hirdetés

HÍREK

Magyar származású külügyminisztere lehet az Egyesült Államoknak a Biden-kormányban

Joe Biden várhatóan Antony Blinkent akarja majd külügyminiszternek, aki édesanyja révén félig magyar.
MTI, SZM, fotó: US State Department, Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. november 23.

hirdetés

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt várhatóan Antony Blinkent nevezi majd meg külügyminiszter-jelöltjéül - jelentette a Bloomberg News hírügynökség vasárnap későn este. A közlést sem Biden munkatársai nem kommentálták, sem Antony Blinken.

A politikusnak magyar gyökerei is vannak, édesanyja ugyanis magyar, édesapja, Donald Blinken pedig Magyarországon volt amerikai nagykövet a kilencvenes években.

A hvg.hu azt írja, Donald Blinken mostani felesége, Vera is magyar születésű, 1950 óta az USA-ban él.

Az 58 éves Blinken 2015 és 2017 között külügyminiszter-helyettes, azt megelőzően pedig Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese volt. Pályáját Bill Clinton kormányzata idején kezdte a külügyminisztériumban.

Internetes honlapján hétfőre virradóra a The New York Times is azt jelentette, hogy Biden Blinken mellett dönt. A lap "a globális szövetségek" híveként írta le Blinkent, megjegyezve, hogy

hirdetés

ő Joe Biden legközelibb külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója.

Korábbi sajtóértesülések szerint Joe Biden fontolgatja Susan Rice, az Obama-kormányzat ENSZ-nagykövete jelölését is a külügyminiszteri posztra. Rice a napokban újságíróknak nyilatkozva "nyitottnak" mondta magát e jelölésre.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk