hirdetés

HÍREK

Macron: Ez a válság rámutatott arra, hogy technológiai, ipari és egészségügyi függetlenségre van szükség

A francia elnök az egészségügyi eszközök gyártásának hazatelepítését ígérte. Úgy véli, hogy Franciaországban és a kontinensen kell biztosítani az előállításukat.
MTI - szmo.hu
2020. június 16.

hirdetés

Franciaország intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy

az egészségügyi ágazatban és a gyógyszergyártásban egyes termékek előállítását hazatelepítsék a vállalatok

- ígérte meg kedden Emmanuel Macron államfő. Szerinte a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy hazájának "technológiai, ipari és egészségügyi" függetlenségre van szüksége.

"Egyes kritikus termékek visszatelepítésére teszünk kezdeményezést. Mindenki látta a krízis alatt, hogy a mindennap használatos gyógyszereket már nem Franciaországban és nem is Európában gyártják"

- hangsúlyozta a francia elnök a Sanofi gyógyszergyárnak a közép-franciaországi Lyonban található üzemében tett látogatásán.

hirdetés

Emmanuel Macron 200 millió eurós állami támogatást is bejelentett a termelési infrastruktúra finanszírozására.

"Ez a válság rámutatott arra, hogy itthon és a kontinensen kell folytatnunk a gyártást" - mondta az elnök.

A Sanofi jelezte, hogy 610 millió eurót fektet be Franciaországban egy oltóanyaggyártó üzem létrehozására. A telephelyen 3-4 fajta oltóanyagot lehet majd egyszerre gyártani, míg a jelenlegi üzemek egy-egy oltóanyag gyártására szakosodtak.

Macron szerint ez a befektetés nagyon erős lépés, és annak a bizonyítéka, hogy Franciaország jelentőséget tulajdonít a technológiai, ipari és egészségügyi függetlenség újjáépítésének.

A Sanofi a világ egyik legjelentősebb oltóanyag-fejlesztője, jelenleg két koronavírus elleni oltóanyag-tesztelést is folytatnak, amelyek eredményei 2021-ben várhatók.

A francia alapítású gyógyszeripari csoport egy hónappal ezelőtt éles vitát váltott ki azzal, hogy Paul Hudson vezérigazgató kijelentette: a vállalat "elsőként" az Egyesült Államokat látja majd el oltóanyaggal, mert ez az ország részt vállal a kifejlesztés kockázataiból is.

A Sanofi ugyanis az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztését az amerikai egészségügyi minisztérium egyik hatóságának (Barda) támogatásával és vele együttműködésben végzi. A Sanofi vezetői utóbb ígéretet tettek arra Emmanuel Macronnak: céljuk - ha kifejlesztik a vakcinát -, hogy az mindenki számára hozzáférhető legyen.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk