Magyar kutatók felfedezése hozhat áttörést a koronavírusos megbetegedések kezelésében

A Semmelweis Egyetem kutatócsoportjának felfedezése a koronavírus megbetegedések szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás és szöveti hegesedés kezelésében hozhat áttörést.

Link másolása

A Sigma-1 receptor serkentése áttörést hozhat a koronavírus megbetegedések szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás és szöveti hegesedés kezelésében – írja a Semmelweis.hu dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusának, a SigmaDrugs gyógyszerfejlesztő startup társalapítójának és vezetőjének nyilatkozatára hivatkozva.

"A Sigma-1 receptor egy viszonylag újonnan felfedezett molekula. Azt pedig, hogy a központi idegrendszeren kívül is jelentős szerepe van az emberi szervezetben, csak az utóbbi 4-5 évben ismerték fel és vizsgálják" - írja a lap.

"Dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa Lendület kutatócsoportjával elsőként publikálta 2016-ban, hogy a Sigma-1 szerepet játszik a vese oxigénhiányos károsodásában, így jó célpontja lehet az ilyen irányú gyógyszerfejlesztéseknek."

A Sigma-1 receptor gátolja a szervezeten belüli hegesedési folyamatokat, vagyis a fibrózist. A kutatócsoport korábban éppen azt a típusú tüdőgyulladást jelölte meg a Sigma-1 receptort célzó terápia lehetséges felhasználási területeként, amely a koronavírus által okozott betegségben gyakran kialakul, és amely a legtöbb áldozat halálát okozza

- áll az Index összefoglalójában.

"Amikor bármilyen szervet károsító hatás ér, akkor sokszor a steril gyulladás miatt a szövet sejtjeinek megváltozik az alakjuk és a működésük. Emiatt az egészséges szövet helyén hegszövet képződik. Ez pedig nem képes ellátni az egészséges sejtek funkcióját, sőt gátolja a környezetében lévő szövet működését is" - mondta dr. Fekete Andrea az Indexnek.

Szívinfarktus után a beteg gyakran nem közvetlenül abba hal bele, hogy a szívizom egy ideig nem jutott oxigénhez, hanem hogy az egészséges szívizom helyén is hegszövet alakul ki később, az pedig nem képes a megfelelő működésre - írja a lap.

Sokszor a tüdőgyulladás hatására is ugyanez játszódik le: a tüdőhólyagocskák hámsejtjeinek helyén hegszövet alakul ki, ez már nem képes a gázcserére, így az a tüdőrész kiesik a működésből, a heg ráadásul nem marad a sérülés helyén, tehát "a sebgyógyulás egyensúlya felborul, és már a gyógyulási folyamatok fogják a sokkal nagyobb bajt okozni".

"Fekete Andrea szerint hatalmas probléma, hogy a fibrózisra nincs hatékony gyógyszer" - írja az Index. "A magyar kutatók szabadalma szerint a receptort hatékonyan serkentő fluvoxamin gátolja a hegesedést, ráadásul egy gyakori, már piacra dobott antidepresszáns. Így megvan az az előnye, hogy végigment a gyógyszer-engedélyeztetési procedúrákon".

A hatóanyag a szakember szerint különösen érdekes, mert "az egészséges sejtekben nem csinál semmi lényegeset. Csak akkor serkenti a szigma-1 receptorokat, ha a sejt károsodott".

A kutatók szabadalmában éppen az a fajta (intersticiális) tüdőgyulladás elleni hatékonyság szerepel, amely a covid-19 betegeknél is gyakran kialakul. Így a következő lépésben, néhány héten belül, ahogy az engedélyek, illetve a szükséges anyagi források összejönnek, koronavírusos-betegeknek terveznek fluvoxamint adni (ami tehát nem fejlesztés alatt álló gyógyszer, hanem már engedélyezett készítmény) - írja az Index.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk