sokkal többen halnak meg naponta, mint a hasonló lélekszámú skandináv országban.
hirdetés

Magyarországon az elmúlt 24 órában 165-en vesztették életüket a vírus miatt. Megelőzve ezzel sok európai országot, még a legnagyobbak közül is, például a 83 milliós Németországot, ahol 98-an haltak meg. Hazánk így a statisztikák szerint az 1,3 milliárdos népességű Indiát követi, ahol tegnap 187-en hunytak el a járvány következtében.

Viszont míg Magyarországon az Operatív Törzs tájékoztatói alapján úgy tűnik, hogy teljes a nyugalom, addig a szintén körülbelül 10 milliós Svédországban arról szólnak a hírek, hogy összeomlani látszik az egészségügyi ellátórendszer.

Ott az országos tisztifőorvos segítségért könyörög, a kórházak túlterheltsége miatt, és tömegesen mondanak fel az orvosok. Pedig a számokban nem sok eltérés látszik.

A worldometers adatai szerint eddig Svédországban a járvány kitörése óta összesen 7514-en vesztették életüket a vírus miatt, Magyarországon 7130-an. Csakhogy amíg ott naponta általában 10-60 között van a halálozások száma, (egy-egy kiugró nap kivételével) addig hazánkban hetek óta több mint 150 életet követel a vírus.

hirdetés

Pedig a skandináv országban most először hoztak rendeletbe foglalt szabályt miszerint a középiskolások távoktatásra állnak át -írta a Guardian. Egész eddig a svéd kormány gyakorlatilag kéréseket fogalmazott csak meg. Ezek a távolságtartás és a higiénia önkéntesen vállalt alapkövetelményeinek betartására vonatkoztak.

"Amit most teszünk, meghatározza azt, hogyan töltjük majd a karácsonyt"- mondta Stefan Löfven svéd miniszterelnök.

Ennek ellenére az üzletek, a bárok és az éttermek zavartalanul működtek egész évben, sehol sem kötelező maszkot viselni az országban, még most sem.

Svédország vezetése egyébként mindig tagadta, hogy nyájimmunitásra játszott volna, mondván, ennyire kellett lassítani a betegség terjedését, hogy az egészségügyi rendszer meg tudjon birkózni az esetszámmal, de úgy tűnik ez a logika sem jött be. Vagy legalábbis épp oda vezetett, ahová Magyarország eleinte szigorú, majd következetlennek és sok helyen logikátlannak tűnő intézkedései, valamint a veszélyhelyzet kihirdetése és a kijárási tilalom bevezetése.

Ami azonban még ennél is ijesztőbb adat, hogy a statisztikák szerint a 106 millió állampolgárral rendelkező Fülöp-Szigeteken is csak 1500-al többen haltak meg a járvány miatt, mint Magyarországon.

Beszédes szám az is, hogy míg Belgiumban körülbelül ugyanannyian vannak kritikus állapotban lélegeztetőgépen (617 fő), mint Magyarországon (605 fő) addig ott a napi halálozási arány az egyharmadát sem éri el a magyarországi adatnak.

Szintén nagyon érdekes, hogy Izraelben, amelynek lakossága kicsivel kevesebb mint hazánké, eddig 6 millió 610 ezerszer teszteltek, míg Magyarországon csak harmad ennyi tesztet csináltak (2 millió 320 ezer). A közel-keleti országban mégis eddig mindössze 2999-en, míg hazánkban 7130-an haltak meg a vírus miatt.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő két ügyelet között futtában annyit mondott, hogy mindebből egyértelműen következik, hogy a svédek nem jól védekeztek, Magyarországon pedig megdöbbentően gyenge az egészségügyi ellátórendszer, ami a kommunikáció ellenére már összeomlott.

A doktor már korábban is többször bírálta a magyar kormányt a korona-védekezése miatt.

„A magyar egészségügy lassan a közép-afrikai sámánszintű ellátás felé tart” – mondta az orvos, aki hozzátette Orbán Viktornak a temetőket biztosan nyitva kell majd tartania az újévben.

„Ha nem korlátozzák valamilyen ésszerű módon a karácsonyi vásárlási rohamot, akkor az új év első heteiben, az óévből még ki sem józanodva, temetőről temetőre járhatunk.”

Kunetz Zsombor szerint friss negatív tesztekkel, maszkban elvivős halászlével lehet biztonságos a karácsony.

A egészségügyi szakértőnek az a véleménye, hogy időszerű lenne a boltokban egyszerre tartózkodók számának korlátozása, valamint, hogy aki tud, az home office-ban dolgozzon, és kötelező maszkviselést írna elő az olyan munkahelyeken, ahol ez nem valósítható meg. Digitális oktatást javasol az általános iskolák 7. és 8. osztályaiban is.

Emellett százszázalékos táppénzt adna az egészségügyben, a szociális szektorban és az oktatásban dolgozó koronavírus-fertőzötteknek. Sőt szerinte ezt célszerű lenne kiterjeszteni más dolgozókra is, hogy ne járjanak be fertőzötten az állásukat féltve. Fontosnak tartja még, hogy legyen ingyen elérhető a PCR-teszt, és persze a tiszta, érthető kommunikációt is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk