/hirek/lukasenka-szerint-bizonyitek-van-arra-hogy-hamisitottak-a-navalnij-megmergezesere-vonatkozo-adatokat/
hirdetés

HÍREK

Lukasenka szerint bizonyíték van arra, hogy hamisították a Navalnij megmérgezésére vonatkozó adatokat

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint a gyilkossági kísérlet nem egy személy elleni, hanem az alapvető demokratikus értékek elleni támadás. A Kreml csak akkor vizsgálódna, ha bizonyítékot kapnak arra, hogy valóban mérgezés történt.
hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében. A német hadsereg (Bundeswehr) egy különleges laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye alapján

nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték

- közölte szerdán a német szövetségi kormány.

"Döbbenetes fejlemény, hogy Alekszej Navalnij Oroszországban egy harci idegméreggel elkövetett támadás áldozata lett" - áll a közleményben, amely szerint a német "szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli ezt a támadást". Nyomatékosan felszólítják az orosz kormányt, hogy adjon magyarázatot a történtekre - tették hozzá.

hirdetés

Az ügy kapcsán Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli ülését követően pénteken azt közölte, hogy

a NATO minden szövetséges országa elítéli Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen elkövetett gyilkossági kísérletet, amely nem pusztán egy személy elleni támadást jelent, hanem az alapvető demokratikus értékek elleni támadásnak számít.

Kiemelte, a vegyi fegyvernek számító novicsok típusú idegméreggel végrehajtott gyilkossági kísérlet a nemzetközi jog súlyos megsértésének számít, ami nemzetközi választ követel. A vegyi fegyverek használata minden körülmények között elítélendő, az emberéletek tiszteletben tartásának teljes hiányát, valamint a nemzetközi egyezmények és normák elfogadhatatlan megszegését jelenti. A gyilkossági kísérlet elkövetőit el kell számoltatni - emelte ki a főtitkár.

Tájékoztatása szerint a NATO-tagállamok egyetértenek abban, hogy Oroszországnak súlyos kérdésekre kell választ adnia az üggyel összefüggésben. Mindeközben nemzetközi szervezetekkel köteles együttműködni a gyilkossági kísérlet teljeskörű és pártatlan kivizsgálása, valamint a vegyi fegyverek, köztük a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő idegméreg használata tilalmának betartása érdekében.

A NATO és tagállamai szoros figyelemmel kísérik az ügy alakulását, és megvitatják annak következményeit - tette hozzá Stoltenberg.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk