Már az első dózis után is 80 százalékban véd a fertőzés ellen a Pfizer és a Moderna vakcinája

Mindkét oltás után pedig 90 százalékban előzik meg a megfertőződést. Az oltóanyagok a klinikai körülmények után immár valódi körülmények között is bizonyítottak.

Link másolása

A napokban megírtuk, hogy a Kaliforniai Egyetem kutatói több mint 36 ezer egészségügyi dolgozón vizsgálták a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinák hatását a fertőzésekre, és azt állapították meg, hogy ezek az oltóanyagok nemcsak a tünetes és a súlyos megbetegedés megelőzésében hatékonyak, de a megfertőződés kivédésében is.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) friss jelentéséből pedig az is kiderült, hogy

mind Pfizer/BioNTech, mind a Moderna vakcinája már az első dózis után (14 nappal) is 80 százalékos védelmet nyújt a vírus ellen, mindkét oltás után pedig 90 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzést.

Ez azért fontos eredmény, mert ezek az oltóanyagok immár nemcsak klinikai körülmények között, hanem valódi körülmények között is bizonyították hatásosságukat, ráadásul olyan embereknél, akik jobban ki vannak téve a megfertőződés veszélyének.

A kutatásban ugyanis majdnem 4000 egészségügyi dolgozón és frontvonalban dolgozón vizsgálták ezeknek a vakcináknak a hatékonyságát. A CDC a tünetektől függően rutinszerűen tesztelte a résztvevőket, akiknek hetente egyszer orron keresztül vett mintát is kellett adniuk. A központ emellett SMS-ben, e-mailben és közvetlen orvosi jelentéseken keresztül is figyelemmel kísérte az önkénteseket.

A kutatásban 2961, legalább egyszer beoltott ember vett részt, a többi 989 fő még egyáltalán nem kapott oltóanyagot. A beoltottak többsége, több mint 62 százalékuk mindkét oltáson túl volt már, míg valamivel több mint 12 százalékuk még csak az első adagot kapta meg.

A 3950 emberből összesen 205-en produkáltak pozitív PCR-tesztet, többségük (161 fő) a még be nem oltottak csoportjába tartozott.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk