Magyar fiatalok 34 ezer méter magasba küldtek fel egy léggömböt, a rajta lévő kamera elképesztő képeket rögzített

A közel három méter átmérőjű ballon egy órát lebegett odafenn, majd szétdurrant. A küldetését azonban így is teljesítette.

Link másolása

A történet megértéséhez szükséges elsajátítani néhány alapinformációt és szakkifejezést, de az űrkutatás – és általában a tudomány – irányt érdeklődőknek megéri ez fáradtság. Szóval: a Telexhez eljuttatott közlemény szerint az Európai Űrügynökség (ESA) fiatal szakemberei által épített, úgynevezett YPSat űreszköz egyik alrendszere a napokban a sztratoszférába emelkedett.

Az YPSat feladata, hogy felvételeket készítsen a műholdakat védő orrkúp leválásáról és az Ariane 6 hordozórakéta fedélzetén utazó űreszközök pályára állításáról.

A kamerák indításához egy automatikus rendszert használnak, mely ébresztőóraként kelti fel a többi alrendszert a pályára állítás megfelelő szakaszában. Ez az „ébresztőrendszer” teljesíthette első repülését az UPRA.space ballonplatformján nemrég, mielőtt az Ariane 6 hordozórakéta fedélzetére kerülne.

A küldetést több hónapos előkészítés előzte meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, és az indítás is itt zajlott április 8-án.

Feltöltötték a közel három méter átmérőjű ballont, amely másfél óra alatt elérte az utazómagasságát, majd egy órát lebegett a landolási terület felé.

Végül 34 kilométeres magasságban a ballon széthasadt, és kinyílt a visszatérőernyő. A zuhanás után a műszerek fennakadtak egy fa tetején, onnan a csapat a landolás után 20 perccel már össze is szedte őket. A landolás után letöltött előzetes mérési adatok alapján a küldetés sikeres volt.

Kamerák is utaztak a fedélzeten, ezek a tesztelt eszköz rögzítése mellett a repülés körülményeiről is gyűjtöttek információkat. A kamerarendszernek része volt egy 360 fokos kamera is, ami elképesztő képeket rögzített.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk