hirdetés

HÍREK

Magyarországon a gyorsabban terjedő koronavírus-verzió fertőz

A koronavírus-mutációkat vizsgálva a kutatók ma már azt is tudják, hogy Magyarországra főként Észak-Olaszországból jött a fertőzés. De találtak tajvani és amerikai eredetű vírusváltozatot is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 21.

hirdetés

Amikor a koronavírus felbukkant Kínában, a kutatók egyből elkezdték vizsgálni a vírus örökítőanyagát. Azóta ahány országban megjelent a betegség, mindenhol laboratóriumok sokaságában elemzik a betegektől levett vírusokat. Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem laborjában vizsgálják a mintákat. Közvetlenül a magyar járvány előtt a Házon kívül forgatott a laboratóriumban.

A vizsgálatok révén tudják követni a tudósok, mennyire mutálódik a koronavírus. A Fókusz riportjában bemutatott ábra alapján nagyon sok változata van a vírusnak. A nagy kérdés ugyanakkor az, hogy veszélyesebb-e valamelyik mutáns, mint az addig ismertek.

"Egy új vírusnak természetes, hogy egyre több változata jelenik meg. De a legtöbb változatnak valószínűleg nincsen jelentősége a terjedési képesség szempontjából. Mostanában azonosítottak egy változatot, amelyik talán kivétel ez alól, és úgy tűnik, hogy hatékonyabban képes terjedni, mint az eredeti, Kínában megjelent típus"

- mondta Müller Viktor, az ELTE-TTK tudományos munkatársa a Fókusznak.

Az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratórium a világ összes koronavírus-mutációját elemezve talált rá az újabb, gyorsabban terjedő verzióra. Az adataikat pedig térképre vitték: ebből látszik, hogy márciusban még jórészt a kínai változat volt túlsúlyban a világon, mostanra Kelet-Ázsia kivételével az egész világon az Észak-Olaszországból eredő mutánsváltozat a domináns.

hirdetés

"Szerencsére úgy tűnik, hogy ez az új vírusváltozat nem okoz nagyobb arányban súlyos betegséget. Ugyanakkor, ha a magasabb terjedőképessége miatt több embert elér, akkor természetesen a súlyosabb esetek száma is magasabb lehet. De hozzá kell tenni azt, hogy Magyarországon úgy tűnik, eleve ez a változat terjedt el. Tehát a mostani helyzethez képest emiatt nem kell romlástól tartani"

- mondja a szakértő.

A mutációk egyébként nemcsak bajt okoznak, a segítségükkel ugyanis vissza lehet követni, hogy melyik országba honnan került a betegség. Így derült ki, hogy hozzánk főleg Észak-Olaszországból jött a fertőzés, de a kutatók találtak tajvani és amerikai eredetű vírusváltozatot is.

A Fókusz riportja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk