/hirek/ma-bebortonozhetik-navalnijt-oriasi-keszultseggel-kezdodott-meg-ma-a-targyalasa/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Ma bebörtönözhetik Navalnijt, óriási készültséggel kezdődött meg a tárgyalása

A bíróság elrendelheti, hogy Navalnij a felfüggesztett büntetés szabályainak megsértése miatt töltse le a rá kiszabott, három és fél évi szabadságvesztést.

Link másolása

hirdetés

Moszkva városi bíróságán rendkívüli rendőri készültség mellett megkezdődött kedden a tárgyalás, amelyen eldől, hogy letöltendővé változtatják-e az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, közölte az MTI.

A bíróság elrendelheti, hogy Navalnij a felfüggesztett büntetés szabályainak megsértése miatt töltse le a rá kiszabott, három és fél évi szabadságvesztést, amelyből levonhatják a tíz hónap házi őrizetben eltöltött időt.

A bíróság épületének környékén több utcát előzetesen lezártak. A tárgyalást megelőzően a helyszín közelében többeket őrizetbe vettek. A pert a sajtó fokozott érdeklődésére és a járványügyi előírások betartására hivatkozva helyezték át az illetékes kerületi bíróságról a fővárosi törvényszékre. Navalnij előzetes letartóztatásáról január 18-án az egyik himki rendőrparancsnokságon rendezett tárgyaláson döntöttek.

A Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendőre változtatását az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) kezdeményezte, és a főügyészség is támogatásáról biztosította. A politikus ügyvédei a kereset elutasítását kérték.

A hatóságok indoklása szerint a politikus tavaly január és augusztus között hat alkalommal sértette meg a felfüggesztett büntetés szabályait azzal, hogy nem jelent meg a kötelező ellenőrzésen. Azt is kifogásolták, hogy Navalnij azután is csak késve és írásban jelentkezett, hogy kiírták a berlini Charité kórházból, ahol mérgezés miatt gyógykezelték, és nem bizonyította, hogy rehabilitációs gyógykezelésben részesül.

Az ellenzéki aktivistát augusztus 20-án Omszkban kómás állapotban szállították kórházba, mert több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint megmérgezték. Onnan a berlini Charité klinikára szállították gyógykezelésre. Navalnij azt állította, hogy Vlagyimir Putyin utasítására a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) próbálta megmeggyilkolni. A Kreml ezt az állítását és a mérgezés vádját is valótlannak minősítette.

hirdetés

Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, majd elrendelték a 30 napos előzetes letartóztatását.

Ezt követően a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) a világhálón közzétett egy dokumentumfilmet, amely szerint Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett fel magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. A YouTube-on a videót eddig 107 millióan nézték meg. A Kreml mindezt valótlannak minősítette.

Navalnij és híveinek felhívására január 23-án és 31-én országos tiltakozást tartottak. Az első megmozduláson több, mint 4000, a másodikon pedig több mint 5400 embert vehettek őrizetbe. A politikus követői a keddi bírósági tárgyalás napjára újabb tüntetést hirdettek meg.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher Vostok-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük, a Glavpodpiszka a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Az Yves Rocher az ítélethirdetését megelőzően közölte, hogy anyagi kár nem érte.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk