hirdetés

Magyarországról is kitilthatják az orosz vírusirtót

Az Unió szerint az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég termékei 'igazoltan rosszindulatúak'.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2018. augusztus 14.

hirdetés

Nagyjából két hónappal ezelőtt szögezte le az Európai Parlament egy határozatban, hogy az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég termékei „igazoltan rosszindulatúak". Most a magyar Kiber Blog kiszúrta, a magyar kormány friss, feltűnés nélkül meghozott határozata igazodik is a potenciálisan veszélyes orosz informatikai befolyás csökkentését célzó új elvekhez. Az Európai Unió törvényhozói testülete azt javasolta az EU-s intézményeknek, hogy vizsgálják felül a informatikai rendszereiket, és szabaduljanak meg az orosz eredetű szoftverektől.

A magyar kormány augusztus 13-án megjelent 1370/2018. számú, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozata az "új állami informatikai rendszerek üzembe helyezése esetén alkalmazandó intézkedésről" így fogalmaz:

A Kormány

1. egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglalt azon törekvéssel, amely szerint szükséges a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása;

2. felhívja a minisztereket, hogy az 1. pont szerinti szervezetek esetében végezze el a szükséges felülvizsgálatot, és a megtett intézkedésekről tájékoztassa a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét; Felelős: valamennyi miniszter, Határidő: 2018. október 15.

hirdetés

3. felhívja a belügyminisztert, hogy valamennyi új állami informatikai rendszer üzembe helyezése esetén gondoskodjon a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökének tájékoztatásáról, amennyiben az 1. pont szerinti potenciálisan veszélyes termék alkalmazására kerül sor. Felelős: belügyminiszter, Határidő: folyamatos.

A fentiek szerint a magyar kormány egyetért az EU-val abban hogy a Kaspersky Lab termékei potenciálisan veszélyesek, azokat szükségszerűen ki kell szűrni és elhárítani, éppen ezért a magyar állami szervek és cégek október 15-ig folytassanak le felülvizsgálatot, és a megtett intézkedésekről tájékoztassák a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét.

A Kiber Blog szerzője azt írja: "ezzel Magyarországon (is) vége a Kasperskynek. Lehet, hogy otthoni vagy kisvállalati verziókban még egy ideig meg-megjelenik, de vállalati és kormányzati szinten innentől kezdve a Kaspersky használata tilos."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk