hirdetés

HÍREK

Már biztos: Debrecenbe költözik a Természettudományi Múzeum

A múzeumi dolgozók attól tartanak, hogy az áttelepülés menthetetlen károkat okozhat a több tízmillió darabból álló, pótolhatatlan gyűjteményben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 10.

hirdetés

A kormány - elsőként a nagyvárosok közül - jóváhagyta Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját, amelynek célja, hogy a város Magyarország keleti régiójának központja legyen - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter kedden a helyi Kölcsey-központban, a programbemutató sajtóeseményen.

A Debrecen 2030 programból Palkovics László kiemelte egyebek mellett a helyi nemzetközi repülőtér bővítését, a várost elkerülő keleti körgyűrű folytatását és a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetését - írja az MTI.

Palkovics az RTL Híradónak azt mondta, szerinte többen fognak majd Debrecenbe látogatni egy természettudományi múzeum kedvéért.

"Az, hogy Magyarországon minden Budapesten legyen, sehol nincs megírva. Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, és azt gondolom, hogy egy természettudományi múzeum kedvéért többen le fognak ide jönni. Az, hogy sérülhetnek az ott található tárgyak? Ne sérüljenek, erre vannak technológiák, hogy hozzuk le"

- fogalmazott a miniszter.

hirdetés

A múzeumi dolgozók mégis ettől tartanak a leginkább. Az RTL Híradónak korábban szakemberek is arról beszéltek, hogy az áttelepülés menthetetlen károkat okozhat a több tízmillió darabból álló, pótolhatatlan gyűjteményben. Ráadásul a múzeumi dolgozók többsége nem akar Debrecenbe költözni, ezek miatt tiltakoztak is februárban.

Először tavaly év végén került szóba, hogy a múzeum Debrecenbe költözik, akkor azt mondták, amíg az új helyszín megépül, ideiglenes épületben lesz helye.

A tiltakozások után Fürjes Balázs államtitkár idén februárban már úgy fogalmazott, csak akkor költözik a múzeum, ha teljesen elkészül az otthona.

A Természettudományi Múzeum új otthona pedig az egykori Loki-stadion helyén épülhet majd meg, erről a polgármester korábban azt mondta, ideális helyszín lehet. A több tízmilliárd forintos állami fejlesztések ismertetésekor Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ugyanakkor azt nem árulta el, hogy pontosan hol lesz a múzeum új épülete.

Az RTL Híradó riportja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk