/hirek/magyarorszagra-jon-angela-merkel-a-paneuropai-piknik-30-evfordulojara/
hirdetés

HÍREK

Magyarországra jön Angela Merkel a páneurópai piknik 30. évfordulójára

Orbán Viktorral is találkozik, és tárgyalásokat is folytatnak majd.
hirdetés

Magyarország jön hétfőn Angel Merkel. A német kancellár a páneurópai piknik 30. évfordulójára érkezik Sopronba, Orbán Viktorral is találkozik, egy istentiszteleten is részt vesznek és kétoldalú tárgyalásokat is tartanak.

30 évvel ezelőtt körülbelül 700 kelet-német menekült jutott át a határon, amikor magyarok és osztrákok közösen szerveztek találkozót a határok elbontásáért.

Angela Merkel szombaton videóüzenetben köszönetet mondott Magyarországnak az akkori bátorságáért.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

1989. augusztus 19-én tartották meg a páneurópai pikniket az osztrák–magyar határ magyar oldalán a Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán. A Habsburg Ottó és Pozsgay Imre fővédnökségével megrendezett békedemonstráció egyik fontos előzménye volt az Európát kettéosztó vasfüggöny végleges eltűnésének, Németország egyesítésének és az Európai Unió keleti bővítésének.

hirdetés

Az államhatáron álló idejétmúlt "vasfüggöny" rozsdás kapujánál tartott rendezvény jelmondata: „Bontsd és vidd” volt.

A résztvevő delegációknak csak egy órára nyílt volna meg a kapu, ám tömegek rohanták meg a kerítést, kidöntötték, és átléptek az osztrák oldalra.

Filep Mária az esemény főszervezője és a történészek kutatása szerint 1989. augusztus 19-én nem volt érvényben tűzparancs a határon. Az akkori ideiglenes átkelőhelynél történt határáttörés helyszínén kialakított Páneurópai Piknik Emlékpark 2015 óta az Európai Bizottság által létrehozott Euró­pai Örökség címet viseli.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk